Дезінфікувальні засоби можуть спровокувати алергічні захворювання очей

Дезінфікувальні засоби можуть спровокувати алергічні захворювання очей

Очі, як і шкіра, можуть надто сильно реагувати на якісь подразники зовнішнього середовища. Здавалось би, нізвідки з’являється почервоніння та припухлість повік, лущення шкіри навколо очей.

Джерело: Відомості

Очі, як і шкіра, можуть надто сильно реагувати на якісь подразники зовнішнього середовища. Здавалось би, нізвідки з’являється почервоніння та припухлість повік, лущення шкіри навколо очей. Так проявляє себе алергія. Про різновиди й особливості алергічних недуг очей «Відомостям» розповіла лікар-офтальмолог Ірина Кулієва.

— Від яких алергічних недуг можуть страждати очі?

— Алергічні зміни зі сторони ока зазвичай є частиною загального алергозу. Як правило, вони супроводжують бронхіальну астму, атопічний дерматит, алергічний риніт. Так можуть виникати алергічні дерматити, блефарити, тобто запалення країв повік, кон’юнктивіт. До слова, останній трапляється найчастіше і складає близько 90% серед різних алергічних проявів на очах. Іноді можуть виникати й більш серйозні зміни, скажімо, алергічний кератит.

— Як саме проявляються ці захворювання?

— Почервоніння, набряки, лущення шкіри навколо очей, свербіж, можливі слизові виділення. Ознаки перелічених вище недуг практично однакові. Відрізняються вони локалізацією. Якщо дерматит зазвичай уражає шкіру довкола очей, то при блефариті здебільшого страждає край повіки, а при кон’юнктивіті — її внутрішня поверхня, слизова оболонка ока.

— Що ж провокує виникнення цих алергічних реакцій?

— Передусім наша нездорова екологія. Неабияке значення має й те, чим ми харчуємося, дихаємо. Зумовлює такі реакції й використання великої кількості дезінфікувальних засобів. Також причина може бути у спадковості. Встановлено, що 50% дітей, батьки яких страждають від алергії, також мають алергічні прояви того чи іншого виду. Нині досить часто стикаємось із алергією на контактні лінзи, точніше, на розчини, якими вони обробляються. Досить поширені алергічні реакції на медикаментозні препарати. Також на очах позначаються алергія на цвітіння рослин і реакції організму на різноманітні грибки.

— Чи може спричинити алергію косметика?

— Може. Досить часто саме різні косметичні засоби провокують недугу. Втім, не варто вважати, що до проблем може призвести лише декоративна косметика. Всілякі креми, гелі, рідини для вмивання й очищення обличчя можуть викликати алергічні реакції. Важко сказати, які саме складники косметичних засобів створюють незручності, адже це дуже індивідуально. Тому порадити обирати косметику з тим чи тим складом просто неможливо. Одне можна сказати з певністю: безпечніше користуватися засобами для дітей. Ідеться про креми, лосьйони, олійки.

— Що ж робити, коли з’являються перші прояви хвороби?

— Якщо алергічні симптоми виникають уперше, то для початку потрібно визначити алерген. Це має зробити лікар — зібравши повний анамнез або за допомогою лабораторних досліджень і проб. Далі потрібно обмежити контакти з алергеном. Із проявами алергії на очах допоможе впоратись офтальмолог. Місцево призначаються препарати, які знімають симптоми алергії. Це різні краплі, мазі, пігулки.

Варто пам’ятати, що алергія — це хронічне захворювання. Частота і важкість проявів залежать від того, наскільки часто і довго триває контакт із алергеном. Якщо вдається вилучити й уникати його надалі, тоді прояви не виникатимуть. Хоча у наш час це не так легко. Якщо ж алерген не вдається визначити, то з часом може виникати і перехресна алергія, тобто організм реагуватиме на такі середники, на які раніше реакції не було.

— А як же різноманітні «бабусині рецепти»?

— У нашій країні до самолікування вдаються досить часто. Але при цьому не замислюються, що народні методи можуть призвести до серйозних ускладнень, оскільки при цьому використовуються середники, що зовсім непридатні для лікування. Наприклад, популярно до подразненого ока прикладати відвари трав, скажімо, кріп, ромашку, нагідки. Звісно, такі процедури до повного одужання не призведуть, утім, можуть дати певне полегшення, а що найголовніше — не погіршать ситуацію. А от не менш розповсюджений метод лікування сечею може спровокувати досить негативні наслідки. Варто пам’ятати, що виділення не стерильні, там багато бактерій і грибків. Це загрожує нашим очам різними гнійними процесами та подразненнями. Можливі навіть серйозні гнійні запалення, такі як кератити, тобто запалення рогівки, що можуть призвести навіть до повного її розплавлення.

— Чи є профілактика алергічних недуг очей?

— Для того, аби не було загальних алергій, хоч як це банально, потрібно провадити здоровий спосіб життя. Також варто відмовитися від продуктів, які можуть провокувати алергію. Передусім це газовані напої, чіпси, випічка, яка містить трансгенні жири.

Loading...