Кожен другий чоловік хворіє на аденому простати

Кожен другий чоловік хворіє на аденому простати

Статистика свідчить, що кожен другий чоловік старшого віку в Україні страждає від аденоми простати. Пов’язане це з порушеннями гормонального фону організму, які спостерігаються практично в усіх чоловіків після 45 років.

Автор: Спілкувалася Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Статистика свідчить, що кожен другий чоловік старшого віку в Україні страждає від аденоми простати. Пов’язане це збільшення тканин передміхурової залози з порушеннями гормонального фону організму, які спостерігаються практично в усіх чоловіків після 45 років. Невеличку, розміром із каштан, передміхурову залозу називають іще другим серцем чоловіка. Адже однією з головних її функцій є забезпечення нормального складу сім’яної рідини. Аденому простати медики називають доброякісним утворенням, однак, якщо не почати вчасне лікування цієї недуги, наслідки для чоловічого здоров’я можуть бути плачевними. Детальніше про хворобу «Відомості» розпитали у завідувача урологічного відділення обласної клінічної лікарні, головного позаштатного уролога області Андрія Онищука.

— Андрію Петровичу, розкажіть, що провокує збільшення простати у розмірах?

— Простата — це невелике м’язово-залозисте утворення, розташоване безпосередньо під сечовим міхуром, там, де з нього виходить уретра (сечівник). З віком, унаслідок зміни гормонального фону, відбувається переродження м’язово-еластичних волокон у сполучнотканинні вузли. Поступово розростаючись, вони віджимають уретру (сечівник), і з’являються симптоми захворювання — порушення сечовипускання, розвивається доброякісна гіперплазія передміхурової залози (аденома простати).

— За якими симптомами можна запідозрити аденому простати?

— Вважається, що хвороба проявляється в той момент, коли під час сечовипускання чоловік відчуває біль. Через деякий час сечовипускання стає прискореним, менш інтенсивним. Струмінь сечі слабшає, а її кількість, що виділяється за один раз, зменшується. У хворого з’являється необхідність вставати до туалету вночі, чого раніше ніколи не спостерігалося.

Хвороба характеризується стадійністю. На першій стадії хворі скаржаться, що сечовипускання стає менш інтенсивним і більш частим. Нічний сон, який раніше був безперервним, тепер вимагає додаткового пробудження.

На другій стадії сечовий міхур при сечовипусканні спорожняється не повністю, з’являється залишкова сеча в кількості 100-200 міліграмів. У нормі її немає. Розвиваються дистрофічні зміни в м’язі сечового міхура: скорочуючись, він більше не може активно виганяти сечу.

Остання стадія характеризується повною втратою сечовим міхуром здатності до скорочення, стінка його розтягнута, він переповнений сечею. Хворий відчуває безперервне бажання спорожнити сечовий міхур, воно не стихає й має характер постійного сильного болю внизу живота.

— Як чоловікам попередити недугу?

— Кожен чоловік після сорока років повинен здавати аналіз на простат-специфічний антиген (ПСА) для ранньої діагностики онкозахворювання простати або її гіперплазії. Для диференціальної діагностики захворювань простати використовується трансректальне ультразвукове дослідження, а у складних випадках — комп’ютерна томографія органів тазу. Для чіткого підтвердження клітинного складу того чи іншого утвору простати проводять біопсію тканин простати з їх подальшим гістологічним дослідженням. Узагалі, кожен другий чоловік після 50 років має більш чи менш виражену гіперплазію простати.

— Чи можливе лікування аденоми простати без оперативного втручання?

— Відповідно до європейських стандартів, за якими працюють і медики Волинської обласної клінічної лікарні, початкові стадії збільшення простати лікуються консервативно. Використовується дві групи препаратів, які впливають на аденоматозно змінені тканини простати. Як правило, на перших стадіях медикаменти запобігають прогресу захворювання, і оперувати чоловіка не обов’язково. Другу та третю стадії аденоми в обласній лікарні лікують оперативним втручанням: проводять або закриту операцію — трансуретральну резекцію (ТУР), або відкриту — черезміхурову одномоментну аденомектомію.

— Різновид операції залежить від того, наскільки збільшена простата?

— Так. Яку саме операцію проводити, вирішує лікар, зважаючи на розмір простати, загальний стан пацієнта, вік, лабораторні показники. Що більшою є простата, то більше показів для того, щоб проводити відкриту операцію. ТУР широко використовується протягом останніх десяти років у обласній лікарні, й ця операція при невеликих аденомах вважається «золотим стандартом» лікування чоловічої недуги.

Пізні стадії гіперплазії простати ліквідовують одномоментною аденомектомією. Останні два роки в обласній лікарні практикують різновид такої операції — за методикою професора Стаховського. Таке оперативне втручання більш як на тиждень скорочує післяопераційне перебування у лікарні. Також ця методика дозволяє уникнути такого ускладнення після операції, як звуження уретри. Зупинку кровотечі під час операції здійснюють за допомогою апарата аргоно-плазмової коагуляції, що суттєво мінімізує крововтрату і в рази знижує можливість виникнення післяопераційних кровотеч. Але, як показує практика, розвиток післяопераційних ускладнень (звуження уретри, кровотечі, нетримання сечі) при великих розмірах простати значно менший саме після проведення відкритих операцій. Після оперативних втручань пацієнти перебувають на пожиттєвому диспансерному обліку в обласній клінічній лікарні.

Loading...