Свіжі й сушені сливи покращують травлення

Свіжі й сушені сливи покращують травлення

Слива - класичний дієтичний малокалорійний продукт. На 100 грамів продукту доводиться близько 30 калорій, незважаючи на солодкість плодів.

Джерело: Відомості

Слива - класичний дієтичний малокалорійний продукт. На 100 грамів продукту доводиться близько 30 калорій, незважаючи на солодкість плодів. Крім того, м'ясиста м'якоть і шкірка багаті пектинами й клітковиною, за рахунок чого сливи відмінно регулюють травлення, стимулюють перистальтику і добре борються із закрепами.

У сливах багато мінеральних речовин, особливо корисних сердечникам і гіпертонікам, так як плід містить багато калію і магнію, що живлять головний м’яз. Крім того, в ній багато кальцію і натрію, достатньо фосфору, цинку, йоду та хрому, міді і фтору. Багатий цей плід і вітамінами: поряд із аскорбіновою кислотою і вітаміном А, багато вітамінів групи В, вітаміну РР, корисного для зору і зміцнення судин. За рахунок такого поєднання мінералів і вітамінів слива корисна людям із підвищеним тиском, слабкими стінками судин, анемічним і ослабленим пацієнтам. Крім того, велика частина вітамінів сливи зберігається навіть після обробки плодів.

Сливи їдять свіжими або висушеними як чорнослив, із слив готують соки, освітлені і з м'якоттю, варять компоти, киселі. Всі ці продукти завдяки вмісту корисних речовин і клітковини володіють легкою послаблюючою і стимулюючою перистальтику дією. Їх рекомендують як лікувально-профілактичний засіб при атонії кишечника (млявий кишечник) і при постійних запорах.

М'якоть сливи та чорнослив при регулярному споживанні допомагають виведенню з судин надлишків холестерину і очищенню від атеросклеротичних бляшок. У плодах слив містяться особливі речовини - фітокумаріни, вони здатні попередити тромбоутворення, розширюють судини і покращують тік крові. Корисні сливи і при анемії, вони стимулюють синтез нових еритроцитів.

Їсти плоди рекомендують при хворобах нирок і сечової системи, оскільки вони багаті калієм. Цей мінерал має легкий сечогінний ефект, що сприяє виведенню з тіла зайвих солей і рідини. Дуже корисна буде слива і при порушенні обміну речовин, терапії ожиріння і ревматизму.

Під дією органічних кислот сливи в тонкому кишечнику стимулюється виділення жовчі, що допомагає в перетравленні їжі. А ще сливи за рахунок органічних кислот і легкої кислинки стимулюють апетит, тому корисні дітям із порушеннями апетиту.

Loading...