При нульовій стадії раку молочної залози лікарі гарантують стовідсоткове одужання

При нульовій стадії раку молочної залози лікарі гарантують стовідсоткове одужання

Щороку у світі діагноз «рак молочної залози» (РМЗ) ставлять 1,6 мільйона жінок.

Автор: Олена ЧЕНЧЕВИК / Джерело: Відомості

Щороку у світі діагноз «рак молочної залози» (РМЗ) ставлять 1,6 мільйона жінок. У зв’язку з цим питання поінформованості щодо цього серйозного захворювання постає надзвичайно гостро, адже доволі часто цю проблему просто замовчують, а хворих жінок подекуди через необізнаність навіть цураються.

Зважаючи на це, заснований у США Фонд імені Комен (фонд Susan G. Komen for the Cure), запровадив міжнародну програму «Глобальна ініціатива з обізнаності щодо раку молочної залози», до якої з 2007 року долучилась і Україна.

Найстрашнішою бідою наших співвітчизниць є те, що хворі на РМЗ українки зазвичай звертаються до лікарів надто пізно — на 3-4 стадії недуги. Причина такої, з першого погляду, недбалості щодо себе — відсутність культури слідкування за своїм здоров’ям. Таку думку висловила під час тренінгу для журналістів із обізнаності щодо РМЗ, який відбувся в Києві, гінеколог-ендокринолог, національний тренер із питань репродуктивного здоров’я в Україні Вікторія Веренич.

Статистика свідчить, що в нашій країні не надто високий рівень захворюваності на РМЗ, але дуже високий рівень смертності, через те що жінки пізно звертаються до лікаря. Як результат — щороку від недуги помирає вісім тисяч українок. Дійсно, якщо у розвинених країнах представниці прекрасної статі вважають регулярне обстеження у мамолога нормою і при найменших підозрах відразу йдуть до лікаря, то в Україні цей діагноз багато хто сприймає як смертний вирок. Багатьох також спиняє поширена думка, що лікування надзвичайно дороге. Хоча насправді це лише стереотип, до того ж що раніше жінка звернеться до лікаря, то менше коштів вона витратить на ліки і процедури. Лікування занедбаних форм раку обходиться в 30-50 разів дорожче, ніж на ранніх стадіях, але воно не гарантує успішного результату. Тому важливою є рання діагностика й увага до свого здоров’я.

Також чимало жінок бояться наслідків лікування: переймаються, що після хіміотерапії випаде волосся, послабне імунітет, а втрату грудей (на пізніх стадіях) вважають ледве не глобальною трагедією. Проте всьому можна зарадити: волосся швидко відросте, імунітет відновиться, а для грудей існують хороші імплантати й протези як іноземного, так і вітчизняного виробництва, що нічим не поступаються за якістю, та й ціни цілком доступні.

Насправді рак — це така ж хвороба, як і всі інші, і вчасне його виявлення та лікування гарантують одужання, просто не треба зволікати й «запускати» це захворювання.

Завідувач хірургічного відділення Київської міської онкологічної лікарні Микола Анікусько заявив під час тренінгу: «Дайте нам нульову стадію раку — і ми вам гарантуємо 100% одужання. Рак — це така ж хвороба, як інсульт, грип і нежить, і вона призводить до смерті лише в запущеному стані».

Проте легковажно ставитися до цієї недуги теж не можна: суттєва різниця між онкологією і грипом усе ж таки є. За даними ВООЗ, щороку рак різних видів діагностують у 7,6 мільйона людей у світі. «Лідерами» є рак легенів і простати у чоловіків і рак молочної залози у жінок.

Як вберегтися від загрози занедужати на РМЗ, не знає ніхто, адже кожна жінка може захворіти на рак молочної залози тільки тому, що вона — жінка.

Під час тренінгу вдалося поспілкуватися з тими, хто вилікувався від страшного недугу, з жінками, які не здалися й живуть далі активним життям. Вони на власному прикладі переконалися, що рак — це не вирок, а боротися з ним може кожна.

Лідія з міста Кременчука розповіла, що свою проблему вона виявила сама, потім пішла до лікаря, який підтвердив її підозри. Жінка спочатку не наважувалася розповідати всю правду родині, проте пізніше саме сім’я стала її головною підтримкою.

Олена з Сімферополя також поставила собі діагноз самостійно: «Я сама собі поставила діагноз перед дзеркалом в одну з неділь. У понеділок — я вже в лікарні, у вівторок — в онкоцентрі, середа-четвер — біопсія, наступного понеділка — вже на «хімії»… Дуже важливо не втратити часу… Коли маєте підозри, то відразу йдіть до лікаря. В усьому світі моделі лікування раку молочної залози однакові, може відрізнятися лише якість… Ти чітко усвідомлюєш: варіантів нема, є тільки один вихід. І робиш по кроках те, що тобі кажуть».

Олену неабияк підтримували рідні та друзі: «Коли бачиш таку підтримку, то відчуваєш свою відповідальність і необхідність видужати. Між «хіміями» доньки водили мене до ресторанів і театрів. Я старалася не опинитися на узбіччі дороги. Треба намагатися тримати себе в руках і уміти витримати удар».

Тож не варто лякатись і шукати вихід самотужки, їздити по цілителях. Усі лікарі одностайно застерігають: жодні екстрасенси та нетрадиційна медицина не допоможуть, вони можуть лише приглушити хворобу. В лікуванні РМЗ варто покластися лише на офіційну медицину та її чималі на сьогодні досягнення. Народними ж рецептами можна користуватися лише в комплексі з лікуванням у медзакладах.

Ознаки, які повинні змусити проконсультуватися у фахівця:

•     припухлість, твердий вузол, ущільнення грудей;

•    набряк, підвищення температури, почервоніння або потемніння шкіри;

•    зміни розміру або форми молочних залоз;

•    заглиблення або зморщування шкіри;

•    свербіж, виразки або висипання на сосках;

•    западання соска або іншої частини грудей;

•    раптові незвичні виділення з сосків;

•    поява постійного болю в одній ділянці.

Чинники, які підвищують ризик розвитку хвороби, — вік, гени, народження першої дитини після 35 років або ж відсутність дітей узагалі. Небезпечними є аборти, тому що груди вже починають готуватися до лактації, і переривати це явище щонайменше нездорово.

Знизити ризик розвитку РМЗ можливо. Насамперед варто з’ясувати, чи хворів на рак молочної залози хтось у родині, а відтак проконсультуватися з лікарем щодо особистого ризику занедужати.

Починаючи з 20-річного віку, потрібно раз на три роки проходити клінічні обстеження й огляди в лікаря. Після 40 років необхідно робити мамографію чи інші скринінгові обстеження щороку. Не варто забувати й про самообстеження.

Щоб зменшити ризик розвитку раку молочної залози, слід обрати здоровий спосіб життя. Підтримувати нормальну вагу тіла, виконувати фізичні вправи, обмежити вживання алкогольних напоїв і прийом гормонів у період постменопаузи.

Loading...