Розсіяний склероз може уражати навіть тримісячних немовлят

Розсіяний склероз може уражати навіть тримісячних немовлят

Розсіяний склероз вважається досить поширеним захворюванням центральної нервової системи.

Джерело: Відомості

Розсіяний склероз вважається досить поширеним захворюванням центральної нервової системи. В Україні кількість хворих постійно зростає. Недуга традиційно уражає осіб працездатного віку і без активного лікування може швидко призвести до інвалідизації. Існують дані, що природний перебіг розсіяного склерозу призводить до того, що через 10 років після початку захворювання більше 50% хворих мають обмежену працездатність, через 15 — труднощі під час самостійного пересування, а якщо ж хвороба триває більше 20 років, то ледве можуть себе обслуговувати. Про причини та наслідки цієї страшної недуги розповідає обласний позаштатний спеціаліст із неврології Ольга Шульга.

— Яким чином проявляється ця хвороба?

— Розсіяний склероз — це імуно-запальне захворювання нервової системи. Недуга проявляється через низку неврологічних симптомів. Так, спостерігається порушення рухової активності, роботи тазових органів, часткова втрата зору, мови, ураження лицевих нервів та інше.

Сигналізувати про хворобу можуть такі ознаки: оніміння або слабкість однієї або кількох кінцівок, як правило, з одного боку, двоїння в очах або розмитість контурів, поколювання або біль у різних частинах тіла, відчуття електрошоку при певних рухах голови, нервові тремтіння, проблеми з координацією рухів чи невпевнена хода, підвищена стомлюваність, запаморочення.

Одначе й низка інших недуг має схожу симптоматику, тож діагноз ставиться винятково лікарем при типовому клінічному перебігу та за наявності змін на МРТ головного мозку.

— Розсіяний склероз — це недуга молодих людей?

— Дійсно, традиційно захворювання діагностують в осіб працездатного віку — 18-55 років. Варто відзначити й те, що останнім часом недуга молодіє. Є випадки, коли розсіяний склероз діагностували навіть у тримісячних немовлят. На Волині зареєстровано п’ять хворих на цю недугу діток і близько 800 дорослих. При цьому щороку діагностується від 10 до 20 нових випадків захворювання.

— У чому полягають причини хвороби?

— Захворювання можуть провокувати так звані географічні фактори. Недуга розповсюджується з півдня на північ і з заходу на схід. Тож в Україні є зони високого ризику, зокрема Волинь, а також Львівщина, Тернопільщина. Це пов’язано з тим, що у нас мало сонця. Останнім часом ідуть активні наукові розробки щодо впливу вітаміну D на розвиток розсіяного склерозу. Доведено: якщо батьки мають розсіяний склероз, але дитина переїжджає до початку підліткового віку в теплі країни, скажімо, Іспанію чи Італію, то ризик, що вона захворіє, зменшується практично вдвічі.

Крім того, є інфекційні фактори, що спричиняють недугу. Часто це переохолодження, застудні захворювання та психоемоційні стреси.

— Розсіяний склероз протікає в усіх однаково — з неминучим прогресуванням недуги та погіршенням стану здоров’я?

— Ні, розрізняють три типи перебігу захворювання. В 70% це ремітуючий перебіг, коли ознаки недуги проявляються на певний час, а потому все стає на свої місця. Скажімо, відбувається втрата зору на одне око, але через два тижні він відновлюється. Такі пацієнти періодично підліковуються в стаціонарі й згодом повертаються до нормального життя.

Також існує прогредієнтний тип перебігу недуги. В такому разі з самого початку симптоматика невпинно наростає, захворювання прогресує, при цьому ремісія відсутня. Ще один вид — вторинно-прогредієнтний перебіг. Тоді пацієнти протягом певного часу мають ремітуючий розсіяний склероз, але з якогось моменту йде погіршення. Наприклад, через п’ять-сім років недуга починає прогресувати.

— Як відбувається лікування цієї хвороби?

— Лікування буває двох видів. Один із них — лікування загострень. В такому разі пацієнту призначають метилпреднізолон, він отримує його три-п’ять днів, а потім — судинна терапія. Другий варіант — це імуномоделююча терапія, її мали б отримувати всі пацієнти. Якщо застосовувати її роками, можна приблизно на п’ять років відтягти час переходу хворого на інвалідний візок. Тому важливо, аби молоді пацієнти систематично лікувались. Однак це досить дорого: потрібно приблизно 15-17 тисяч доларів на рік. А для середньостатистичної української сім’ї це просто нереальна сума. Та ми працюємо з міжнародними дослідницькими програмами, які дозволяють залучити пацієнтів до безкоштовного лікування. Ми ведемо чотири проекти, але там дуже суворі вимоги до хворих. Утім, близько 50 волинян беруть участь у цих програмах і отримують безплатно ліки.

— Та чи реально досягти повного одужання?

— На сьогодні не відомо випадків повного одужання від розсіяного склерозу. Це свого роду хронічне захворювання. Та завдяки сучасним методам лікування і препаратам можна запобігти загостренню, змінити перебіг хвороби та полегшити симптоми, дати людині шанс на нормальне життя.

— А чи можна жінкам із розсіяним склерозом народжувати?

— Останнім часом є різні теорії щодо вагітності. Коли раніше говорили, що хворим із таким діагнозом заборонено народжувати, то сьогодні ніхто не забороняє. Ба більше, навіть існують твердження, що під час вагітності та вигодовування грудьми пацієнтки почуваються краще.

Loading...