Червона і чорноплідна горобина — полівітамінні природні препарати

Червона і чорноплідна горобина — полівітамінні природні препарати

Існує два види горобини - sorbus aucuparia, або звичайна червона горобина, а також aronia melanocarpa, або чорноплідна горобина (аронія).

Джерело: Відомості

Існує два види горобини - sorbus aucuparia, або звичайна червона горобина, а також aronia melanocarpa, або чорноплідна горобина (аронія).

В аронії міститься багато вітаміну А і Е, аскорбінової кислоти чи не більше, ніж у лимонах, а також багато вітаміну К і рутина. Багато в чорноплідній горобині вітамінів групи В і каротину. Особливо цінують її за вміст мікроелементів: калію і кальцію, магнію, дещо менше натрію, фосфору і заліза.

Ще в плодах присутні йод, бор, мідь і марганець. Крім того, в чорноплідній горобині багато вуглеводів і корисних цукрів - фруктози й глюкози, вона насичена харчовими волокнами, через що допомагає при запорах, у ній багато фітонцидів, фруктових кислот і крохмалю. Застосовують плоди у свіжому вигляді, заморожують у морозильній камері або висушують.

Регулярне споживання чорноплідної горобини знижує рівень шкідливого холестерину в сироватці крові, регулює артеріальний тиск. Для лікування або профілактики аронію рекомендують при цукровому діабеті, алергії, атеросклеротичному ураженні судин. Вона допомагає при порушенні згортання крові, нападах ревматизму, при хворобах очей і зниженні зору, зміцнює імунітет. 

Для зниження тиску необхідно пити сік, вичавлений з чорноплідної горобини (по 50 мл), або їсти по 100 ягід тричі на день. Для профілактики гіпертонії необхідно щодня, вранці і ввечері, з'їдати дві столові ложки ягід, протертих з цукром або змішаних із медом.

У плодах горобини червоної містяться мікроелементи і вітаміни, склад яких не поступається аронії. Особливо багато у ній вітамінів групи В. Її застосовують як протизапальний кровоспинний засіб, що зміцнює стінки капілярів. Крім того, горобина надає легкий послаблюючий, сечогінний та жарознижувальний, потогінний ефекти. Червоні ягоди рекомендують при гіпертонії, цукровому діабеті, проблемах із щитовидною залозою, хворобах печінки і нирок, геморої.

Сік червоної горобини застосовують при гастритах зі зниженою кислотністю соку, при геморої і проблемах із кишечником. Завдяки вмісту фітонцидів він знищує в кишечнику мікробів. Через сорбінову кислоту сік горобини жовчогінний, його корисно застосовувати для зниження холестерину, а пектини з ягід знижують процеси бродіння.

Застосовують горобину в свіжому, замороженому або висушеному вигляді. Сік горобини можна консервувати - він не втрачає при цьому бактерицидних властивостей.

Кому не можна вживати горобину і аронію

Ягоди і сік із плодів червоної та чорної горобини мають мало обмежень щодо вживання, однак з обережністю варто їх застосовувати при гастритах з підвищеною кислотністю і виразковій хворобі, при порушенні згортання крові та підвищеній кровоточивості, при діареї і тромбофлебітах. Крім того, за рахунок ефекту зниження тиску не варто приймати ягоди при гіпотонії.

Loading...