Загартовує не тільки холодний душ, а й сонце і ходіння босоніж

Загартовує не тільки холодний душ, а й сонце і ходіння босоніж

Перевага загартовування перед іншими методами зі зміцнення імунітету - його нешкідливість, відсутність протипоказань і ускладнень.

Джерело: Відомості

Перевага загартовування перед іншими методами зі зміцнення імунітету - його нешкідливість, відсутність протипоказань і ускладнень. Почати загартовування можна в будь-якому віці, при будь-якому стані здоров'я і в будь-який пору року.

У результаті загартовування підвищується стійкість людини до зміни температури, до дії вітру, вологості, сонця, перепадів тиску. Загартовування - це чітка система заходів, що адаптує людини під умови життя в будь-якому кліматі. У загартовуванні використовуються методи природного впливу - повітря, вода і світло сонця. Це не алергенні, не шкідливі і найголовніше - безкоштовні методи зміцнення здоров'я, на відміну від дорогих ліків і процедур.

Найпростішим методом зараз, поки тепло, стане ходіння босоніж, купання у відкритих водоймах і контрастні душі. Почніть із комфортних тілу температур і щотижня трохи їх знижуйте, поки тіло не адаптується. До зими ви зможете обливатися крижаною водою і не покриватися гусячою шкірою від холоду. Спочатку почніть з малочутливих до холоду зон - рук і ніг, кистей і гомілок, поступово розширюйте зону впливу. Останніми в загартовування включають найбільш чутливі зони - спину і живіт. При загартовуванні частішає пульс, поглиблюється дихання, клітини насичуються киснем. Якщо ж пульс не змінюється, отже, вплив уже заслабкий і варто додати інтенсивності.

Багато з методів загартовування ми використовуємо, самі того не підозрюючи. Так, наприклад, лазні і сауни відмінно адаптують тіло під зміну температур і вчать добре переносити спеку. Плавання в басейнах із різними температурами - це теж метод загартовування. Відвідування пляжу - це теж метод загартовування: там є сонце, потоки повітря, навіть без купання. Це тренує судини шкіри, активізує вироблення вітаміну D і адаптує організм до спеки.
Ходіння босоніж по гальці, теплому піску, траві, землі або по кромці води - це температурний вплив, а також подразнення рецепторів і формування умовних рефлексів між носоглоткою і ногами.

Доведено: хто багато ходить босоніж, у тому числі і по прохолодній підлозі вдома, менше хворіє застудами.
Водні процедури: ранковий прохолодний душ, прийом ванни з сіллю - це теж методи загартовування, головне - систематичність і задоволення від процедури.
 

Loading...