Влітку остерігайтесь «хвороби брудних рук»

Влітку остерігайтесь «хвороби брудних рук»

Гострі кишкові захворювання називають «хворобою брудних рук». До кишкових інфекцій відносяться черевний тиф, дизентерія, вірусний гепатит А, харчові токсикоінфекції – сальмонельоз, ботулізм та ін.

Джерело: Відомості

Гострі кишкові захворювання називають «хворобою брудних рук». До кишкових інфекцій відносяться черевний тиф, дизентерія, вірусний гепатит А, харчові токсикоінфекції – сальмонельоз, ботулізм та ін.

Кишкові інфекції – заразні захворювання, які передаються від хворих людей здоровим. Ними хворіють люди різного віку, але особливо небезпечні вони для дітей. Чим менша дитина, тим важче відбувається перебіг хвороби.

Джерелом збудників кишкових інфекцій є хвора людина або бактеріоносій. Зараження настає при вживанні неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання. Досвід показує, що найчастіше фактором передачі гострих кишкових інфекцій стають неякісні молочні та м’ясні продукти, брудні овочі, фрукти та ягоди, придбані у місцях стихійної торгівлі. Значна частина захворювань у дітей молодшого віку виникає при годуванні їх неякісними харчовими продуктами із вичерпним терміном придатності.

Головними симптомами гострого кишкового інфекційного захворювання є підвищення температури тіла, нудота, блювота, болі в ділянці живота, рідкий стілець. Іноді ці ознаки бувають незначні, хворі їм не приділяють уваги, до лікаря не звертаються, а лікуються самі. При цьому вони не враховують, що самолікування шкідливо впливає на організм. При появі симптомів захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

1) Ретельно мийте руки перед прийомом їжі (собі і своїм дітям);

2) Не вживайте в їжу і ні в якому разі не годуйте дітей молочними та іншими продуктами сумнівної якості, що продаються у місцях стихійної торгівлі. Купуючи продукти на ринку, зверніть увагу на умови їх зберігання;

3) Категорично забороняється вживати сире молоко та самок вас;

4) Зберігайте та вживайте харчові продукти, виходячи із умов і термінів їх зберігання та реалізації, що вказані на упаковці;

5) Не вживайте самі і не давайте дітям немиті фрукти та ягоди. Свіжі овочі, фрукти, ягоди перед вживанням спочатку вимийте теплою проточною питною водою, а потім обдайте окропом.

6) Використовуйте для пиття воду тільки гарантованої якості;

7) Соки, молочні суміші та каші для немовлят слід готувати із свіжих продуктів, у чистому посуді безпосередньо перед вживанням.             

Loading...