Домашні тварини можуть інфікувати своїми болячками дітей

Пе­ре­бу­ва­ю­чи в постійному контакті з тва­рин­ним світом, малюки ризикують підхопити зоо­но­зи інфекційні за­хво­рю­ван­ня, що пе­ре­да­ють­ся від домашніх улюбленців.

Джерело: Відомості

Пе­ре­бу­ва­ю­чи в постійному контакті з тва­рин­ним світом, малюки ризикують підхопити зоо­но­зи  інфекційні за­хво­рю­ван­ня, що пе­ре­да­ють­ся від домашніх улюбленців.

Ди­ти­на скар­жить­ся на слабість, го­лов­ний біль, за­галь­не не­зду­жан­ня Це мо­жуть бу­ти як симп­то­ми гри­пу або риновірусу, так і зоо­но­зу. Зай­ма­ти­ся самолікуванням не вар­то, навіть як­що тем­пе­ра­ту­ра піднялася не ви­ще 37 °С. Вик­лич­те лікаря - тільки лікар змо­же по­ста­ви­ти точ­ний діагноз.

Тим більше, що деякі зоо­но­зи ідентифікувати не так то прос­то. Приміром, од­не з найпоширеніших па­ра­зи­тар­них за­хво­рю­вань - «ко­тя­чий» ток­со­плаз­моз - мо­же суп­ро­вод­жу­ва­ти­ся ли­ше не­ве­ли­ким жа­ром. «Ко­тя­чий» ток­со­плаз­моз на­зи­ва­ють то­му, що кішки є пер­вин­ним «дже­ре­лом за­ра­жен­ня».

Са­ме в їх фекаліях зна­хо­дять­ся цис­ти ток­со­плазм - паразитів, що вик­ли­ка­ють інфекції, які зберігаються на землі до 1,5 ро­ку, по­ши­рю­ю­чись з во­дою, вітром, ко­ле­са­ми транс­пор­ту. І діти, ко­па­ю­чись в землі або гра­ю­чи в пісочниці, ри­зи­ку­ють підхопити інфекцію.

Крім то­го, за­бруд­не­на зем­ля нерідко потрапляє в корм сільськогосподарських тва­рин. Згідно зі ста­тис­ти­кою, 20% спо­жи­ва­но­го в їжу м'яса за­ра­же­не ток­со­плаз­мо­зом. То­му захворюваність цією патологією ду­же ви­со­ка: у різних країнах циф­ри ко­ли­ва­ють­ся від 30 до 60%.

Од­нак у більшості випадків ток­со­плаз­моз ніяк се­бе не проявляє, і лю­ди­на прос­то є носієм інфекції. Але при ослабленні імунної сис­те­ми, в пер­шу чер­гу у дітей, за­хво­рю­ван­ня пе­ре­хо­дить в ак­тив­ну фа­зу. Як пра­ви­ло, симп­то­ми сла­бо виражені і швид­ко про­хо­дять.

В окре­мих ситуаціях, при силь­но­му імунодефіциті, ток­со­плаз­моз мо­же протікати в гострій формі: виникає оз­ноб, га­ряч­ко­вий стан, ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра, блю­во­та, су­до­ми, збільшуються лімфатичні вуз­ли, на тілі з'являється ви­сип.

При гост­ро­му токсоплазмозі лікар призначає антибактеріальну терапію. Це необхідно для запобігання важ­ких усклад­нень.
Па­ра­лель­но вар­то прий­ма­ти пре­па­ра­ти, що підвищують імунітет ма­лю­ка.

Для то­го, щоб зни­зи­ти ри­зик роз­вит­ку ток­со­плаз­мо­зу, крім підтримки за­хис­них функцій організму, слід до­три­му­ва­ти­ся ряд не­склад­них приписів:

Го­ту­ва­ти м'ясо при температурі не ниж­че 60 °С.

Ми­ти ку­хон­не на­чин­ня і ру­ки при приготуванні їжі; різати си­ре м'ясо на спеціально відведеній для цьо­го обробній дошці.

Ре­тель­но ми­ти овочі і фрук­ти пе­ред вжи­ван­ням.

Як­що в бу­дин­ку жи­ве кіт, не ви­пус­ка­ти йо­го на ву­ли­цю і мінімум раз на тиж­день чис­ти­ти і дезінфікувати «ко­тя­чий туа­лет» (неодмінно в ру­ка­вич­ках).

Го­ду­ва­ти тва­рин тільки го­то­вим кор­мом, вик­лю­чив­ши з раціону си­ре м'ясо.

До­три­му­ва­ти­ся пра­вил особистої гігієни і з ранньо­го віку при­щеп­лю­ва­ти їх маляті.

Loading...