Захворювання серця і судин – найбільша загроза сьогодення

Захворювання серця і судин – найбільша загроза сьогодення

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в Україні: 65% усіх смертей – саме через болячки головного органу й судин, які живлять серце та мозок.

Автор: Ольга Юзепчук / Джерело: Відомості

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в Україні: 65% усіх смертей – саме через болячки головного органу й судин, які живлять серце та мозок. Смертність від хвороб серця та судин у три рази перевищує смертність від раку, туберкульозу, інфекційних захворювань та СНІДу разом узятих. На Волині зареєстровано близько 540 тисяч хворих із серцево-судинними захворюваннями (це при мільйонному населенні!): кожен третій страждає від гіпертонічної хвороби, кожен п’ятий – від ішемічної. Щороку в області реєструється більше 800 випадків гострого інфаркту міокарда та понад 2000 випадків гострих коронарних нападів. На інвалідність через серцево-судинні недуги щорічно виходять близько 900 волинян, а відновлення у стаціонарі потребують до 1500 тисячі хворих.

Аби побороти таку нерадісну статистику, у березні 2011 року була прийнята регіональна програма лікування та запобігання серцево-судинних захворювань «Волинькард». Вона передбачає три складові: профілактика й інформування населення, лікування невідкладних станів та реабілітація кардіологічних хворих. Та, як наголошує керівник Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису Андрій Ягенський, чекати швидких результатів не варто. У світі зниження смертності від запровадження аналогічних програм починалося через 5 років, а результати фіксувались через 20 років.

- Робота на випередження захворювання насамперед має проводитись на державному рівні: це наявність здорових продуктів харчування, дієве законодавство щодо заборони куріння, забезпечення фізичної активності населення і серйозна інформаційна кампанія, - каже Андрій Володимирович. - У Європі дуже велику увагу звертають на профілактику і досягли того, що 60-70% зниження смертності – не за рахунок лікування, а саме завдяки профілактиці. Зараз широкого проводиться обстеження хворих, які перенесли інфаркт чи інсульт, - це так звана вторинна профілактика, щоб попередити повторення загострення. На цю програму знайшли позабюджетне фінансування.

Другим моментом подолання смертності є ефективне лікування невідкладних станів. Коли людина потрапляє з гострим інфарктом чи інсультом, потрібно зробити все, щоб врятувати життя, а також дати можливість повернутися до нормальних буднів і навіть роботи. Інфаркт та ішемічний інсульт спричиняються тромбом, тож головне завдання медиків – якомога швидше відкрити артерію, щоб якнайменше було ураження серця чи мозку. При інфаркті є два методи – коронарографія і стентування та тромболізис, при інсульті – лише введення препаратів, що розчиняють тромб, причому виключно дорогих.

- Тромболізис у Центрі кардіоваскулярної патології проводиться із 2005 року. Вперше у західних областях ми почали робити тромболізис при ішемічному інсульті, - розповідає Андрій Ягенський. - Однак більш важливим є розвиток напрямку коронарографії і стентування, оскільки на тромболізис при інфаркті припадає тільки 20% втручань. А кількість втручань на коронарних артеріях, на жаль, дуже незначна. Придбання нового ангіографа, який у ці дні починає працювати, має стати поштовхом для широкого запровадження коронарографія – дослідження судин із введенням контрасту. Цей апарат дозволяє одночасно виявити захворювання серця і при наявності необхідних матеріалів, у першу чергу стентів, відразу проводити маніпуляції в ураженій артерії.

Якщо говорити про лікування невідкладних станів, то минулого року було виділено кошти на безплатні коронарографії і на стентування при інфаркті міокарда – 600 тисяч гривень з обласного бюджету. Проведено 10 стентувань, - продовжує керівник Центру. - Луцькій міській лікарні було виділено 95 тисяч на придбання тромболітиків. Крім того, встановлено моніторну станцію в палатах інтенсивної терапії вартістю 200 тисяч гривень.

