Вісім-дев’ять випадків раку молочної залози з десяти виявляють самі жінки

Вісім-дев’ять випадків раку молочної залози з десяти виявляють самі жінки

Рак молочної залози в Україні займає перше місце серед онкологічних захворювань жінок.

Джерело: Відомості

Рак молочної залози в Україні займає перше місце серед онкологічних захворювань жінок. Почути цей страшний діагноз ризикує кожна десята українка, а відповідні фобії є практично в усіх. Кожні 30 хвилин в Україні діагностується новий випадок захворювання, щогодини від нього помирає одна жінка. Чверть хворих українок починають лікуватися з запущеними стадіями. Чи можна подолати цю невтішну статистику? Зараз багато розмов ведеться про мамологічний скринінг, на нього покладаються великі надії. Що це таке, «Відомостям» розповів хірург-онколог мамологічного відділення Волинського обласного онкодиспансеру Андрій Кулай.

— Термін походить від англійського «scrееning» — «просіювати через сито». Це масове профілактичне обстеження («просіювання») здорового жіночого населення з метою виявлення безсимптомного РМЗ і його лікування. Скринінг треба відрізняти від ранньої діагностики —виявлення хвороби у жінок, які самі звернулись по медичну допомогу зі скаргами чи симптомами хвороби.

Для проведення скринінгу застосовують так звані скринінгові тести, серед яких найголовніші:

• самообстеження молочних залоз;

• клінічне обстеження молочних залоз;

• мамографія.

Регулярне самообстеження молочних залоз дуже корисне, оскільки відомо, що 8-9 випадків РМЗ із 10 виявляють самі жінки.

Клінічне обстеження виконується лікарем або спеціально навченим середнім медпрацівником на амбулаторному прийомі. Мамографія — провідний скринінговий тест, котрий гарантує високий ступінь виявлення пухлин на доклінічній стадії і сприяє зниженню смертності від РМЗ на 25-30%.

Згідно з рекомендаціями державної програми «Онкологія», скринінг РМЗ, який запроваджений в Україні з 2002 року, передбачає щорічне пальпаторне обстеження молочних залоз у жінок усіх вікових груп і мамографічне обстеження жінок віком 40-65 років.

Є ще таке поняття, як автоскринінг. Цей метод розрахований на абсолютно здорових жінок із метою виховання в них онконастороги. Автоскринінг складається з трьох етапів: реєстрації факторів ризику самою жінкою, встановлення нею індивідуальної групи ризику та встановлення індивідуального прогнозу.

Група ризику І (мінімальна)

Фактори ризику: зріст понад 164 см; проживання у місті; вища освіта; праця при яскравому освітленні; недостатня фізична активність; паління; надмірна вага тіла (понад 10 кг); використання перерваного статевого акту з метою контрацепції; статеві контакти рідше одного разу на тиждень; годування дитини грудьми менше п’яти місяців.

Індивідуальний прогноз. У найближчі п’ять-сім років ризик виникнення РМЗ мінімальний. Намагайтеся уникати радіації, отрутохімікатів, вживання пересмажених і запліснявілих продуктів. Бажано першу дитину народити у 20-25 років. Займайтеся спортом. Не зловживайте гормональною контрацепцією. Ведіть регулярне статеве життя, не допускайте частих перерв. Самообстеження молочних залоз повинно стати вашою звичкою: його слід проводити раз на місяць через 7-10 днів після закінчення менструації, коли зникнуть болісність і набухання у грудях. Якщо вам за 35 років, бажано пройти профілактичний огляд у мамолога.

Група ризику II (початкова)

Фактори ризику: стресовий характер життя; тривалий контакт зі шкідливими газами і отрутохімікатами; надмірне вживання смаженої їжі та копченостей; нестача вітамінів А, Е, С, D; зловживання алкоголем або симптоматичне вживання пива; понижений статевий потяг; відсутність задоволення від статевого життя; народження першої дитини масою понад 4 кг; годування дитини більше 1,5-2 років; болі у молочній залозі; травми грудей.

Індивідуальний прогноз. Підґрунтя для захворювання на РМЗ в організмі існує. Захворювання може не реалізуватись, якщо ви поступово зміните свій стиль життя. Обмежте до мінімуму споживання смажених страв, бо саме вони є джерелом канцерогенів. Обмежте вживання гострих, м’ясних і жирних продуктів, віддавайте перевагу сирій рослинній їжі. У раціоні повинні переважати продукти, де є ненасичені жирні кислоти (соняшникова, соєва, оливкова, кукурудзяна олії), а також вітаміни С, А, Е, групи В, фолієва кислота. Уникайте переїдання, особливо якщо ви у літньому віці. Жирова тканина — депо естрогенів, які сприяють виникненню пухлин. Перестаньте палити, надмірно вживати алкоголь, каву, шоколад, міцний чай. Більше перебувайте на свіжому повітрі. Не піддавайтеся надмірному хвилюванню, стресам: вони спричиняють в організмі «гормональні бурі», які є основою виникнення хвороби.

Група ризику III (середня)

Фактори ризику: ожиріння (після припинення місячних); пізній вік перших пологів (після 28 років); велика кількість молока при годуванні; статеві контакти з частими перервами понад місяць; ранній (до 45 років) чи пізній (після 53 років) клімакс; виділення з сосків; висока захворюваність на інші форми раку серед родичів по материнській лінії; поєднання гіпертонічної хвороби, ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету.

Індивідуальний прогноз. Імовірність захворювання на РМЗ у вас значна. Слід пам’ятати, що рак не виникає на голому місці. Йому передують численні передракові стани і в першу чергу — мастопатії. Ваше завдання — своєчасно виявити у себе мастопатію, стати на диспансерний облік у мамолога, регулярно проводити лікування. Варто знати про групу захворювань, які суттєво порушують гормональний баланс в організмі: це хвороби щитовидної залози, печінки, статевих органів, цукровий діабет. Якщо ж у вас є генетична схильність до РМЗ, знайте, що це ще не вирок. Багато жінок, маючи невтішну спадковість, стежать за своїм здоров’ям, вживають просту і здорову їжу, нормально народжують і повноцінно годують дітей, не палять, ведуть нормальне сексуальне життя і доживають до старості, не захворівши на РМЗ.

Група ризику IV (загрозлива)

Фактори ризику: ранній (до 12 років) чи пізній (після 16 років) початок місячних; відсутність статевого життя протягом 10 років і більше у жінки 25-50 років; останні пологи або аборти у віці понад 35 років; первинне безпліддя; гінекологічні захворювання та хвороби молочних залоз.

Індивідуальний прогноз. Найімовірніше, у вас можуть спостерігатися передракові стани (дифузні і вузлові мастопатії, кісти); не виключене формування мікроскопічних ракових пухлин, котрі проявлять себе через декілька років. За будь-яких обставин заспокойтеся та зверніться за порадою до мамолога — спеціаліста, який займається лікуванням новоутворень молочної залози. У Волинському обласному онкологічному диспансері працює висококваліфікована група онкологів саме цього профілю. Знайте, що хворобі легше запобігти, ніж потім її лікувати.

Loading...