Туберкульоз вражає навіть маткові труби

Туберкульоз вражає навіть маткові труби

Туберкульозна паличка може вражати не лише легені, а й інші органи. Останнім часом лікарі висловлюють своє занепокоєння генітальним туберкульозом у жінок, показники якого невпинно зростають в Україні.

Джерело: Відомості

Туберкульозна паличка може вражати не лише легені, а й інші органи. Останнім часом лікарі висловлюють своє занепокоєння генітальним туберкульозом у жінок, показники якого невпинно зростають в Україні. Як правило, недуга розвивається в результаті занесення інфекції з первинного вогнища ураження (частіше — з легень, рідше — з кишківника) до репродуктивної системи. Світова статистика твердить, що ураження сечостатевих органів стоїть на першому місці серед позалегеневих форм туберкульозу. Про симптоми й особливості перебігу цієї страшної недуги «Відомості» розмовляли з акушером-гінекологом відділення Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку Назарієм Адамчуком.

— Назарію Васильовичу, розкажіть, що таке генітальний туберкульоз і як жінка може ним заразитися?

— Туберкульоз жіночих статевих органів завжди є вторинним захворюванням, виникає при перенесенні інфекції з первинного вогнища (легенів) гематогенним шляхом, по лімфатичних судинах або після прямого потрапляння мікробактерій туберкульозу в статеві органи. Частота захворюваності жінок генітальним туберкульозом залежить від багатьох факторів і в середньому складає 10-18% від загальної захворюваності запальними процесами. Найменше вражаються туберкульозом піхва та зовнішні статеві органи, частота їх ураження — до 1%. На шийці матки туберкульоз діагностують у 2-4%. У 60-70% випадків процес локалізується в маткових трубах, характерним є їх двостороннє ураження. Яйники втягуються в процес, як правило, тільки тоді, коли вражені маткові труби.

— Як швидко ця недуга дає про себе знати?

— Потрапивши до репродуктивних органів, мікробактерії можуть довго не викликати запалення. Проте часто у зв’язку з фізіологічними змінами в організмі — початком статевого життя, менструації, пологами, після аборту — вони проявляють свою патогенну дію, і в результаті розвивається недуга. Наслідки для жінки дуже сумні: через порушення репродуктивної функції первинне непліддя виникає у 82,2% випадків, вторинне — у 17,8%.

— Які симптоми захворювання?

— Генітальний туберкульоз проявляється місцево, та скарги жінок можуть бути різноманітними. Загалом вони такі ж, як і при туберкульозі інших локалізацій: слабкість, швидка втомлюваність, знесилення, погані апетит і сон, втрата ваги, субфебрильна температура, нічне потіння, болі в нижній частині живота і в попереку, порушення менструального циклу, непліддя. При вагінальному обстеженні лікар може виявити дещо обмежені в русі мішкоподібні утворення різної величини та консистенції у ділянці придатків матки. Лабораторний аналіз крові при генітальному туберкульозі показує збільшення ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів. — Авт.), помірний лейкоцитоз, анемію, зменшення кількості лімфоцитів, низький вміст загального білка крові. Буває й така форма генітального туберкульозу, коли він протікає приховано: у жінки нормальна температура тіла, відносно задовільний стан здоров’я. Єдине, що може свідчити про хворобу, — збільшення маткових труб. При ретельному обстеженні виявляють схожі на намисто утворення.

— Виходить, що генітальний туберкульоз важко діагностувати?

— Діагностика цієї недуги викликає деякі труднощі, оскільки зміни, що виникають після ураження туберкульозом, майже не відрізняються від тих, які спровоковані іншими мікроорганізмами, наприклад, стафілококом. Тому все залежить від уміння лікаря зібрати повний анамнез, інформацію про контакт із туберкульозним хворим, перенесені жінкою захворювання.

— Крім того, що туберкульоз вражає маткові труби, він може поширитися і на саму матку та її шийку. Які особливості перебігу хвороби в них?

— Туберкульозний процес у матці розвивається в слизовій оболонці, вона товстішає, виникає ендометрит. Це є наслідком ураження туберкульозом маткових труб. Протікання процесу залежить від локалізації, тому, коли недуга вражає функціональний шар, цілком можливе самовиліковування. Та при переході процесу на базальний шар ендометрія протікання туберкульозного ендометриту набуває несприятливого характеру з чітко вираженою клінічною картиною. Коли вражається шийка матки, вона збільшується, гіпертрофується внаслідок набряку та розростання в ній сполучної тканини. Туберкульозні горбики спочатку розміщуються під епітелієм навколо цервікального каналу. Потім утворюється виразка з рихлими краями, яка легко кровоточить при торканні.

— Чи піддається генітальний туберкульоз лікуванню?

— Лікування генітального туберкульозу, як і туберкульозу будь-якої локалізації, слід проводити в спеціалізованих установах — протитуберкульозних лікарнях, диспансерах, санаторіях. Терапія повинна бути комплексною і передбачає протитуберкульозну хіміотерапію, засоби підвищення захисних сил організму (відпочинок, повноцінне харчування, вітаміни), фізіотерапію, хірургічне лікування за показаннями. Усі хворі, в яких уперше виявлено генітальний туберкульоз, незалежно від форми та стадії захворювання потребують стаціонарного лікування. Специфічна профілактика туберкульозу починається вже в перші дні життя з уведення вакцини БЦЖ. Ревакцинацію проводять у 7, 12, 17 років під контролем реакції Манту. Іншим заходом специфічної профілактики є ізоляція хворих на активний туберкульоз. Неспецифічна профілактика передбачає проведення загальнооздоровчих заходів, підвищення опірності організму до інфекцій, поліпшення умов життя і праці.

Loading...