Гриби — їжа не для дітей

Гриби — їжа не для дітей

Отруєння грибами реєструються у медичних закладах упродовж усього року, однак їх пік припадає на кінець літа — початок осені.

Автор: Розмовляла Оксана СУЛІКОВСЬКА / Джерело: Відомості

Отруєння грибами реєструються у медичних закладах упродовж усього року, однак їх пік припадає на кінець літа — початок осені. Щороку лікарі попереджають про небезпеку отруєння грибами, наголошуючи на забороні вживання їх дітьми, але захворюваність і летальність усе ж не зменшуються. І от знову є випадки отруєння дітей грибами. Про важливість проблеми, заходи безпеки й перші симптоми отруєння розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Валерій РУЦЬКИЙ.

— Отруєння грибами переважно бувають випадковими й здебільшого мають «сімейний» характер, тобто у лікарню потрапляють цілими родинами. При цьому серед потерпілих нерідко трапляються досвідчені грибники. Щороку ми проводимо прес-конференції, виступаємо по радіо, телебаченню, наголошуючи, що гриби — це не дитяча їжа, але кожного року в лікарню потрапляють маленькі пацієнти. Цьогоріч зафіксовано вже чотири випадки отруєння дітей грибами. На жаль, одна дитина після реанімаційних заходів і тривалого курсу лікування померла. На сьогодні у відділенні реанімації та анестезіології обласної дитячої лікарні на стаціонарному лікуванні перебуває ще двійко дітлахів. Усі — з Ківерцівського району.

— Які гриби найнебезпечніші?

— Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, печериці). Їх помилково сприймають за їстівні й умовно-їстівні (при розламуванні виділяють молочковий сік — дощовики, чорнильний гриб, сморчки). Проте є чимало випадків отруєнь і їстівними грибами. Це наслідок неправильної кулінарної обробки, також факторами ризику є місце збирання грибів, їх вік. Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди: при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності. Це гриб із гепато- та нефротоксичною дією: страждають перш за все печінка та нирки, а також вражається нервова система.

— Чому найбільше від вживання грибів страждають діти?

— Гриби — це їжа, яка тяжко перетравлюється, а в дітей іще не сформований шлунково-кишковий тракт. Та й малеча значно чутливіша до дії токсинів, що пов’язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з’їдених грибів у дитини на одиницю маси тіла припадає вища концентрація токсину, ніж у дорослого. Тому при отруєнні цілих сімей у дорослих шансів на одужання більше.

— Які перші симптоми отруєння грибами?

— У людини, що вживала в їжу гриби, розвиваються кишкові розлади, які проявляються болем у животі, нудотою, блювотою, діареєю аж до зневоднення організму. При отруєнні блідою поганкою перші симптоми з’являються не раніше ніж через шість годин із моменту вживання, іноді — через вісім-десять годин, рідше — до двох-трьох діб. Інколи люди можуть і забути, що вони їли грибну страву.

— У чому полягає перша долікарська допомога при отруєнні грибами?

— Головним принципом як лікарської, так і долікарської медичної допомоги при отруєнні грибами є видалення токсину, що не всмоктався. Важливо викликати блювоту та промити шлунок, випити води з активованим вугіллям (треба, щоб вона залишалася в шлунку якийсь час). Варто зазначити, що кількість активованого вугілля повинна бути достатньою — не менше ніж 0,5-1 г на один кілограм маси тіла. Якщо діарея відсутня, до активованого вугілля можна додати послаблювальний засіб (найбільш простий і доступний — сорбіт, якого потрібно один-два грами на кілограм маси тіла). Хочу наголосити — після перших необхідних заходів не марнуйте час на самолікування: якщо є підозра отруєння грибами, негайно звертайтеся до лікаря.

— Яких правил слід дотримуватися, щоб уникнути отруєння?

— Раджу відмовитися від споживання дикорослих грибів узагалі та їсти штучно вирощені печериці та гливи, які можна купити у магазинах і на ринках. Такі гриби не загрожують токсинами. Якщо все-таки вирушаєте у ліс, ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте. Беріть тільки губчасті: білі, бабки, моховики. Від них найменше отруєнь. Зібрані гриби вдома ще раз ретельно перевірте: якщо котрийсь викликає хоч найменший сумнів або старий, краще його позбудьтеся. Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше 24 годин. Не вживайте дикорослих грибів сирими. А дітям, іще раз наголошу, вживання страв із грибів категорично забороняється.

Loading...