При перших симптомах застуди треба викликати лікаря додому

При перших симптомах застуди треба викликати лікаря додому

Осіннє похолодання спровокувало сплеск вірусних інфекцій. За прогнозами фахівців Інституту епідеміології та інфекційних хвороб НАМН України, протягом осені й взимку застуду перенесуть від п’яти до восьми мільйонів українців.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Осіннє похолодання спровокувало сплеск вірусних інфекцій. За прогнозами фахівців Інституту епідеміології та інфекційних хвороб НАМН України, протягом осені й взимку застуду перенесуть від п’яти до восьми мільйонів українців. Починаючи з 40-го тижня цього року і до 20-го тижня наступного, тобто весь епідеміологічний сезон, лікарі постійно моніторять рівень захворюваності на застуду та грип. Також спеціалісти дають поради, як не захворіти і як лікуватись, якщо таки «підчепили» вірус. Кілька простих правил можуть зберегти здоров’я, допоможуть уникнути серйозних ускладнень, таких як пневмонія, серцева недостатність, порушення центральної нервової системи.

— В епідеміологічному сезоні 2012-2013 років прогнозується сумісна циркуляція двох штамів вірусу грипу — А і В, різні модифікації яких є щороку. Також буде так званий «каліфорнійський грип», але вже не такий загрозливий, як у 2009-му, коли він тільки-но з’явився, оскільки у певної кількості населення до нього вже виробився імунітет, — розповіла заступник головного лікаря Волинської обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська. — З похолоданням спостерігається підвищення захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). На сьогодні в області, як і загалом по Україні, хворих із грипом не зареєстровано.

— Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом — коли носій інфекції кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі двох метрів навколо хворого, — наголошує завідувачка відділення крапельних інфекцій Наталія Маркова. — Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих упродовж усього періоду прояву симптомів, а це в середньому сім днів. При появі перших ознак захворювання людина обов’язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення і не наражати інших на небезпеку. Основна рекомендація: захворів — сиди вдома! Якщо з’явилися підвищена температура тіла, біль у горлі й у м’язах, кашель і нежить, не треба йти в поліклініку. Ліпше викликати сімейного лікаря додому: він призначить симптоматичне лікування й постільний режим, чого вистачить для одужання в домашніх умовах.

— Є симптоми, при появі яких не можна зволікати з госпіталізацією, — продовжує Наталія В’ячеславівна. — Пневмонія, що є найчастішим ускладненням грипу, лише за чотири-п’ять днів може призвести до смерті. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся до лікарні, якщо у хворого спостерігається надмірна блідість або посиніння обличчя, утруднене дихання, висока температура, яку довго не вдається збити, блювання, порушення свідомості, надмірна сонливість чи збудженість, болі у грудній клітці, домішки крові у мокротинні, падіння артеріального тиску.

— Найдієвішим заходом профілактики є щеплення від грипу, — каже головний спеціаліст із педіатрії управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Рожко. — Вакцинація проводиться з 6-місячного віку дворазово з інтервалом у чотири тижні. Вакцинопрофілактику потрібно починати у вересні-жовтні й закінчити до грудня. Протипоказаннями до щеплення є тільки гострий перебіг захворювання й алергія на вакцину чи її компоненти в анамнезі. Після легкої застуди вже через два тижні можна робити щеплення. Першочергово вакцинуватися слід людям із груп епідемічного ризику: вчителі, медики, працівники сфери послуг і торгівлі, школярі, люди старшого віку, після 60 років, особливо сприйнятливі до інфекцій. Наразі в Україні дозволені й рекомендовані МОЗ три вакцини, які з середини жовтня можна буде придбати в аптечній мережі: Fluarix, «Інтанза» й «Інфлувак». Доза вартуватиме 70-80 гривень, треба провести два щеплення. Та все одно це обійдеться значно дешевше, ніж лікування ГРВІ та грипу. Ще два імунобіологічні препарати для профілактики грипу («Ваксігрип» — суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл, а також «Ваксігрип» по 0,25 мл виробництва Франції) проходять процедуру державної реєстрації й теж скоро будуть в аптеках.

Можна уникнути зараження навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох правил:

• уникати скупчень людей, аби зменшити імовірність контактів із хворими;

• користуватись одноразовими масками при потребі, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;

• регулярно провітрювати помешкання й робочі приміщення, частіше робити вологе прибирання, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії;

• для підвищення опірної здатності організму необхідно повноцінно й раціонально харчуватися, висипатися, уникати перевтоми й переохолодження.

• тримати руки чистими, бо інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі. Руками берете гроші чи тримаєтесь за поручні, а потім торкаєтесь обличчя. Віруси і бактерії зберігаються в активному стані кілька годин.

• користуватися одноразовими серветками і рушниками після миття рук, при нежитю, щоб прикрити рот під час кашлю. Використані серветки відразу викидати у смітник: вони теж можуть стати джерелом зараження.

Loading...