Насіння льону наситить організм жирними кислотами омега-3

Насіння льону наситить організм жирними кислотами омега-3

Насіння льону попереджує та ефективно допомагає лікувати хвороби серця, судин, шкіри, волосся, шлунково-кишкового тракту, ожиріння, діабет, оздоровлює організм та нормалізує обмін речовин.

Джерело: Відомості

Насіння льону попереджує та ефективно допомагає лікувати хвороби серця, судин, шкіри, волосся, шлунково-кишкового тракту, ожиріння, діабет, оздоровлює організм та нормалізує обмін речовин.

Чим корисне лляне насіння?

Поліненасичені жирні кислоти лляного насіння є незамінними, тобто такими, які організм не може синтезувати самостійно. На 62% лляне насіння складається з альфа-ліноленової кислоти (клас омега-3 жирних кислот), яка підвищує інтенсивність обміну речовин, збільшує поглинання кисню тканинами і сприяє виробленню енергії. Одна столова ложка лляного насіння містить близько 1,8 грама рослинних омега-3 жирних кислот.

Лігнани льону - це рослинні фітоестрогени, які мають потужні антиоксидантні властивості. У лляному насінні в 75-800 разів більше лігнанів, ніж в інших рослинних продуктах.

Харчові волокна (клітковина) льону мають унікальну здатність всмоктувати воду (в 4-6 разів більше її власного обсягу), зв’язувати та виводити шкідливі речовини і є живильним середовищем для корисної кишкової мікрофлори.

Омега-3 жирні кислоти нормалізують тиск, запобігають затвердінню артерій і майже на 75% попереджують відкладення холестерину та налипанню білих клітин крові до внутрішніх стінок артерій. Омега-3 ЖК підтримують природний ритм серця і корисні в лікуванні аритмій (порушення серцевого ритму) та серцевої недостатності. Щоденне вживання лляного насіння нормалізує обмін холестерину. Клітковина льону, з’єднуючись у кишечнику з холестерином, сприяє його виведення з організму.

Щоденне споживання лігнанів лляного насіння може покращити рівень цукру в крові у дорослих пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу. Клітковина перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в тонкому кишечнику.

Два компоненти лляного насіння – омега-3 ЖК та лігніни - блокують та пригнічують запальні процеси, які супроводжують багато захворювань. Хронічне запалення виникає при «налипанні»" атеросклеротичних бляшок в артеріях, тому вживання лляного насіння допомагає запобігти інфарктам та інсультам: розріджує, покращує кровотік, розширює кровоносні судини і знижує артеріальний тиск.

Чи всім корисне лляне насіння?

Насіння у невеликих кількостях можна вживати майже всім, лише вагітним та жінкам, яку годують грудьми, бажано обмежитись 1 чайною ложкою в день. Всім іншим – 2-5 чайних ложок.

Перевагу слід надавати саме насінню, а не готовим продуктам з нього, наприклад, олії та клітковині, оскільки в насінні міститься повний комплекс всіх біологічно цінних речовин. Враховуючи високу поглинальну здатність насіння, потрібно пити багато води для запобігання закрепів.

Loading...