55% хворих на туберкульоз — непрацюючі українці працездатного віку

55% хворих на туберкульоз — непрацюючі українці працездатного віку

Більшість протитуберкульозних закладів України потрібно перебудувати з метою забезпечення вимог інфекційного контролю, а потоки хворих – розподілятися за трьома інфекційними групами.

Джерело: Відомості

Більшість протитуберкульозних закладів України потрібно перебудувати з метою забезпечення вимог інфекційного контролю, а потоки хворих – розподілятися за трьома інфекційними групами. Про це повідомила голова Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна.

«На сьогодні на базі усіх протитуберкульозних закладів існують відділення для лікування пацієнтів на хіміорезистентний туберкульоз, - зазначає вона. - Однак вже зараз необхідно провести реконструкцію більшості з них відповідно до вимог інфекційного контролю. Ми пропонуємо розподілити потоки хворих за трьома основними напрямами: відділення на класичний туберкульоз, відділення для лікування мультирезистентної форми туберкульозу, а також хоспіси – відділення для хворих, які потребують не лише лікування, а й особливого догляду».

За словами голови Держслужби соцзахворювань, особливу увагу слід приділити створенню мережі соціальних хоспісів та закладів санаторного лікування, де пацієнтів забезпечуватимуть підтримувальною терапією, де вони проходитимуть постлікувальну реабілітацію.

«Ми маємо справу з неорганізованими контингентами населення. Це насамперед безхатченки, громадяни, які зловживають алкоголем та наркотичними засобами, інші соціально незахищені верстви населення. Адже, як свідчить статистика, у соціальній структурі хворих на туберкульоз 55% займають саме непрацюючі громадяни працездатного віку. Тому ми повинні розглянути усі можливі варіанти контролю за залікуванням таких хворих. Соціальні хоспіси та санаторні установи – один із них», - сказала Александріна.

Також Тетяна Александріна звертає увагу на зростання рівня смертності від поєднаної інфекції ВІЛ та туберкульозу. 

Loading...