Лише комплексне лікування допоможе позбутися підвищеної чутливості зубів

Лише комплексне лікування допоможе позбутися підвищеної чутливості зубів

Якщо зуби реагують різким болем на холодне, гаряче, солодке та кисле, то, найімовірніше, йдеться про підвищену чутливість.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Якщо зуби реагують різким болем на холодне, гаряче, солодке та кисле, то, найімовірніше, йдеться про підвищену чутливість. У стоматології цю недугу називають гіперстезією емалі. Найчастіше вона спостерігається при патологіях зубних тканин некаріозного походження, а також при карієсі та захворюваннях пародонта. Про причини виникнення та способи лікування гіперчутливості зубів «Відомостям» розповіла завідувачка терапевтичного відділення Луцької міської стоматполіклініки Марія Лагода.

— Маріє Петрівно, чому виникає підвищена чутливість зубів?

— Розрізняють три головних причини, що провокують гіперстезію емалі. Перша — це порушення цілісності емалі. Так, шар зубної емалі тоншає, відкриваючи дентин, де розташовані маленькі канальці, які  ведуть безпосередньо до пульпи і зубного нерва, і, якщо вони оголені, будь-який зовнішній подразник викликає дискомфортні відчуття і біль. Також надмірна чутливість спостерігається при захворюванні тканин пародонта, внаслідок яких оголюються шийки зубів. Крім цього, до гіперстезії можуть призвести і загальні захворювання організму. Найчастіше це стається при недугах ендокринної системи, після перенесених нервово-психічних травм, при порушенні обміну речовин. Ці причини призводять до різних видів гіперстезії.

— Про які саме види йдеться?

— В стоматології гіперстезію розділяють на обмежену та генералізовану. Перша викликає підвищену чутливість в одному-двох зубах. Цей вид гіперстезії виникає в результаті порушення цілісності емалі та при оголенні ясен. Генералізована гіперстезія спостерігається при загальних захворюваннях організму. В такому разі людина скаржитиметься на підвищену чутливість усіх зубів.

Крім цього, гіперчутливість буває трьох ступенів. На першому больова реакція проявляється на термічні подразники — холодне та гаряче. При другому ступені біль виникає від хімічних подразників — солодкого та кислого. Якщо ж пацієнт відчуває біль і від термічних, і від хімічних подразників, то це вже третій ступінь недуги. В цьому разі чутливість може бути дуже різкою, біль виникає навіть при легкому торканні до зуба.

— Чи може бути причиною надмірної чутливості неправильне лікування зуба?

— Ні, серед причин цього фактора немає. Обмежена гіперстезія може виникати хіба при обпилюванні зубів під опірні коронки. А також до гіперчутливості може призвести відбілювання зубів у домашніх умовах і надмірне використання паст із відбілювальним ефектом.

— Від гіперстезії емалі можна позбутися?

— Звісно. Оскільки гіперстезія — це уже наслідок певної проблеми, то головне завдання стоматолога — точно визначити, що саме її провокує. Від цього й залежатиме вибір методу лікування. У нашій поліклініці є усі необхідні препарати для комплексного лікування. Це й ліки на основі фтору та кальцію, й інші необхідні медикаменти. Для того, щоби закріпити ефект, призначаємо пацієнтам іще й спеціальні фізпроцедури. При третьому ступені гіперстезії лікар може назначити низку препаратів для внутрішнього застосування. Таке лікування може тривати протягом місяця. За умови своєчасного та якісного лікування з подальшим дотриманням порад дантиста про надмірну чутливість можна забути.

— А як же розрекламовані пасти і гелі від надмірної чутливості зубів? Чи лікують вони недугу?

— Самі по собі ці засоби не дадуть бажаного ефекту. Я згідна, серед рекламованих є пасти, які мають в своєму складі препарати кальцію та фтору й які рекомендовані для використання при надмірній чутливості. Втім, їх має призначити медик, до того ж лише після професійного лікування недуги.

— Які профілактичні заходи варто було б здійснювати, щоб уникнути гіперстезії?

— Перш за все потрібно дотримуватися гігієни порожнини рота. Тож два рази на день обов’язково треба чистити зуби, щоразу по три хвилини. Чистити потрібно не просто водячи щіткою по зубах у горизонтальному положенні, а додаючи й «вимітаючі» рухи. Нагадаю, що й зубну щітку потрібно міняти кожні три місяці, бо її ворсинки розм’якають і перестають виконувати свою функцію. Більшість науковців рекомендує віддавати перевагу щіткам зі штучним ворсом. Проміжки між зубами від залишків їжі необхідно вичищати не звичайною швейною ниткою, а спеціальними зубними флосами. Не варто й захоплюватися жувальними гумками. Їх можна жувати не більше трьох-чотирьох хвилин. За цей час жуйка дійсно може механічно очищувати порожнину рота й дати дезодорувальний ефект.

Loading...