Чим небезпечне купання у необстежених водоймах

Часто люди забувають про заходи безпеки та купаються в не призначених для цього місцях. Та чистий на перший погляд ставок чи озеро, може виявитися розсадником серйозних захворювань.

Джерело: Відомості

Часто  люди забувають про заходи безпеки та купаються в не призначених для цього місцях. Та чистий на перший погляд ставок чи озеро може виявитися розсадником серйозних захворювань.

У ставку розмножуються різноманітні живі організми, які здатні привести до низки захворювань. Так, якщо у людини є порізи або подряпини, то підвищується ризик захворіти лептоспірозом. До його перших симптомів відносяться: блювота, пронос, сильний головний біль, м'язовий біль, втома. При їх появі слід негайно звернутися до лікарні. Як правило, для лікування призначаються антибіотики. Через забруднену воду може передаватись ентеровірусні інфекція, гельмінтні захворювання. Бувають випадки розвитку гепатиту А, який можна уникнути, якщо випадково не ковтати воду, але це дуже складно, особливо якщо у воді діти.

У літній період найпоширеніша небезпека, що підстерігає любителів похлюпатися у заборонених водоймах, - "сверблячка купальника" (церкаріоз). До типових проявів захворювання відносяться свербіж і червоні пухирі на шкірі (через кілька годин після купання). При появі подібних симптомів необхідно використовувати мазь з димедролом або ментолом, яка зніме свербіж. При посиленні свербіння можна прийняти антигістамінний препарат, а при підвищенні температури і скруті дихання необхідно оперативно звернутися до лікаря. Як пояснюють фахівці, збудниками даного захворювання є личинки качиних глистів, що знаходяться у воді. Так що від купання у водоймі, де плавають качки, краще утриматися.

За словами лікарів, також загрожують стрептококова і стафілококова інфекції, запальні захворювання статевих органів (вагіноз, кольпіт, цервіцит), цистит, екзема.

Loading...