На ангіографі можна ліквідувати будь-яку патологію судин і боротися з раком

На ангіографі можна ліквідувати будь-яку патологію судин і боротися з раком
Юрій Легкодух під час операції на ангіографі / Фото: Ірина КОСТЮК

Ендоваскулярна хірургія — це нова галузь медицини, яка стоїть на межі між стандартними методами оперативного втручання та сучасними.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Ендоваскулярна хірургія — це нова галузь медицини, яка стоїть на межі між стандартними методами оперативного втручання та сучасними. Хірурги обласної клінічної лікарні вже більше десятка років практикують закриті операції, без великих розрізів на тілі, а все завдяки чудо-машині, яку використовують для операцій на судинах, — ангіографу. Принцип роботи цієї установки закладений у потужній рентгенівській трубці. Все, що відбувається у найдрібніших судинах, у які вводиться катетер для діагностики, лікар бачить на моніторі.

Аби дізнатися детальніше про цю установку, яку застосовують для операцій і кардіологи, і нейрохірурги, і онкологи, «Відомості» звернулися до завідувача відділення інтервенційної радіології з рентген-хірургічним блоком №2 обласної клінічної лікарні, судинного хірурга Юрія Легкодуха.

Ангіограф — це унікальний апарат, на якому видно усю карту судин потрібного органа чи частини тіла. За допомогою цього сучасного методу діагностики на базі обласної клінічної лікарні можна продіагностувати і ліквідувати будь-яку патологію судин людського організму.

Ангіографічна установка Multistar ТOP фірми Siemens в обласній лікарні з’явилася ще у 1997-му. Відтоді, каже пан Легкодух, лікарі й почали проводити операції з ендоваскулярної хірургії, і з кожним роком перелік оперативних втручань збільшується. На ангіографі сьогодні працює три судинних хірурги, які пройшли спеціальне стажування в Національному інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова, один нейрохірург і два інтервенційних кардіологи.

Обласна лікарня у плані лікування онкопатологій за допомогою ендоваскулярної хірургії — єдина на Західній Україні. Тут проводять селективну хіміотерапію, тобто адресно постачають хіміопрепарати до вогнища ураження пухлиною. Катетер ставиться у артерію, яка кровопостачає уражений пухлиною орган, і пацієнту прицільно вводяться хіміомедикаменти.

Ангіограф — незамінний для кардіологів і нейрохірургів

Ендоваскулярні операції дозволяють у кардіології проводити сучасні операції на серці. Йдеться про коронарографії для діагностики уражень судин серця. Якщо у судинах знайдене якесь звуження, що призвело, наприклад, до стенокардії чи інфаркту міокарда, то за допомогою балонних катетерів можна роздути його та повністю ліквідувати непрохідність судин. Тут важливо вчасно виявити недугу та скерувати хворого на ангіографічну діагностику.

До слова, вартість проведення коронарографії коливається в межах двох-трьох тисяч гривень. Одначе завдяки програмі «Волинькард», яка діє у області вже більше року, пацієнти практично нічого не сплачують за інструментарій, необхідний для діагностики судин серця.

Широко ангіограф застосовують нейрохірурги. Зокрема, у разі, коли стався інсульт, який спричинила аневризма судин головного мозку. Аневризма — це патологія, коли зі стінки судини випинається ґуля, стінка при цьому тоншає і лопає, через що стається крововилив у мозок. За допомогою катетерів можна зайти до цієї аневризми ще до того, як вона розірветься, вставити спеціальну спіраль, яка стане запобіжним засобом проти крововиливу.

— Якщо вже інсульт трапився, до реанімації викликають нейрохірурга, який оглядає пацієнта і визначає, чи потрібно проводити ангіографію. Аневризма, коли лопає, то частково закривається. Щоб попередити наступні розриви аневризми, ми проводимо емболізацію, тобто повністю закриваємо уражену судину, — каже завідувач відділення Легкодух.

Ангіограф може врятувати від раптової смерті

Лікарі, що працюють на ангіографічній установці, використовують у своїй практиці особливий метод запобігання раптовій смерті людини при тромбоемболії легеневої артерії. Цей метод має назву «встановлення кава-фільтра». Кавою у медицині називають нижню порожнисту вену. Вени ніг збираються у цю єдину вену — каву, яка веде до серця та легень.

