Молоко — збалансована їжа, приготована самою природою

Молоко — збалансована їжа, приготована самою природою

Цінність молока пояснюється його унікальним і універсальним складом, добре збалансованим співвідношенням компонентів і легкозасвоюваною їх формою.

Автор: Завідувач кафедри технології переробки молока Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій Орися ЦІСАРИК / Джерело: Відомості

Цінність молока пояснюється його унікальним і універсальним складом, добре збалансованим співвідношенням компонентів і легкозасвоюваною їх формою. Воно містить все, що необхідно новонародженому організму, — «будівельний» матеріал (білки) для росту і розвитку, енергію (вуглеводи і жир), мінеральні речовини, вітаміни, ферменти (для допомоги у перетравленні поживних речовин), імуноглобуліни. Якщо молоко ідеально відповідає потребам новонароджених, то чому б воно мало бути шкідливим для дорослих?

Молочні білки за перетравлюваністю і збалансованістю амінокислотного складу належать до найбільш біологічно цінних білків у природі. Їх засвоюваність організмом становить 96-98%. Добова потреба дітей і дорослих у білках становить 70 грамів, а 1 л молока містить близько 35 г. Основні білки молока — казеїни — легко перетравлюються в нашому організмі. Білки сироватки молока багаті на триптофан, який разом із лізином і нікотиновою кислотою бере участь у розвитку кісткової та м’язової тканин, що особливо важливо для дітей і підлітків. Вони також багаті на метіонін, який має антисклеротичні властивості і попереджує жирове переродження печінки, тому необхідний для людей середнього і похилого віку. У казеїні високий вміст валіну, необхідного для нормальної діяльності нервової системи.

Молочні білки нейтралізують отруйні важкі метали та інші шкідливі для здоров’я людини речовини. Крім того, імуноглобуліни молока виконують функції антитіл.

Жир є важливою енергетичною частиною молока. Його енергетична цінність у 2 рази вища, ніж молочного цукру і білку. Коефіцієнт перетравлення молочного жиру становить 97-99%.

Важливий компонент молока — молочний цукор (лактоза). На відміну від інших цукрів, лактоза відносно гірше розчиняється у воді, повільно всмоктується у кишковому тракті й цим стимулює розвиток мікроорганізмів, які утворюють молочну кислоту, пригнічують розвиток гнильної мікрофлори, сприяють кращому всмоктуванню кальцію і фосфору, що особливо важливо для дітей і людей похилого віку. Лактоза складається з глюкози і галактози. Галактоза необхідна для побудови тканин мозку. Похідне лактози — лактулоза — визнана у світі основним пребіотиком (стимулює ріст корисної мікрофлори в кишківнику).

Молоко — незамінне джерело кальцію. 1 літр молока забезпечує добову потребу дітей у кальції і майже забезпечує її у фосфорі. Тому молоко й молочні продукти вкрай необхідні для дітей і підлітків та жінок після 40 років.

Молоко є також важливим джерелом забезпечення організму вітамінами А, Д, В2, Е. 50-70% потреби людини у вітаміні В2 і 20-70% — у вітаміні В12 задовольняється за рахунок молока і кисломолочних продуктів, а вершкове масло і сири є основним постачальником вітамінів А і Д. Завдяки наявності в молоці кальцію, фосфору та вітамінів попереджається розвиток авітамінозів.

Коров’яче молоко є сировиною для виробництва молочних продуктів різних груп, зокрема кисломолочних: кисломолочні напої, сметана, кисломолочний сир. Молочна кислота, яка утворюється в значних кількостях, пригнічує в кишківнику розвиток гнильної мікрофлори. Клінічно підтверджено лікувальний ефект кисломолочних продуктів при інфекційних захворюваннях горла, легенів, травного тракту.

Засвоєння кисломолочних продуктів є кращим, оскільки білки в них під дією кислоти згортаються і стають доступнішими для дії травних ферментів. Споживання кисломолочних продуктів рекомендують при неперетравності молока, що зумовлено відсутністю у деяких дорослих людей ферменту лактази, здатної розщеплювати молочний цукор.

Добре засвоєння молока забезпечується при мінімальній роботі травних залоз, тому воно корисне при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки). Незначний вміст у молоці натрію дозволяє рекомендувати його при серцево-судинних і ниркових захворюваннях. Завдяки відносно низькій калорійності (63 ккал/100 г) молоко і молочні продукти можна використовувати у тих випадках, коли необхідно обмежувати калорійність їжі. А в тих випадках, коли необхідно підвищити калорійність раціону, слід вживати сири, масло та сметану.

Отже, молоко та молочні продукти задовольняють усі харчові потреби для всіх вікових груп, а також для людей здорових і тих, хто потребує дієтичного харчування.

Loading...