Ожиріння збільшує ризик серцевих недуг

Ожиріння збільшує ризик серцевих недуг

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала ожиріння новою неінфекційною епідемією 21 століття.

Джерело: Відомості

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала ожиріння новою неінфекційною епідемією 21 століття. За останніми оцінками ВООЗ, понад мільярд людей на планеті мають надлишкову вагу. В останні роки відзначається постійне збільшення числа осіб із зайвою масою тіла, особливо серед працездатного населення. Кардіологи розглядають надлишкову вагу як незалежний фактор, який провокує серцево-судинні захворювання та ставлять ожиріння в один ряд із такими факторами ризику як підвищення артеріального тиску та куріння. Детальніше про вплив ожиріння на роботу серцево-судинної системи «Відомості» розмовляли із кардіологом Волинської обласної клінічної лікарні Ігорем Гельо.

— Ігоре Богдановичу, скажіть, що провокує появу зайвих кілограмів?

— Ожиріння розділяють на первинне та вторинне. Первинне ще називають аліментарно-конституційним, це самостійне захворювання, яка виникає внаслідок того, що людина просто багато їсть. Вторинне розвивається на тлі інших хвороб. До речі, на частку вторинного ожиріння припадає лише 1% випадків цього порушення обміну речовин. Первинне ожиріння провокують надмірний апетит, малорухомий спосіб життя, депресія, алкоголізм, збільшення в раціоні жирних, висококалорійних продуктів, легкозасвоюваних вуглеводів, вживання їжі пізно ввечері або вночі.

— Яким чином ожиріння впливає на діяльність серця та судин?

— Вплив ожиріння на розвиток серцево-судинних захворювань є комплексним, тому при надмірній масі тіла підвищується не лише частота розвитку ішемічної хвороби серця, але і серцевої, венозної недостатності. Збільшення маси тіла вимагає підвищення потреб організму в кисні і поживних речовинах, які забезпечують серце. При ожирінні на серце лягає велике навантаження за рахунок збільшення частоти скорочення і об’єму крові, що перекачується за один удар. При прогресуванні ожиріння в міру збільшення маси тіла, серце покривається жировим панциром, жир відкладається у прошарках міокарда, утрудняючи його скорочувальну функцію. У свою чергу зміни в міокарді призводять до розвитку серцевої недостатності. Залежно від ступеня збільшення маси тіла пропорційно збільшуються і розміри серця. Це збільшення може бути в півтора-два рази більше норми. Гіпертрофія лівого шлуночка (потовщення стінки серця) частіше зустрічається в огрядних людей, ніж у худих, і є незалежним фактором розвитку застійної серцевої недостатності, гострого інфаркту міокарда, раптової смерті тощо

— Розкажіть детальніше про такі поняття як «хороший» та «поганий» холестерин.

— У крові містяться жири (ліпіди) у вигляді холестерину та тригліцеридів. Ожиріння пов’язане із зниженням рівня «хорошого» холестерину в крові, підвищенням рівня «поганого», що в свою чергу призводить до серцевих захворювань і атеросклерозу.

Атеросклероз (відкладення холестерину на стінках артерій) у огрядних людей зустрічається в 70% випадків. У половині випадків звуження кровоносних судин настільки сильно виражено, що ми спостерігаємо стенокардію та ішемічну хворобу серця – напади серцевих болів. Інфаркт міокарда є якраз і результатом атеросклерозу серцевих судин. Вони спостерігаються у повних людей приблизно в чотири-п’ять разів частіше, ніж при нормальній вазі.

— На які зміни у самопочутті повинні звернути увагу люди, що мають зайву вагу?

— Характерними скаргами у хворих на ожиріння людей є задишка при фізичному навантаженні, знижена працездатність, короткочасні болі в ділянці серця, підвищення артеріального тиску. Хотів би наголосити, що багато явищ, які пов’язані з ожирінням серця як наслідком загального ожиріння, оборотні, тобто в міру позбавлення зайвої ваги функції серцево-судинної системи також будуть приходити в норму.

— Що можете порадити тим, хто бореться із зайвими кіло?

— В першу чергу не займатись самолікуванням ожиріння. Зверніться до сімейного лікаря, терапевта для виключення вторинних форм ожиріння. В деяких випадках потрібна консультація ендокринолога, психотерапевта. Не голодуйте. Різке схуднення небезпечне для серця, а особливо для тих, хто страждає цукровим діабетом та стенокардією. Втрата великої кількості кілограмів при хворому серці може призвести до аритмії та раптової смерті. При наявності проблем із серцем схуднення повинне проводитися тільки під суворим наглядом лікаря. Уникайте надмірного вживання алкоголю, солодких газованих напоїв.

Приймайте їжу 4-5 разів на день, останній прийом має бути не менш, ніж за три години до нічного сну. Їжте повільно, добре пережовуйте їжу. Вживайте натуральні продукти, а не консерви, уникайте закладів швидкого харчування. Оптимальним способом обробки їжі є приготування на пару, запікання та тушкування. Ходіть пішки щонайменше півгодини на день. Ефективними є пробіжки, плавання, їзда на велосипеді. Не приймайте лікарські засоби для схуднення самостійно, медикаменти при ожирінні повинен призначати тільки лікар.

Loading...