Понад 20% українців перетнули перший поріг старіння

Понад 20% українців перетнули перший поріг старіння

7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Цьогоріч його темою стало старіння – у ХХІ столітті літніх людей у світі скоро буде більше, ніж дітей.

Джерело: Відомості

7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Цьогоріч його темою стало старіння – у ХХІ столітті літніх людей у світі скоро буде більше, ніж дітей. Під демографічним старінням розуміють збільшення частки людей старших вікових груп серед населення. Це результат тривалих демографічних змін у народжуваності й смертності та їх співвідношенні.

Як розповів на прес-конференції заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Іван Грицюк, розрізняють два типи старіння. Перший – старіння «знизу», що є наслідком зниження народжуваності. Другий – старіння «зверху» - результат збільшення середньої тривалості життя, зменшення смертності у старших вікових групах за умови низької народжуваності. Для України характерний перший тип постаріння нації, адже народжуваність уже понад два десятиліття є дуже низькою. 

- На Волині маємо незначний природний приріст - +0,75 і тенденцію до продовження тривалості життя – із 68,5 року в 2006-му до 70,6 року у 2010-му, - каже Іван Грицюк. – Класифікація ВООЗ розрізняє три хронологічних періоди старіння: 60-74 роки – похилий вік, 75-89 років – старечий, більше 90 років – довгожителі. За даними минулого року з понад мільйона волинян 11,3% - це люди похилого віку, 6,2% - старечого і тільки 0,2% - довгожителі. При цьому майже 18% жителів області перетнули перший поріг старіння – 60 років. По Україні цей середній показник становить понад 20%, тобто п’ята частина населення.

Процес постаріння населення спричиняє низку важливих проблем: зменшення кількості працездатного населення (15-64 роки), зниження показників народжуваності та зростання смертності, наростаюча потреба у медичній допомозі, догляд за одинокими літніми людьми.

- Українці починають активно хворіти після 40 років, - зауважує головний спеціаліст із терапії УОЗ Микола Берник. - До цієї вікової межі імунна система протистоїть захворюванням, особливо інфекційним. А для недуг старшого віку характерна хронізація процесу. Тобто всі недоліковані чи не виявлені хвороби накопичуються, загострюються, формуючи так звану хронічну вікову патологію. Особливо небезпечна серцево-судинна патологія, яка стає причиною інфарктів, інсультів. Щороку помирає близько 8,5 тисячі волинян, 6,5 тисячі – саме від серцево-судинних недуг, що в основному проявляються у похилому віці.

- Та важливо не тільки продовжити тривалість життя, а додати до цих років активності, руху, - наголошує головний лікар Волинського обласного центру здоров’я Сергій Новосад. – Здоров’я на 20% залежить від спадковості, на стільки ж – від стану довкілля, на 10% - від рівня розвитку медицини і на 50% - від способу життя. Задумуватись про старість треба змолоду: відмовлятися від шкідливих звичок, займатися фізкультурою хоча б півгодини щодня, стежити за вагою і раціонально харчуватись.  

Loading...