Поживна цінність білка картоплі прирівнюється до курячого м’яса

Поживна цінність білка картоплі прирівнюється до курячого м’яса

Картопля для українців — другий хліб, адже чи не щодня вона опиняється у наших тарілках.

Автор: Підготувала Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Картопля для українців — другий хліб, адже чи не щодня вона опиняється у наших тарілках. А якщо вірити підрахункам Асоціації дієтологів України, то і взагалі перший: фахівці запевняють, що найпопулярнішими харчовими продуктами в раціоні українців стали картопля, столовий буряк і хліб. Рівень споживання картоплі на одну людину становить 138 кг у рік, а в деяких регіонах значно вищий, приміром, на Волині — 168 кг, на Рівненщині — 185 кг. При цьому дієтологи наголошують, що картопля не належить до так званих «здорових» продуктів. А от кандидат сільськогосподарських наук, доцент Іван Кух іншої думки. Про багатий різними корисностями склад і лікувальні властивості бульби він розповів «Відомостям».

— Завезли до нас картоплю з Південної Америки як... квітку, і спочатку по всій Європі її сприймали як рідкісну та кумедну рослину, дивуючись її квіточкам, подібним до білої п’ятикутної зірки, — розказує Іван Кух. — Коренеплоди колись були зовсім маленькими, а в їжу їх не вживали, боячись отруїтися. Приживався цей овоч досить складно. Проте наші мудрі предки своєю «внутрішньою лабораторією» розпізнали цей коренеплід, визначили не лише його чудовий смак, а й дивовижні лікувальні можливості. В картоплі близько 85% крохмалю, 3% білків, які містять у собі чотирнадцять із двадцяти амінокислот. Поживна цінність картопляного білка прирівнюється до курячого м’яса. Крім того, картопля містить пектини, вітаміни, зокрема С і групи В, органічні кислоти, мінеральні речовини і, звичайно, клітковину. Крохмаль — одна з найголовніших поживних речовин картоплі. Його вміст у бульбах визначає їх харчову цінність. Організму цей вуглевод потрібний передусім як джерело енергії. Якщо людина з’їдає не менш як 1,2 кг картоплі на тиждень, з її організму виводиться 0,02 мг свинцю та 0,023 мг кадмію, а також радіонукліди.

Запечена картопля без солі — дуже добрий дієтичний продукт для хворих на серцево-судинні недуги, як сечогінний засіб — при захворюваннях нирок, — продовжує кандидат сільськогосподарських наук. — Віддавна з допомогою картоплі долали печію, нудоту, болі в шлунку і кишечнику. Сік сирої бараболі добре знімає запалення слизової оболонки шлунку, знижує кислотність. А якщо потерпаєте від гастриту з підвищеною секрецією шлункового соку, споживайте картоплю червоних сортів. Сік (по одній столовій ложці тричі на день до їжі) пили, лікуючи гастрит, виразку шлунку. До того ж він нормалізує і функцію кишечнику. Крім того, картопляний сік показаний гіпертонікам, оскільки нормалізує кров’яний тиск, знижуючи його, знімає головний біль. І що важливо — не має побічної дії. Сік із бараболі, особливо з молодих плодів, помічний, якщо є проблеми зі щитоподібною залозою, оскільки він містить багато ацетилхоліну та йоду.

Широко використовували картоплю для лікування катарів верхніх дихальних шляхів, вдихаючи випари щойно відвареної бульби. Такі інгаляції допомагають і дітям, і дорослим.

Перетертою сирою картоплею лікують екзему, опіки, запалення шкіри та різноманітні виразки, навіть трофічні. Для виведення бородавок слід відрізати позеленілу частину картоплі та її зрізом натирати хворе місце. Незабаром бородавка зникне. Виявляється, бородавка, як і інші доброякісні пухлини, боїться соланіну, який є в сирій картоплі. У великих кількостях він отруйний для людини, тому ми не вживаємо сирої бульби, а термічно її обробляємо: варимо, смажимо, печемо.

Не всі лікувальні властивості цього овочу випробували наші предки, не повністю і не до кінця розпізнали картоплю, — підсумовує Іван Кух. — Одне достеменно відомо вже й зараз: картопля дуже прихильна до людини, з правіку вона — наша годувальниця і рятівниця. Коли вдома є картопля, нам жодна біда не страшна.

Loading...