- Але ж стентування потребують сотні волинян?

- Так, тільки жодному бюджету не під силу забезпечити всіх хворих усім необхідним. Плануємо при гострому інфаркті міокарда робити стентування безкоштовно, - пояснює Андрій Ягенський. – У таких випадках ні хворий, ні його родичі не мають часу задуматись про вартість стента. А для пацієнтів хронічних, які мають час, аби зібрати кошти, операції платні. Вартість стентування – від 15 до 17 тисяч залежно від складності.

Тромболізис проводиться безкоштовно, ліки, що розчиняють тромб, вміють вводити фахівці реанімаційних відділень майже у всіх районах. Минулого року зроблено 144 тромболізиси, у міській лікарні в середньому проводиться 50 процедур у рік. Відразу зникає біль, покращується кардіограма. Ефективність введення препарату – приблизно 70%. Дуже важливо, щоб пацієнт звернувся якомога раніше. При інфаркті так зване часове вікно, протягом якого доцільно вводити препарат, становить 6-12 годин. Половина з тих пацієнтів, які могли би отримати тромболізис, але не отримали, просто запізнились – затягнули зі звернення по меддопомогу. При інсульті часове вікно всього 3 години. У цьому році провели тільки 7 тромболізисів при інсульті, хоча й це непоганий показник. Завдяки програмі «Волинькард» тромболітики для хворих на інсульт є і вони безкоштовні.

- Чи вистачає в області фахівців для лікування сердечників?

- Забезпеченість області кардіологами, а також кардіологічними ліжками – одна з найнижчих в Україні. Є проблеми з виявленням інфарктів у сільській місцевості, та на сьогодні багато районів уже мають апарати для визначення тропонінового тесту на гострий інфаркт міокарда. Треба активізувати роботу, зокрема профілактичну. З 30 травня по 2 червня будуть проводитися Дні здорового серця на Волині: низка спортивних подій і заходів, спрямованих на боротьбу з курінням. Також буде велика європейсько-українська конференція з профілактики та реабілітації для лікарів західного регіону.

Основні фактори ризику серцево-судинних захворювань:

  • гіпертонія
  • куріння
  • низька фізична активність
  • ожиріння
  • цукровий діабет
  • високий рівень холестерину

Симптоми інфаркту

Більшість хворих за кілька днів до інфаркту відмічають погіршення самопочуття, відчувають нестачу повітря і загальну слабкість. Найчастіше інфаркт міокарда настає після фізичного або психічного перенапруження чи безпосередньо під час нього. Перші симптоми інфаркту — біль за грудиною (здавлюючий, «кинджальний», пекучий або сковуючий), що віддає у ліву руку, ліве плече, лопатку. Тривалість больового нападу - від кількох годин до однієї доби і більше. Дуже часто біль супроводжується почуттям страху смерті, збудженням. Ні у спокої, ні після прийому нітрогліцерину біль не минає, а лише слабшає, але ненадовго.

Клінічні прояви інсульту

Симптоми інсульту не настільки яскраві та болісні, як при серцевому нападі – інфаркті міокарда або стенокардії. Основними проявами інсульту є раптове порушення чутливості («оніміння», «повзання мурашок»), параліч або слабкість обличчя, руки, ноги, зазвичай – з одного боку тіла; раптова сплутаність свідомості, утруднення мовлення; раптове порушення зору, утруднення ходьби, головокружіння, порушення рівноваги та координації; різкий надзвичайно сильний головний біль і втрата свідомості.

Якщо у вас або в будь-кого у вашій присутності виникли подібні прояви, слід відзначити час їх початку та негайно викликати «швидку допомогу», повідомивши диспетчеру про наявність названих симптомів. Інколи ці прояви тривають лише кілька хвилин і зникають. Але навіть у такому випадку або коли вам здається, що вираженість симптомів зменшується, слід звернутися по медичну допомогу.

Loading...