Щороку на Волині куріння стає причиною 300 випадків раку легенів

Щороку на Волині куріння стає причиною 300 випадків раку легенів

Тютюнопаління — найпоширеніша побутова токсикоманія. Як і при вживанні наркотиків, при курінні виникають психічні та поведінкові розлади: синдром залежності, «ломка», гостра інтоксикація.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Тютюнопаління — найпоширеніша побутова токсикоманія. Як і при вживанні наркотиків, при курінні виникають психічні та поведінкові розлади: синдром залежності, «ломка», гостра інтоксикація. Небезпека куріння дуже велика, але оскільки вона віддалена в часі на 30-40 років, то люди не усвідомлюють її серйозності. Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я наводить дані, згідно з якими 90% усіх випадків смертей від раку легенів, 75% смертей від хронічного бронхіту і 25% — від ішемічної хвороби серця викликані саме курінням. Українська статистика свідчить, що поширеність тютюнопаління серед чоловіків (від 12 років) становить 46%, серед жінок — 6%. Щороку кількість курців збільшується на 100 тисяч, а від хвороб, так чи інакше пов’язаних із палінням, помирає 120 тисяч українців.

На Волині нещодавно проводилося соціологічне дослідження, згідно з результатами якого курцями є 178 тисяч волинян (у віці від 12 років). Це 21% населення області. При опитуванні з’ясувалося, що третина палить уже понад 20 років, 26% — 6-10 років, 23% близько п’яти років залежні від тютюну. Четверта частина курців випалює 16-20 цигарок за добу, решта — від 10 до 15 сигарет щодня.

— У цигарковому диму міститься понад 2000 токсичних продуктів горіння і канцерогенів: ароматичні вуглеводні, бензпірен, миш’як, феноли, органічні сполуки, — розповідає головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко. — 50% газів і канцерогенів при палінні потрапляє в атмосферу, 10% затримує фільтр, а решту вдихає курець. При довготривалому палінні розвивається звикання, вражаються всі органи та системи.

— Нікотин — це алкалоїд, як морфій і кофеїн, що в малих дозах стимулює кору головного мозку, кровообіг, серцебиття, — пояснює завідувач відділення торакальної хірургії обласної клінічної лікарні Володимир Гончарук. — Після кожної випаленої цигарки людина відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Такий період триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривала втома, і самопочуття стає гіршим, аніж було до куріння. Для того, щоб підняти рівень бадьорості й відновити самопочуття, курець знову тягнеться до пачки. Це і є тютюнова наркоманія.

Найагресивніше нікотин діє на судини: постійна їх стимуляція призводить до спазму, ущільнення судин, погіршення кровообігу.

— Для людини абсолютно неприродно вдихати гарячий дим, —продовжує Володимир Гончарук. —Слизова бронхів вистелена ніжним епітелієм, дрібні частинки пилюки, що потрапляють на нього при диханні, виводяться зі слизом. Якщо бронхи постійно «підкопчувати» сигаретним димом, то збільшується виділення слизу, потовщуються стінки, погіршується газообмін, епітелій починає злущуватись, як шкіра після засмаги. Постійне подразнення слизової бронхів призводить до переродження клітин і виникнення онкопатології. Епітелій лущиться, на його місці наростає новий, причому процес ділення клітин дуже прискорюється. При такому стрімкому діленні можливий генетичний збій, утворення ракових клітин. Уражена хворобою клітина росте у декілька разів швидше, ніж звичайна, наростає як біомаса і потребує інтенсивного кровопостачання, забираючи від здорових клітин кисень і поживні речовини. Відриваючись від наросту у бронхах, ракові клітини з кровотоком розносяться по організму, і з’являються метастази.

За словами лікаря-хірурга, на Волині поширеність раку легенів становить 26-30 випадків на 100 тисяч населення, тобто 300 пацієнтів щороку. З них оперується тільки 15% — до 40 хворих. Решта ж потрапляє в лікарню в запущеному стані, оскільки онкологічне захворювання розвивається під маскою хронічного бронхіту, запалення легенів.

— Якщо ви відмовитеся від згубної звички, то вже через вісім годин відновиться нормальний рівень кисню у крові, знизиться вміст окису вуглецю, — звертає увагу головний лікар Волинського обласного центру здоров’я Сергій Новосад. —  Через добу зменшиться ризик інфаркту, через дві — відновиться ріст нервових клітин, поліпшиться нюх і смак, стане легше рухатися. За кілька місяців життя без цигарок поліпшується кровообіг, об’єм роботи легенів збільшується на 30%. Через дев’ять місяців покращується опірність організму, а отже, зменшується ризик застуди, кашлю, нежитю, починає відновлюватися тканина легенів.

Loading...