Токсин із бактерії дифтерії вражає серце

Токсин із бактерії дифтерії вражає серце

Токсин, який продукується бактерією дифтерії, потрапляє у кров протягом 8-12 годин і може уражати різні органи, у тому числі і серце.

Джерело: Відомості

Токсин, який продукується бактерією дифтерії, потрапляє у кров протягом 8-12 годин і може уражати різні органи, у тому числі і серце. Про церозповів головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров'я КМДА з питань дитячої імунології Федір Лапій, пише УНН.

"Від дифтерії може захистити планова вакцинація. Вона направлена на те, щоб створити захисні антитіла у крові, які повинні нейтралізувати токсини, які потрапляють у кров у разі інфікування збудником дифтерії. У дифтерії дуже короткий інкубаційний період: з моменту потрапляння бактерії в ротоглотку можуть пройти лічені години, десь 8-12. За цей час токсин, який продукується бактерією, вже потрапляє у кров. І якщо людина має захисний рівень антитіл, то токсин нейтралізується і він більше не уражає серце, нервову систему, нирки", - розповів Лапій.

Імунолог наголосив на тому, що найбільш часто токсином із бактерії дифтерії уражається серце, що призводить до міокардиту, який є однією із причин смерті від дифтерії.

Нагадаємо, за словами начальника відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Держсанепідслужби Віктора Ляшка, ВООЗ б'є на сполох через ситуацію із дифтерією. "Викликають настороженість хвороби, які вже, здавалось, переможені. Це поліомієліт та дифтерія. Раніше вакцинувалось більше 95%. Коли хвороба відступила, дехто продовжував вакцинуватись, а хтось нехтував цим, тому що в Україні протягом 10 років немає випадків поліомієліту і дифтерії. І не вакцинуючись, у разі завезення вірусу поліомієліту вболівальниками, почнеться розвиток захворювання", - розповів Ляшко.

Loading...