Психологи: Люди несуть гроші у фінансові піраміди через жадібність і віру в чудеса

Психологи: Люди несуть гроші у фінансові піраміди через жадібність і віру в чудеса

Експерти вважають, що змушують людей вкладати гроші у фінансовий проект Сергія Мавроді МММ-2011 жага легких грошей і віра в чудеса.

Джерело: Відомості

Експерти вважають, що змушують людей вкладати гроші у фінансовий проект Сергія Мавроді МММ-2011 жага легких грошей і віра в чудеса, передає «Сегодня».

Новий проект Мавроді під назвою МММ-2011 стартував рік тому. Учасникам він обіцяє прибутковість 20% на місяць, пенсіонерам — 30%, а в рік — 240-360%. Згідно з даними офіційного сайту проекту, до нього в даний час приєдналося більше 35 мільйонів людей.

Раніше в українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що в терміновому порядку припиняють свою роботу офіси і осередки системи МММ-2011, всі готівкові гроші, що знаходяться в офісах представництв МММ-2011, були вивезені в невідомому напрямку, карткові рахунки обнулені й заблоковані.

Самі вкладники при цьому нібито отримують від піраміди одну відповідь, що система завалилася. Пізніше в МММ-2011 спростували цю інформацію.

«Людьми рухає жадібність і бажання отримати гроші просто так. Є такі категорії людей в багатьох країнах, які хочуть отримати гроші, як в народі кажуть, на халяву. Але щоб стати багатим, потрібно працювати або відкривати свою справу. Але далеко не всі хочуть це робити, тому що це дуже велика праця. А бажання отримати гроші просто так переважає над розумом, тому люди біжать робити вклади в МММ», — вважає психіатр-криміналіст Михайло Виноградов.

Психотерапевт Костянтин Ольховий переконаний, що людьми, які вкладають свої заощадження у фінансові піраміди, рухає ще й віра в чудеса.

«На жаль, люди вважають, що єдиний спосіб розбагатіти — це диво. Здебільшого, фінансові піраміди мало чим відрізняються від азартних ігор», — сказав він.

Згодна з ним і керівник відділення Московського НДІ психіатрії, експерт Ліги здоров’я нації Тетяна Клименко.

«Добре, що у нашого населення все ще залишилися надії на краще життя. Інше питання, що багато хто хоче досягти добробуту не за працю. Багато хто чекає, як у казці, дива, всі хочуть рибку золоту зловити», — впевнена вона.

Клименко вважає, що віра в манну небесну сформувалася завдяки казкам, відомим з дитинства.

«Ніхто не хоче думати про те, що за будь-яким успіхом стоїть тривала, багатоденна, багаторічна робота. Потрібно більше говорити про людей, які стали успішними за рахунок власної праці, знань і умінь, а не за допомогою чарівної палички», — підкреслила вона. Виноградов вважає, що не тільки сумний досвід 90-х років, але й попередження самого Мавроді про те, що його проект — нова фінансова піраміда, не зупиняють вкладників.

На думку Ольхового, зупинити людину не може навіть страх бути обдуреною і зіпсована репутація фінансових пірамід: «В таких ситуаціях спрацьовує принцип: «я сам зможу будь-якого обвести навколо пальця». Можна згадати наперсточників, адже всі прекрасно знають, що це шахрайство. Проте кожен вірить в те, що зможе обдурити наперсточника, виграти і стати мільйонером. На жаль, віра в те, що в мене все вийде, і не щастить тільки дурням — дуже сильна в нашому суспільстві».

Психотерапевт радить, перш ніж вкладати кошти в сумнівні проекти, оцінити всі можливі ризики.

Жертвами АТ «МММ» в 1990-х стали мільйони вкладників (за різними оцінками — від 10 до 15 мільйонів). Мавроді був засуджений до чотирьох з половиною років позбавлення волі за розкрадання коштів вкладників (стаття 159 КК РФ — шахрайство). В ув’язненні Мавроді написав книгу. У травні 2007 року він вийшов на свободу.

Loading...