Вроджені вади серця у дітей головне вчасно виявити

В Україні близько 25 мільйонів осіб має серцево-судинні захворювання. Крім того, що недуги такого типу уражають доросле населення, все частіше від серцевих хвороб страждають діти.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

В Україні близько 25 мільйонів осіб має серцево-судинні захворювання. Крім того, що недуги такого типу уражають доросле населення, все частіше від серцевих хвороб страждають діти. У малюків сьогодні діагностують усе більше вроджених вад серця, а також «дорослі» недуги — артеріальну гіпертензію, порушення ритму серця тощо. Детальніше про ці й інші захворювання «Відомостям» розповіла обласний позаштатний дитячий кардіоревматолог Ніна Очеретна.

— Наскільки часто у волинських малюків діагностують вроджені вади серця?

— Нині на обліку в обласній клінічній дитячій лікарні зареєстровано понад тисячу дітей, у яких виявили вроджені вади серця. Щороку приблизно 120 малюків народжується з цією недугою. Ще в утробі матері при закладці організму дитини можуть виникати порушення при формуванні серця та серцево-судинної системи. Проте не завжди їх виявляють одразу після народження маляти. Загалом світова статистика така, що лише 50% вроджених вад серця діагностуються на першому році життя.

— Які ознаки можуть вказувати на те, що у малечі вроджені проблеми з серцем?

— Першими ознаками недуг серця є слабкість при годуванні, дуже часте дихання, втома, повільне набирання маси тіла. Також такі крихітки можуть погано переносити купання, постійно мати пригнічений настрій. Але все це лише привід занепокоїтись і звернутись до лікаря, а не ставити діагноз самостійно.

— За допомогою яких обстежень можна точно встановити діагноз?

— На вроджені проблеми у дітей можуть вказувати шуми в серці. Втім, багато видів вад проходять без шумів. А тому краще провести низку інших обстежень. Перш за все потрібна електрокардіограма, також рентгенограма грудної клітки й ехокардіографія, себто УЗД серця. Лише на основі даних цих досліджень можна зробити точний висновок і встановити діагноз.

Вад серця може бути 150 варіантів. І практично всім хворим дітям можна допомогти. Головне — якнайшвидше виявити недугу. Батькам новонароджених я б радила все ж зробити малечі ЕКГ до тримісячного віку, навіть без підозр на хворобу. Починаючи з місяця малечі можна зробити УЗД серця, тим паче в обласній лікарні для цього є сучасний апарат. Краще перевірити маля задля профілактики й спати спокійно.

— Ще одна з поширених недуг — порушення ритму серця. Що її провокує?

— Й справді, нині знову виявляємо все більше порушень ритму серця у дітей. Серцевий ритм, що відрізняється від нормального частотою і регулярністю імпульсу, є порушеним. До цього призводять навіть найменші пошкодження на нервах, що є у серці. А спровокувати цю недугу може безліч факторів. Серед них різного роду інтоксикації, що можуть бути викликані впливом якихось хімічних засобів, харчових добавок, нітратів тощо. Також на ритм серця можуть впливати інфекційні хвороби, стресові ситуації. Часто спостерігаємо порушення серцевого ритму й у новонароджених. Аритмія у малят може виникати ще в утробі матері. До цього призводять токсичні впливи на вагітну жінку, наприклад, від медикаментів, зловживання алкоголем, паління, інфікування, а також тяжкі пологи.

— Як проявляється ця недуга?

— Свідчити про порушення серцевого ритму можуть болі у серці. Та часто хвороба проходить безсимптомно. При дуже складних аритміях у дітей можуть траплятися раптові втрати свідомості. При цьому вони призводять до короткочасної зупинки, а в подальшому — до неправильної роботи серця. Зауважу, що аритмію не завжди можна виявити на кардіограмі, бо приступи можуть траплятися раз на день, а то й рідше. І не обов’язково в той час, коли оглядає лікар. Тому в дітей із підозрою на порушення серцевого ритму ми моніторимо стан серця протягом доби. Для цього є спеціальний апарат, який фіксує всі зміни та порушення в роботі серця увесь цей час. З 2011 року ми таким чином обстежили 200 дітей. В усіх виявили порушення.

— Чи можна вилікувати порушення серцевого ритму?

— Медикаментозне лікування недуги не завжди ефективне. При більш складних випадках аритмії необхідне хірургічне втручання. Зазвичай тим чи іншим чином хворобу можна повністю ліквідувати. Втім, трапляються випадки, коли ритм серця не вдається відновити, і пацієнт потребує постійного нагляду кардіолога.

— Як має проходити реабілітація дітей із аритміями?

— Серцево-судинну систему потрібно оберігати щодня. Варто дотримуватися режиму дня з нормальним сном, уникати перевтоми та стресів, якомога менше часу проводити за комп’ютером. Важливе й харчування з уведенням у раціон продуктів, збагачених калієм, а це абрикоси, чорнослив, виноград, сухофрукти, печена картопля, буряк.

— Зараз чимало хвороб значно «помолодшали», серед них і гіпертонія…

— Хоча високий артеріальний тиск традиційно вважають недугою дорослого населення, нині все частіше він турбує дітей, зокрема підліткового віку. Первинні артеріальні гіпертензії тепер трапляються й у 15-17 років. Причина підвищеного тиску зазвичай у цілому комплексі патогенезів: це негаразди й ендокринної системи, й органів внутрішньої секреції. На виникнення хвороби може впливати і спадковий фактор. Частіше ця недуга турбує дітей із надлишковою вагою або з ожирінням. У такому разі з хворобою важко впоратися, доки не побореш ожиріння. Також від гіпертонії можуть страждати діти, які мало рухаються. При цьому важливо провадити здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, бо підвищення артеріального тиску може викликати навіть надмірне вживання солі.

Loading...