Близькі з матерями діти швидше знаходять собі друзів

Тісний емоційний зв’язок дитини і матері впливає на здатність малюка знаходити собі близьких друзів в ранньому шкільному віці, вважають американські дослідники.

Джерело: Відомості

Тісний емоційний зв'язок дитини і матері впливає на здатність малюка знаходити собі близьких друзів в ранньому шкільному віці, вважають американські дослідники.

На думку вчених, емоційно відкриті і довірливі відносини з матір'ю дозволяють дитині успішно розвиватися, правильно сприймати поведінку оточуючих людей. Фахівці стверджують, що все це сприяє виникненню теплих дружніх відносини у молодших класах школи.

Вчені вже і раніше припускали, що емоційний зв'язок дитини і матері впливає на його можливість в майбутньому знаходити друзів, однак було неясно, на чому заснований цей зв'язок.

У дослідженні брало участь більше тисячі дітей. Вчені оцінювали близькість з матір'ю у віці трьох років, відкритість у прояві емоцій у віці чотирьох з половиною років.

Крім цього, в чотири з половиною роки, а також в першому класі школи у дітей оцінювали рису, яку психологи називають помилковим приписуванням ворожості. Дітям пропонували уявити сюжети, в яких одна дитина заподіював шкоду іншому, причому було неясно, зробив він це навмисно чи ні.

Також у дітей оцінювали розвиток мови у чотири з половиною роки і в першому класі. У третьому класі матерів та вчителів розпитували про стосунки з іншими дітьми і найкращими друзями. Зазвичай стосунки маленької дитини з матір'ю характеризуються великою близькістю і емоційної інтенсивністю. Ці відносини здатні впливати на уявлення дитини про близьких відносинах взагалі, вважають експерти.

Дослідникам вдалося з'ясувати, яким чином відносини з матір'ю впливають на дружні стосунки в майбутньому. Наприклад, дитина, яка  відчувала довіру у відносинах з матір'ю у віці трьох років, до чотирьох з половиною років була більш відкритою в емоційному плані і мала краще розвинену мову. А емоційна відкритість у свою чергу веде до правильного розуміння поведінки оточуючих людей і дозволяє легко заводити друзів.

Також вчені зробили висновок, що емоційна відкритість впливає на розвиток мови у чотири з половиною роки і на відносини з ровесниками. Якщо дитині легко говорити про свої емоції, в тому числі про негативні, це покращує його здатності до спілкування і допомагає знайти друзів, стверджують фахівці.

Loading...