Пересувний мамограф допомагає обстежити більше жінок

Пересувний мамограф допомагає обстежити більше жінок

Минулого року на Волині діагностували майже 300 випадків захворювання на рак молочної залози, з яких 20% — на занедбаних стадіях.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Минулого року на Волині діагностували майже 300 випадків захворювання на рак молочної залози, з яких 20% — на занедбаних стадіях. Аби запобігти такій статистиці, лікарі намагаються працювати на випередження, спонукаючи жінок до регулярного обстеження молочних залоз. Утім, населення неохоче відвідує лікарів, особливо коли нічого не турбує. Комусь без причини ходити в медзаклад лінь, комусь страшно, а жителям віддалених районів просто незручно добиратись аж до Луцька, адже в більшості районів необхідного обладнання немає.

Одначе цю проблему на Волині намагаються вирішити ще з 2006 року. Саме тоді в області з’явився пересувний рентгенодіагностичний кабінет. В автівці-лабораторії встановлено сучасний мамограф, за допомогою якого волинянок перевіряють на патології молочних залоз. Лабораторія на колесах за цей час побувала в багатьох куточках області, було обстежено більше 20 тисяч жінок.

Як розповів завідувач рентгенологічного відділення Анатолій Самусь, усього на Волині функціонує шість мамографів.

— Два стаціонарні пристрої є в обласному онкодиспансері, ще по одному — в Нововолинську та Любомлі. Також є два пересувних: один їздить Луцьком, інший — усією областю, — розповідає лікар. — Враховуючи те, що на Волині велика кількість населення все ж проживає в сільській місцевості й не завжди має змогу під’їхати на огляд у Луцьк, за допомогою виїзного мамографа ми даємо можливість обстежитись людям віддалених районів.

На фото: Мобільна лабораторія

Варто зазначити, що основна мета пересувного мамографа — це перевірка молочних залоз тих жінок, які не скаржаться на стан свого здоров’я.

— Згідно з Державною програмою «Онкологія», з 2002 року в нас уведена програма скринінгу раку молочної залози. Йдеться про масове профілактичне обстеження (просіювання) здорового жіночого населення задля виявлення безсимптомного раку молочної залози або ж передраків і подальшого їх лікування, — каже пан Самусь. — Скринінг включає регулярне самообстеження та клінічне обстеження молочних залоз, а також мамографію, яка гарантує високий рівень виявлення пухлин на доклінічній стадії. За допомогою цього методу вдається виявити близько 45% пухлин, які неможливо знайти пальпаторно.

Згідно зі скринінговою програмою, щорічному клінічному обстеженню підлягають жінки всіх вікових груп, а тим, кому за 40, необхідно раз на один-два роки перевірятися на мамографі. Медики зауважують, що на Волині, та й по Україні в цілому, скринінгове обстеження молочних залоз проходить лише близько 10% жінок, тоді як у розвинених країнах ці показники сягають 65-75% населення.

Лікар-рентгенолог повідав, що за рік лабораторія на колесах охоплює шість-сім районів області. Так, у 2011-му перевіритися на мамографі мали змогу жительки Рожищенського, Луцького, Камінь-Каширського, Володимир-Волинського, Ратнівського, Ковельського районів. Усього було охоплено 27 населених пунктів.

— Ми виїжджаємо в різні куточки району, — продовжує Анатолій Олександрович. — Лабораторія прямує до районних лікарень або ж до сільських амбулаторій. Звісно, попередньо домовляємося з місцевими медиками, аби ті повідомили населенню про можливість пройти огляд.

За інформацією медиків, торік за програмою скринінгу раку молочної залози обстежилися 8 тисяч 300 жінок, які не мали жодних симптомів недуги. Передраки знайшли у 268 із них, а у 45 виявили рак. Отже, стає зрозуміло, наскільки важливо проходити обстеження навіть тоді, коли почуваєшся абсолютно здоровим. Лікарі зауважують, що вчасно виявлена та пролікована патологія молочних залоз веде до повного одужання жінки. Анатолій Самусь розповів, що у складі лікарської бригади пересувного рентгенодіагностичного кабінету є спеціаліст-рентгенолог, що проводитиме перевірку на мамографі, а також лікар, який здійснюватиме обстеження молочних залоз шляхом пальпації. За його словами, за робочий день на мамографі можна перевірити до 60 жінок. Обстеження триває близько 15 хвилин, після чого медик уже знає результат. Тим, у кого рентгенолог запідозрив ознаки недуги, невдовзі надсилають виклик на повторне обстеження в обласний онкодиспансер. Крім того, спеціалісти після виїзду повторно переглядають кожен знімок.

Анатолій Олександрович повідав, що наприкінці травня й у червні виїзний мамограф працюватиме у Ковельському районі, а згодом — у Старовижівському та Любешівському. Тож медик закликає мешканок цих районів скористатися нагодою перевірити стан молочних залоз, аби впевнитись у їх здоров’ї та не допустити страшного захворювання.

На фото: Анатолій Самусь

Loading...