У пацієнтів та лікарів запитають їх думку про медичну реформу

Громадське обговорення суті медичної реформи, яке ініційоване керівництвом МОЗ — правильний підхід. Про це заявив екс-міністр охорони здоров’я, професор Юрій Поляченко.

Джерело: Відомості

Громадське обговорення суті медичної реформи, яке ініційоване керівництвом МОЗ — правильний підхід. Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив екс-міністр охорони здоров’я, директор Національного інституту хірургії і трансплантології імені Шалімова Національної академії медичних наук України, професор Юрій Поляченко.

«Зараз почалися громадські обговорення, громадські слухання, поїздки в регіони, з’їзди головних лікарів і лікарів усіх рівнів для того, щоб розповісти суть реформ. Підхід абсолютно вірний. Але часу — якщо поставлено завдання до кінця року після п’яти регіональних проектів виступити вже з остаточними висновками, що ці реформи потрібно запускати в національний проект реформування — мало і думаю, це буде складно. У мене немає оптимістичного прогнозу, що до кінця року пройдуть реформи. Хоча підходи — правильні. Концептуально підходи нового керівництва (МОЗ), яке зараз починає діалог з медиками, з пацієнтами, правильні», — вважає Юрій Поляченко.

Екс-міністр охорони здоров’я зазначив, що основна проблема реалізації реформи системи охорони здоров’я в тому, що «занадто довго ця реформа не обговорювалася в громадянському суспільстві», повідомляє LB.ua.

При цьому експерт позитивно оцінив наміри Міністерства охорони здоров’я встановити державний контроль цін на ліки для гіпертоніків. «Це абсолютно правильне рішення, питання в реалізації — наскільки ми сьогодні готові контролювати ринок, який формувався протягом двадцяти років», — сказав експерт.

На його думку, одного вольового державного рішення про регулювання ціноутворення на фармпрепарати не достатньо. «Один МОЗ не в змозі контролювати всю цю систему. Для цього повинні бути задіяні Мінекономіки, Міністерство фінансів, фіскальні структури, митниця — це повинна бути якась міжвідомча комісія. Де чітко будуть розписані функції кожного відомства, що воно має робити. Тому що якщо цей механізм спрацює тільки на цих двох-трьох видах препаратів, то це можна запускати і на інші групи препаратів. Але повинен бути діалог з бізнесом, з фармвиробником», — вважає Юрій Поляченко.

Loading...