МОЗ дає поради про те, як лікувати грип, щоб не померти

МОЗ дає поради про те, як лікувати грип, щоб не померти

Міністерство охорони здоров’я опублікувало довідку «Грип: що робити», у якій зазначено, що хвороба має тяжкі ускладнення та від неї можна померти.

Джерело: Відомості

Міністерство охорони здоров’я опублікувало довідку «Грип: що робити», у якій зазначено, що хвороба має тяжкі ускладнення та від неї можна померти.

«Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень і ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але набагато небезпечніший за них. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу», — йдеться в повідомленні, яке наводить прес-служба МОЗ.

За перших ознак хвороби, серед яких підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах, рекомендовано залишитися вдома й викликати лікаря. Аби уникнути грипу, у МОЗ рекомендують вакцинуватися.

«Щорічне вакцинування є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною та ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна й упродовж всього сезону. Усупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Жінки, які годують груддю, теж можуть бути вакциновані. Крім того, будь-яке грипоподібне захворювання не є підставою для припинення грудного вигодовування. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби», — йдеться в довідці.

Нагадаємо, відповідно до Наказу МОЗ від 16.09.2011 №595, щеплення рекомендовані військовослужбовцям, будівельникам, працівникам Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, медичним працівникам, а також особам, які доглядають хворих на грип удома, дітям із шестимісячного віку; особам похилого віку після 60 років, трудовим колективам, підприємствам, установам, організаціями, жінкам, які, імовірно, будуть перебувати у вагітності під час епідемії грипу, а також вагітним.

На території України дозволені до використання чотири вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).

Loading...