Основні причини безпліддя — статеві інфекції, слабкий імунітет і неякісна їжа

Основні причини безпліддя — статеві інфекції, слабкий імунітет і неякісна їжа

За останніми даними, 800 тисяч пар в Україні не можуть зачати дитину.

Джерело: Відомості

За останніми даними, 800 тисяч пар в Україні не можуть зачати дитину. Та офіційна статистика не показує точної картини, адже не всі сім’ї звертаються по допомогу до лікарів. Насправді цифра перевищує мільйон родин, які не можуть народити дитину. Медичне визначення безплідного шлюбу — це відсутність вагітності протягом одного року статевого життя без застосування засобів контрацепції. Тобто якщо у пари протягом року не настає вагітність, варто пройти серйозне комплексне обстеження.

— Щороку по допомогу з приводу непліддя у центр звертаються від 500-600 до понад тисячі пар. До початку лікування обов’язково проводиться повне обстеження подружжя, — розповідає керівник Волинського обласного центру планування сім’ї та репродукції людини Світлана Поліщук. — При обстеженні безплідної пари в 30-50% випадків виявляється кілька причин і в жінки, і в чоловіка, що мають враховуватися під час лікування. Сьогодні проблема безплідного шлюбу надзвичайно серйозна. При цьому у 25-30% випадків допомогти парам дуже важко, оскільки йдеться про так зване імунологічне непліддя.

— Які причини призводять до неплідності?

— На першому місці серед причин безпліддя і невиношування вагітності стоять інфекції, що передаються статевим шляхом. Це наслідок незахищених статевих стосунків молодих людей. Переривання першої вагітності у 40-60% призводить до неплідності жінки. Щороку від 36 до 40 тисяч малюків не народжуються через проблеми невиношування. Інфекції також стають причиною передчасних пологів і народження недоношених діток. Тому вагітність треба планувати, щоби до зачаття дитини виявити і пролікувати інфекції, аби згодом не виникло проблем із виношуванням.

Другий важливий фактор — імунітет. Здається, і жінка, і чоловік здорові, явних порушень нема, а зачати дитину не виходить. Коли є імунологічні чинники, здійснювати лікування дуже складно.

Причиною неплідності також можуть стати порушення менструального циклу й запальні захворювання. Порушення циклу в дівчаток виникають у три-чотири рази частіше, ніж у жінок репродуктивного віку, що зумовлено проблемами на гормональному рівні. Мамам за цим треба стежити і не думати, що якщо у 14 років нема місячних, то це нормально, — наголошує Світлана Іванівна. — Слід зауважити, що у дівчаток 11-13 років почастішали дисфункціональні ювенільні кровотечі. Ще однією проблемою є поява патологічних утворів — кіст яєчників у дівчаток. Частіше вони дисгормонального походження. Небажані наслідки для дівчаток і хлопчиків провокують запальні захворювання — пієлонефрити, цистити.

— Проблеми чоловічого здоров’я у безплідному шлюбі складають 45-60%, — продовжує керівник обласного центру планування сім’ї. — Основними причинами чоловічого безпліддя є вже згадані запалення в статевих залозах, порушення гормонального фону, перенесені травми й інфекційний паротит (свинка). Значний вплив на здатність до зачаття мають спосіб життя, шкідливі звички. Нікотин та алкоголь у будь-якому вигляді надзвичайно згубно діють на сперматозоїди. Відхилення в масі тіла — ожиріння, неправильна харчова поведінка — теж негативно впливають на репродуктивну функцію, порушуючи гормональний фон. Жінкам, які постійно сидять на дієтах або виснажують себе в тренажерних залах, варто знати, що естрогени виробляються не тільки яєчниками, деяку кількість генерують і жирові клітини. Крім того, ми не впевнені в якості їжі. А саме з неї організм бере «будівельний матеріал» для секреції гормонів. Продукти обробляють пестицидами, інсектицидами, іншими хімікатами, в них додають генетично модифіковані організми та консерванти. Тож постає питання збалансованого та якісного харчування. Тривале вживання фаст-фуду — це прямий шлях не лише до хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, а й до безпліддя.

На репродуктивні функції також впливають соціальні фактори — постійний стрес, невлаштованість у житті, незадоволеність своєю роботою.

— Скільки часу може тривати лікування?

— Залежить від причини. Якщо знайшли інфекційний агент, то вистачить від одного до трьох курсів терапії (курс триває 10-14 днів із перервами від двох до чотирьох тижнів). Щодо імунологічного безпліддя, то пробуємо шукати причини і проводити лікування.

Що стосується тих жінок, які мають абсолютні показання до лікування зі застосуванням допоміжних репродуктивних технологій, то з 2005 року документи більше ста пацієнток відправлені для участі в державній програмі. Показань для безкоштовного штучного запліднення є два — непрохідність маткових труб або їх відсутність. Та статистика свідчить, що лише в чверті випадків настає вагітність.

Loading...