Коли у людини є тромб у ногах, він може відірватися та з кров’яним потоком потрапити до легеневої артерії, а це раптова смерть. Аби попередити відривання тромбу, на рівні ниркових артерій встановлюється кава-фільтр, який грає роль своєрідної пастки для тромбів.

Метастази у печінці — ще не вирок

При цирозі печінки збільшується цей орган, а також селезінка.

— У разі, коли селезінка збільшилася, вона починає виконувати руйнівну функцію в організмі — знищує формені елементи крові (еритроцити, тромбоцити). Щоб зменшити її руйнівну дію, лікарі проводять так звану редукцію селезінкового кровотоку (або часткове закупорювання артерій селезінки). Робиться це за допомогою металевої спіралі, що в подальшому зменшить приплив крові до селезінки, а отже, зменшаться її розміри, — розповідає Юрій Васильович.

Часткове закупорення артерій проводять і при метастатичному ураженні печінки. Коли метастазами вражена незначна частина органа, доцільно провести хіміоемболізацію або адресну хіміотерапію. Якщо ж відсоток ураження дуже великий, то треба просто призупинити «харчування» печінки. Знову ж таки за допомогою звичайної металевої спіралі. Це вважається симптоматичним лікуванням ураження печінки: пацієнт не вилікується від раку, йому просто продовжують життя.

Юрій Легкодух переконує, що навіть на останній стадії раку печінки життя пацієнта можна продовжити.

На ангіографі борються з великими пухлинами нирок

В урології на ангіографі практикують емболізацію варикоцеле. Ця недуга часто трапляється у молодих хлопців, коли вени сім’яного канатика збільшуються.

— Робиться судинна ангіографія, катетер заходить у судини яєчка, лікарі знаходять це розширення та емболізують, тобто закупорють його. Цю патологію можна усунути оперативним втручанням із розрізом — перев’язкою вен сім’яного канатика, а можна на ангіографі, — каже Юрій Васильович.

У медичній практиці урологів трапляються пацієнти з великою пухлиною нирок. У таких випадках операцію робити пізно, а одним із методів боротьби з раком є редукція ниркової артерії: частково припиняється приток крові до враженої пухлиною нирки.  Юрій Легкодух каже, що у нього є пацієнтка, якій вісім років тому видалили одну нирку, а рік тому їй діагностували гігантську пухлину другої нирки. Вона тоді просила лікарів, аби їй продовжили життя хоча б на місяць, у результаті завдяки проведеній редукції жінка живе досі.

Фіброміоми в гінекології можна подолати без видалення органів

— Ендоваскулярна хірургія використовується і в гінекології. Раніше вважалося, що фіброміома матки — це вирок для жінки, оскільки потребує значного хірургічного втручання, при цьому забирається або сам вузол, або вузол разом із маткою. Сьогодні ж за допомогою ендоваскулярної хірургії можна проводити емболізацію  фіброматозних вузлів, коли повністю припиняється живлення вузла, він заміщується сполучною тканиною, а жінка залишається з органом без великих втручань, які її не калічать, — стверджує Юрій Легкодух.

P.S. Завдяки старанням губернатора Бориса Клімчука та головного лікаря Івана Сидора в обласній клінічній лікарні вже встановили нову сучасну ангіографічну установку фірми Toshiba. Як і попередню, її закуплено за кошти державного бюджету. Новий апарат зроблений за сучасними вимогами: у нього краща якість зображення, менше променеве навантаження на пацієнта та медперсонал, кращі умови перебування хворого на операційному столі. А необхідність у новому ангіографі виникла через ріст потреби в ендоваскулярних втручаннях.

Заввідділенням інтервенційної радіології №2 Юрій Легкодух повідав, що операції проводяться згідно з графіком, однак якщо, наприклад, привозять пацієнта з гострим інфарктом, який не може чекати, бо йому потрібен ангіограф для проведення коронарографії, щоб відкрити закупорену судину. Тому новий апарат додатково збільшить можливості рятувати пацієнтам життя.

Loading...