Псоріаз виникає через стреси та шкідливі звички

Псоріаз виникає через стреси та шкідливі звички

Більше мільйона людей в Україні страждає на важку та невиліковну хворобу — псоріаз.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Більше мільйона людей в Україні страждає на важку та невиліковну хворобу — псоріаз. Окрім того, що хворі мають неприємні дефекти на шкірі, з часом захворювання прогресує, вражаючи нігті та суглоби. Волинські медики б’ють на сполох, адже за офіційними даними, псоріазом в області хворіє чотири тисячі осіб, а це на 76% більше від загальноукраїнського показника. Тривожно й те, що значна кількість хворих пацієнтів — це діти. Детальніше про цю недугу «Відомості» розмовляли із лікарем-дерматовенерологом Волинського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Іриною Бонюк.

— Псоріаз ще називають лускатим лишаєм. Це хвороба, яка вражає шкіру та суглоби. Тривожним показником на Волині є те, що хвороба розвивається у дитячому та підлітковому віці, — каже лікар. — Псоріаз належить до хронічних захворювань, які часто рецидивують, важко піддаються лікуванню. Хотілося б наголосити, що псоріаз не передається іншій людині під час фізичних контактів. Це захворювання із спадковою схильністю, але наявність цієї недуги в одного або навіть обох батьків не обов’язково призводить  до виникнення псоріазу у дітей. Якщо один з батьків хворіє на псоріаз, то ризик його появи в нащадків — 10-15%.

— Які причини появи псоріазу?

— Достеменно лікарі й досі не знають причини розвитку цієї хвороби. Однією із них називають генетику, оскільки в генетичному матеріалі хворих на псоріаз знайдені відхилення. Так званий дебют захворювання провокує стрес, але також є ряд пускових факторів, зокрема: будь-які інфекційні хвороби, зайва вага, паління, зловживання алкоголем, прийом деяких лікарських засобів. Як правило, дебютувавши один раз, псоріаз іде по життю з людиною, періодично загострюючись.

— Який вигляд мають псоріатичні висипи?

— Шкіра у здорової людини повністю оновлюється один раз в місяць, а точніше, кожні 28 днів. При псоріазі цей процес пришвидшується, і шкіра відновлює себе кожні 3-4 дні. Пов’язано це із змінами у роботі імунної системи. Псоріаз починається з виникнення на шкірі невеличких червоно-рожевих плям. Якщо добре придивитися, то видно, що вони вкриті дрібними сріблястими лусочками, які легко можна зішкребти пальцем. Віддерши цю лусочку, видно червону поверхню, з незначними краплинами крові, які ще називають кров’яною росою. Шкіряні симптоми псоріазу зводяться до трьох основних проявів — почервоніння на шкірі від блідо-рожевого до вишнево-червоного, потовщення шкіри (від ледь помітного до кількох міліметрів над рівнем здорової шкіри), а також лущення.

— Відомо, що окрім шкіри, псоріаз вражає ще і суглоби. Чому так?

— Важкість захворювання визначається якраз тим, чи вражені суглоби. Хворі можуть навіть мати стійку втрату працездатності та отримати інвалідність. Псоріаз протягом усього життя людини залишається лише шкірним захворюванням, однак у 10-15% випадків він може набувати тяжкого системного протікання із ураженням суглобів. Тоді говорять про псоріатичний артрит, в процесі якого вражаються дрібні суглоби кистей рук, тазостегновий, колінні, плечові, ліктьові або міжхребцеві суглоби. Хворі суглоби дають про себе знати болючістю, людина може відчувати періодичні поколювання в суглобах під час руху, або ж вони постійно «ниють». Крім того, хворий відчуває вранці скованість у русі, йому необхідно трохи часу, аби розім’яти руки та ноги. У важких випадках виникає запальний процес, що взагалі може обмежити рух суглоба. Приблизно у 30-40% пацієнтів із псоріазом проявляються зміни нігтів — йдеться про псоріатичну оніходистрофію. За кількістю уражених нігтів і ступеня їх ураження можна судити про міру тяжкості псоріазу. Якщо раніше ураження нігтів розглядалося як похідне від шкіряних проявів, то останні дослідження однозначно підтверджують, що це є наслідком запалення міжфалангових суглобів та навколишніх тканин, які зачіпають нігтьову пластину.

— Скажіть, як боротися із псоріазом?

— На жаль, поки не існує засобу для повного виліковування псоріазу, але є безліч ліків і способів, які можуть зменшити прояви недуги на тривалий час. У більшості хворих псоріаз то загострюється, то затихає. Але, як правило, хвороба все одно повертається. Лікування повинно бути комплексним та індивідуальним, з урахуванням того, чи порушений у пацієнта обмін речовин, чи є психічна травма. Найперше ми рекомендуємо дієту, варто зменшити споживання продуктів, які багаті холестерином, — свинини, жирних ковбас, печінки, яєчного жовтка тощо. Підходи до лікування шкірних проявів псоріазу та псоріатичного артриту принципово різняться. Якщо при шкірних формах основний акцент робиться на фототерапії та на застосуванні різноманітних мазей, то при ураженні суглобів доцільним є призначення препаратів системної дії. Необхідно розірвати замкнуте коло імунобіологічних реакцій, які підтримують запальний процес у шкірі, нігтях і суглобах.

Loading...