Самообстеження молочних залоз допоможе вчасно помітити підступний рак

20 жовтня весь світ відзначав День боротьби з раком молочної залози. Майже 10 років тому ця хвороба вийшла на перше місце серед усіх онкологічних жіночих захворювань і з того часу утримує сумне лідерство.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

20 жовтня весь світ відзначав День боротьби з раком молочної залози. Майже 10 років тому ця хвороба вийшла на перше місце серед усіх онкологічних жіночих захворювань і з того часу утримує сумне лідерство. Щороку в 1,3 мільйона жінок нашої планети діагностують рак молочної залози, 600 тисяч із них гинуть від цієї недуги. В Україні це захворювання щороку забирає життя майже 7,5 тисячі жінок. При цьому лікарі не втомлюються повторювати, що вберегтися і не захворіти — можливо, вилікуватися — також реально. Головне — періодично проходити медогляди, бо вчасно виявлена недуга — це половина результату. Про важливі аспекти у профілактиці, діагностиці та лікуванні раку молочної залози «Відомості» спілкувалися з завідувачем мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Юрієм Малімоном.

— Юрію Івановичу, яка статистика захворюваності на рак молочної залози в Україні та на Волині?

— Захворюваність на рак молочної залози в Україні, як і в усьому світі, росте приблизно на 2% в рік. У країні кожні 35 хвилин фіксують новий випадок недуги, щогодини від неї помирає одна жінка. Захворюваність на рак молочної залози в Україні в 2011 році склала 66,1 на 100 тисяч жіночого населення. На Волині цей показник дещо нижчий — 53,6. Смертність від хвороби станом на 2011-й у країні склала 30,42 на 100 тисяч жіночого населення, в області — 20,96. На Волині торік діагностували 298 випадків захворювання на рак молочної залози. З них 235 — І-ІІ стадії, 16 — III стадії, 32 — ІV стадії.

Захворіти може будь-яка жінка, хоча в одних ризик появи недуги високий, а в інших — низький.

— З чим це пов’язано? Є якісь фактори, що впливають на розвиток у жінок цієї хвороби?

— Так, є фактори ризику. Їх умовно можна розділити на чотири великі групи:

1. Пов’язані зі способом життя, професійні фактори: куріння; зловживання алкоголем і/або систематичне (навіть помірне) вживання пив; тривалий вплив радіації чи контакт зі шкідливими газами, отрутохімікатами, азбестовим пилом, синтетичними азобарвниками; налягання на жирну, смажену й копчену їжу.

2. Пов’язані зі сексуальною, репродуктивною і лактаційною функціями жінки: неадекватний статевий потяг; невдоволеність статевим життям; статеві контакти рідше одного разу в тиждень, із перервами понад місяць; відсутність статевого життя упродовж одного і більше років у віці 25-50 років; використання перерваного статевого акту для контрацепції; понад сім абортів; перші пологи після 28 років; народження першої дитини масою понад 4 кг; велика кількість молока при лактації; останні пологи чи аборт після 30 років; годування грудьми менше п’яти місяців; ранній (до 12-ти) і пізній (після 16-ти) початок менструації; тривалість місячних понад п’ять днів; ранній (до 45-ти) і пізній (після 53 років) клімакс.

3. Супутні захворювання: маткові кровотечі; артеріальна гіпертензія; неврастенія; захворювання печінки, приміром, жовтуха; понад 10 надлишкових кілограмів; порушення функції щитоподібної залози; гіпоталамічний синдром; цукровий діабет; травми молочних залоз, матки; гінекологічні хвороби; захворювання молочних залоз.

4. Спадковий фактор: діагностування раку молочних залоз у близьких родичів. Спадкова схильність до цієї недуги добре відома, та лише у 10-20% випадків ідеться про сімейний рак молочних залоз і лише 5% генетично обумовлені. Ризик захворіти збільшується вдвічі, якщо були хворі з таким діагнозом із боку матері.

Зауважте, серед жінок, у яких є три і більше факторів ризику, було виявлено 33% усіх випадків раку молочної залози. Тому, якщо є декілька з перерахованих факторів, слід звернутися до лікаря-мамолога.

— Отже, раннє виявлення недуги має неабияке значення?

— У 20% випадків рак виявляється запізно, жінка звертається по допомогу, коли допомогти їй украй важко або неможливо. Саме пізнє виявлення хвороби і є головною причиною того, що молоді активні жінки працездатного віку помирають чи стають інвалідами. Тому рання діагностика раку молочної залози — запорука успішного лікування. В свою чергу діагностика недуги на ранніх стадіях можлива за умов виконання програм: самообстеження; лікарських профілактичних оглядів, спостережень і лікувань передпухлинних патологій; скринінгових обстежень і мамографічних досліджень.

Самообстеження молочних залоз є дуже болючою проблемою для України. Як вважають онкологи, не більше 1% жінок регулярно оглядає молочні залози. В цьому аспекті актуальним лишається навчання жіночого населення методиці такого обстеження, адже завдяки йому не тільки зменшується кількість запущених випадків, але і на 18,8% знижується смертність.

Пам’ятайте, рак молочної залози — це не вирок, а хвороба, яку лікують і перемагають!

Loading...