Цукровий діабет поширюється з катастрофічною швидкістю

Цукровий діабет поширюється з катастрофічною швидкістю

Нині на цукровий діабет хворіє вже понад 200 мільйонів людей на планеті, щорічно цю недугу виявляють ще у шести мільйонів осіб.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Нині на цукровий діабет хворіє вже понад 200 мільйонів людей на планеті, щорічно цю недугу виявляють ще у шести мільйонів осіб. В Україні офіційно зареєстровано понад мільйон хворих на цукровий діабет, серед них більше восьми тисяч дітей. Варто зауважити, що реальна кількість діабетиків більша від офіційної у два-три рази. 14 листопада світова спільнота відзначала Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Отже, щоби нагадати про особливості виникнення та лікування цієї небезпечної хвороби, ми поспілкувались із заввідділенням ендокринології Волинської обласної клінічної лікарні Ларисою Джанкарашвілі.

— Всесвітній день боротьби з діабетом є важливим нагадуванням усьому прогресивному людству про те, що розповсюдженість захворювання невпинно росте, — каже ендокринолог. — Катастрофічно швидке поширення недуги набуває характеру неінфекційної епідемії. Цей день охоплює мільйони людей у всьому світі й об’єднує діабетичні спільноти 145 країн задля поширення знань про недугу та її наслідки.

— Ларисо Олександрівно, перерахуйте, будь ласка, причини, які можуть спровокувати виникнення діабету.

— Великий ризик захворіти на діабет мають жінки, котрі надто поправилися під час вагітності та народили дитину вагою понад 4,5 кілограма. Їм необхідно стати на диспансерний облік і періодично проводити пробу з навантаження глюкозою. Якщо у вашій родині є хворий на цукровий діабет, то ризик занедужати становить 50%. У сім’ях, де є такі хворі, треба пропагувати раціональне харчування. Позаяк ще одна причина діабету — ожиріння. Людям, які схильні до повноти, варто переглянути свій раціон і виключити з нього продукти з глюкозою. Також до недуги можуть призвести й інші хвороби, при яких уражаються бета-клітини. Це хвороби підшлункової залози — панкреатит, рак, захворювання залоз внутрішньої секреції. Серед причин — і вірусні інфекції, такі як краснуха, вітрянка, віспа, епідемічний паротит і навіть грип. Крім того, провокувати цукровий діабет можуть і стреси, а особливо — у людей зі спадковою схильністю до недуги. Звісно, не варто забувати й про вік: що людина старша, то більше підстав побоюватися недуги. Тож літнім людям не варто себе фізично перевантажувати, а от щоденна піша прогулянка або ж заняття плаванням підуть на користь.

— Кажуть, краще лікування — профілактика. Які ж профілактичні заходи допоможуть запобігти розвитку цієї недуги?

— Первинна профілактика цукрового діабету базується на веденні здорового способу життя, який передбачає раціональне збалансоване харчування, нормалізацію ваги тіла, боротьбу з гіподинамією. Особам, які схильні до ожиріння, варто віддавати перевагу овочевим і фруктовим стравам із низьким вмістом глюкози, тож виключаються банани, виноград, картопля й інше. Рекомендується ж уживання капусти, буряка, моркви, кабачків, помідорів, яблук, ягід, цитрусових. Варто перейти на рибу та нежирні сорти м’яса, натомість уникати смажених і копчених страв. Обмежити потрібно й вживання макаронних виробів, хліба, солодощів, вершкового масла.

Вторинна профілактика цукрового діабету полягає у ранньому виявленні захворювання — на стадії порушення толерантності до глюкози, досягненні довготривалої компенсації діабету, що маніфестує, для попередження розвитку ускладнень.

Оскільки все частіше цукровий діабет виявляється у ранньому віці, то варто звернути увагу на діагностику переддіабету в дітлахів. Особливо це стосується дітей із обтяженим щодо цукрового діабету першого типу сімейним анамнезом. Для них небезпечні будь-які інфекційні хвороби, особливо епідемічний паротит, краснуха.

— До яких ускладнень і наслідків може призвести цукровий діабет?

— Гостроту проблеми цукрового діабету на сьогодні визначає не лише його значне поширення, але і надто швидкий розвиток ускладнень, які спричиняють інвалідність і смерть хворих. Підвищений цукор у крові першочергово вражає судини — нирок, сітківки очей, рук і ніг. У результаті вони втрачають свою еластичність, стають ламкими. Якщо це сітківка ока, то наслідком може бути сліпота, якщо ноги — тромби й інше. Діабет підвищує ризик ішемічної хвороби серця, яка може призвести до інфаркту міокарда. У хворих зростає й імовірність інсультів. Також довго заживають рани та наслідки хірургічного втручання, навіть після відвідин стоматолога. Порівняно з іншими захворюваннями цукровий діабет характеризується найбільш ранньою інвалідизацією. Так, товариства сліпих на 50-60% формуються із хворих на діабет, приблизно 50% діабетиків першого типу помирає від хронічної ниркової недостатності. У людей, що страждають від цукрового діабету, гангрена нижніх кінцівок трапляється у 200 разів частіше, ніж у здорових. 50-70% ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає саме на діабетиків.

— Цукровий діабет — це ж не вирок?

— Успіхи діабетології останніх десятиліть дозволяють оптимістично дивитися на рішення проблем, викликаних діабетом. Хронічну недугу можна повністю контролювати і повноцінно жити з нею. Хворі повинні зрозуміти, що саме вони найбільше відповідають за своє здоров’я, а не звалювати все на лікарів. Адже від самих діабетиків залежить, чи дотримуватимуться вони дієти, чи виконуватимуть фізичні вправи для покращення стану, чи вживатимуть прописані лікарем медикаменти.

Loading...