Нітрати зникають з овочів під час температурної обробки

Нітрати зникають з овочів під час температурної обробки

Експерт аграрних ринків Ігор Стеблюк розповів, як зменшити кількість нітратів у ранніх овочах.

Джерело: Відомості

Експерт аграрних ринків Ігор Стеблюк розповів, як зменшити кількість нітратів у ранніх овочах, передає УНН.

«Із появою ранніх овочів всі починають говорити про нітрати. Дійсно, при вирощуванні таких культур використовують певні добрива, але якщо рослини вирощують у промислових теплицях, то лише із дотриманням технологій. Великі виробники слідкують за вмістом нітратів у продуктах, вони завжди у межах норми. Якщо ж говорити про те, як мінімізувати їх вживання, то, наприклад, у коренеплодів нітрати збираються у нижній частині. Тобто споживаючи редьку і буряк, відрізайте низ. Якщо ж це зелень — тут нітрати збираються у стебельцях та прожилках, тож бажано споживати лише листя. У огірків та кабачків зчищайте шкірку — у ній найбільше цих речовин», — розповів фахівець.

Експерт додав, що також нітрати зникають з овочів під час температурної обробки та готування.

«Якщо рані овочі потримати при температурі у 2-3 градуси, то за 2 тижні кількість нітратів зменшується на 40%. Також вони зникають під час маринування, соління», — додав Стеблюк.

Нагадаємо, в залежності від пори року, 20-25% українців страждають від дефіциту вітамінів, зазначив Головний дієтолог МОЗ України Олег Швець.

Експерт зазначив, що основними ознаками гіповітамінозу є зменшення активності, сонливість, часто втома, проблема з нігтями, волоссям, шкірою. Аби уникнути недостачі вітамінів, щодня необхідно вживати не менше, ніж 1,5 кг рослинної їжі. У ній, окрім вітамінів, містяться харчові волокна, необхідні організмові цілий рік.

«Окрім овочів і фруктів, треба вживати цільні злаки, молочні продукти – не менше, ніж 1,5 літра в день, жирну морську рибу – 4 рази на тиждень або частіше. Варто обмежити вживання солі, цукру, насичених та трансжирів», — додав експерт.

Loading...