Захищайтесь від агресивного сонця, щоб не захворіти на фотодерматит

Захищайтесь від агресивного сонця, щоб не захворіти на фотодерматит

Влітку багато пацієнтів звертаються до дерматологів у зв’язку з сонячними опіками й іншими наслідками зневажливого ставлення до засмаги.

Автор: Розмовляла Оксана СУЛІКОВСЬКА / Джерело: Відомості

Влітку багато пацієнтів звертаються до дерматологів у зв’язку з сонячними опіками й іншими наслідками зневажливого ставлення до засмаги. Сонце діє як могутній термічний фактор, а також чинить іонізуючий вплив на клітини шкіри та слизові оболонки, зрештою впливає на весь організм. Як правильно приймати сонячні ванни, щоб не нашкодити собі, розповідає головний позаштатний дерматовенеролог управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Леся Карпюк.

— У спекотну пору дедалі частіше вживається медичний термін «фотодерматит». Що це таке?

— Фотодерматит — захворювання, зумовлене підвищеною чутливістю шкіри до сонячних променів. У народі це називають алергією на сонце. Проте як такого алергічного компоненту в сонячних променях немає. Токсична або алергічна дія сонця виявляється при взаємодії ультрафіолетових променів із речовиною, що знаходиться на шкірі (екзогенні фотодерматити) або в шкірі (ендогенні фотодерматити). Як правило, висипання виникають на відкритих ділянках шкіри, найчастіше на обличчі.

До найбільш поширених екзогенних фотодерматитів належить польовий дерматит. Улітку польові рослини, приміром, конюшина, шипшина, фенхель, виділяють особливі речовини — фурокумарини, які осідають на шкірі людини і при одночасній взаємодії з ультрафіолетом викликають почервоніння, пухирці, свербіж, пізніше — стійку пігментацію.

Екзогенний фотодерматит також може виникнути, якщо перед виходом на сонце чутлива до нього людина скористалася кремом, парфумами, дезодорантом. Речовини, що входять до складу різних косметичних або парфумерних засобів, можуть вступати в реакцію з ультрафіолетовими променями і викликати алергічну реакцію. Такими властивостями володіють, наприклад, еозин, що міститься в губній помаді, параамінобензойна кислота (ПАВА), що входить до складу деяких сонцезахисних кремів. Крім того, таку дію мають поліненасичені жирні кислоти, олія бергамота, звіробій, троянда, мускус, сандал, сік кропу, петрушки, саліцилова кислота. Тому, збираючи косметичку для відпочинку, доцільно вивчити склад парфумерії, яку берете з собою.

До причин ендогенних фотодерматитів також належать захворювання, пов’язані з розладами обміну речовин, порушеннями в роботі імунної системи організму. 

— Чи правда, що ультрафіолет викликає старіння шкіри?

— Так, тому шкіра обличчя й рук завжди виглядає гірше, ніж ділянки, які дуже рідко бачать сонечко. Ультрафіолет руйнує колаген та еластин — основні білки шкіри, які відповідають за її еластичність. У результаті знижується тонус шкіри, на ній швидше формуються зморшки, утворюються пігментні плями.

— Як потрібно вибирати продукцію для захисту від сонця?

— Треба зважати на тип шкіри: для жирної брати легкі форми (спрей, молочко, лосьйон), для сухої — крем. Улітку варто використовувати тільки зволожувальні засоби, не наносити жирні мазі, які містять гліцерин, ланолін і парабени — похідні парафіну. Вибираючи сонцезахисний засіб, слід орієнтуватися на коефіцієнт сонцезахисного фактора (SPF), який може коливатися від 2 до 100. Що вищий цей показник, то більше ультрафіолету затримує крем чи молочко, а отже, можна довше перебувати на пляжі.

— Який механізм дії цих засобів?

— Сонцезахисні засоби містять хімічні та фізичні фільтри, які чинять різні перешкоди на шляху ультрафіолету. Хімічні фільтри змінюються під впливом сонячної енергії та перетворюють її на звичайне тепло, безпечне для клітин організму. Фізичні — мінеральні фільтри сполук титану, цинку — закріплюються на поверхні шкіри і відбивають сонячне проміння, наче мікроскопічні дзеркала. На відміну від хімічних, ці фільтри якісніші, підходять для чутливої шкіри, але коштують вони дорожче. 

— Що робити, коли все ж «згорів» на сонці? 

— Можна скористатися доступним народним засобом — кефіром. Він частково знижує температуру та містить натуральні речовини, які зволожують шкіру. Але найкраще для обгорілої шкіри підходять засоби з пантенолом у вигляді лосьйону чи крему.

— Які головні правила перебування на пляжі?

— Пам’ятайте, що засмага — це не що інше, як захисна реакція організму на дію сонячного випромінювання, а ресурси цього захисту обмежені. Меланін — пігмент шкіри, який затримує сонячне проміння і надає їй бажаний темний відтінок. У перші дні тривалість сонячних ванн не повинна перевищувати 30 хвилин. Треба уникати перебування на сонці з 11-ї до 16-ї години дня. На голову слід одягати капелюшок чи косинку, особливо це стосується дітей. Намащувати сонцезахисні засоби треба за 30-40 хвилин до виходу на сонце. Бажано пити багато мінеральної води, натуральних соків для компенсації втрати вологи, яка виходить через потові залози (влітку за добу виходить із потом до двох літрів вологи).

Loading...