Дисбактеріоз негативно впливає на імунітет

Дисбактеріоз негативно впливає на імунітет

Порушення балансу мікрофлори кишківника — явище досить поширене.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Порушення балансу мікрофлори кишківника — явище досить поширене. Від цього страждають і малюки, і дорослі. Як пояснила заввідділенням гастроентерології Волинської обласної клінічної лікарні Наталія Ващиліна, під поняттям «дисбактеріоз» розуміють синдром зміни якості, кількості та співвідношення мікрофлори у кишечнику.

— Що спричиняє виникнення дисбактеріозу?

— У кишечнику в нормі існує збалансоване співвідношення кишкової палички, гнильних бактерій, анаеробних і аеробних лактобацил, а також ентерококів і дріжджоподібних грибків. При порушенні рівноваги цих складників виникає дисбактеріоз. Дисбактеріоз, або дисбіоз кишківника, — це не діагноз, а швидше синдром, який спостерігається при багатьох захворюваннях. Найчастіше він супроводжує хвороби шлунково-кишкового тракту, серцеві патології та інші недуги, коли доводиться приймати багато антибіотиків. Від дисбіозу кишечнику страждають й пацієнти, що проходять хіміо- та променеву терапію. Кількість і якість мікрофлори в кишківнику залежить від віку, харчування, пори року та навіть стану нервової системи хворого. Мікрофлора дуже чутлива до самопочуття людини та того, що її оточує.

— Які симптоми характеризують недугу?

— Іноді дисбактеріоз може узагалі про себе не сигналізувати. Серед традиційних симптомів: відчуття дискомфорту й бурчання в животі, підвищене газоутворення, різні порушення стільця. Коли довгий час не давати ладу мікрофлорі, до дисбактеріозу додаються запальні процеси у кишківнику. Тоді з’являється ще й біль унизу живота. Діагноз «дисбактеріоз» може встановити лише лікар на основі аналізу калу.

— Хто найбільш схильний до дисбактеріозу?

— Дисбактеріоз трапляється як у маленьких дітей, так і у людей старшого віку. Часто буває й у новонароджених, особливо коли малюків годують сумішами.

— Яким можуть бути наслідки порушення мікрофлори кишечнику?

— Кишківник — це наш імунний орган. 80% імунітету людини залежить від його стану. Здебільшого страждає анаеробна мікрофлора, тобто зменшується кількість біфідо- і лактобактерій, і це сприяє послабленню імунітету.

Кишкові бактерії мають дуже важливе значення для організму, оскільки вони відповідають за травлення, імунітет, утворення вітамінів. Навіть та сама кишкова паличка, яку всі хочуть знищити, є дуже корисною, бо за її допомогою синтезується аж дев’ять вітамінів. Тому дуже важливо підтримувати мікрофлору в рівновазі.

Крім того, при порушенні мікрофлори ви не зможете нормально лікувати жодне захворювання. Приміром, так ви ніколи не впораєтеся з недугами нирок, печінки, підшлункової. Так само й алергічні реакції не минуть, доки не пролікуєте кишківник.

Якщо тривалий час не боротись із дисбактеріозом, то недуга переростає у хронічний стан, що згодом може призвести до запальних процесів, таких як коліти й ентероколіти.

— Як же підтримувати кишківник у нормі?

— Дуже важливо дотримуватися балансу в харчуванні. Не можна постійно налягати, скажімо, лише на м’ясо чи на овочі. Також їсти потрібно невеликими порціями, але часто. Варто уважніше ставитися до прийому антибіотиків, не вживати таких ліків без особливої потреби. Якщо ж усе-таки без антибіотиків обійтися не вдасться, то в той же час необхідно приймати й ліки, що підтримуватимуть мікрофлору.

— Що допоможе відновити мікрофлору?

— Для лікування дисбактеріозу обов’язково треба приймати пробіотики. Їх є дуже багато. Це «Лінекс», «Біфіформ», «Лактіале», «Ентерол» тощо. Їх призначають із урахуванням того, чого саме не вистачає у мікрофлорі.

Крім цього, хороший антимікробний ефект має хрін. Дуже добре вживати й фенхель, корінь лепехи, валеріани, настоянку кропу. При закрепах корисно пити одноденний кефір, їсти буряк, баклажани. Також у пригоді стане морква — як у сирому, так і у вареному вигляді.

— Часто, тільки-но починається бурчання в животі, люди налягають на кисломолочні продукти. Чи правильно це?

— Кисломолочні продукти ще нікому шкоди не зробили. Йдеться не про сметану чи свіже молоко, а про кефіри та йогурти. Наголошу, що старший організм, то більше потрібно їсти таких продуктів.

Loading...