Рак нирок і сечового міхура протікає практично без симптомів

Рак нирок і сечового міхура протікає практично без симптомів
Лікар Онищук проводить операцію ТУР — видалення пухлини з сечового міхура / Фото: Ірина КОСТЮК

Рак досі вважається однією з найнебезпечніших і важких у лікуванні хвороб.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Рак досі вважається однією з найнебезпечніших і важких у лікуванні хвороб. Зі всієї онкопатології в Україні перше місце займає рак молочної залози, на другому — рак простати. Волинські урологи кажуть, що рак сечовидільної системи набирає обертів, особливо серед чоловіків. І, на жаль, хворі звертаються до лікарів уже на пізніх стадіях, коли пухлина проростає у м’язові тканини.

Статистика каже, що на кінець 2011 року серед мільйонного населення Волині було зафіксовано 162 хворих на рак простати, рак нирок діагностували у 129 волинян, а пухлини сечового міхура виявили у 78 мешканців нашого краю. Всього на диспансерному обліку знаходиться 628 пацієнтів з онкопатологіями нирок, простати - 831 волинянин, сечового міхура - 474 хворих. «Якби ми знали, що передує онкології, то всі були б лауреатами Нобелівської премії в галузі медицини. Однозначно встановити причини появи онкозахворювання сечовидільних шляхів неможливо», — каже завідувач урологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні, лікар вищої категорії Андрій Онищук.

«Відомості» вирішили детальніше дізнатися про рак нирок, сечового міхура та простати і новітні методи видалення пухлин, які протягом останніх двох років застосовують обласні урологи. Журналісту навіть вдалося побувати на одній із таких операцій.

Рак простати

Уролог Андрій Онищук розповів, що найчастіше факторами, які збільшують ризик раку простати, є шкідливе виробництво, робота з хімікатами та куріння.

— Кожен чоловік після сорока років мусить здавати кров на простат-специфічний антиген (ПСА). Навіть якщо він вважає себе цілковито здоровим і не має жодних скарг, усе одно раз на рік повинен здавати кров на ПСА. Симптоми, за якими можна запідозрити рак простати: затримка сечовиділення, кров у сечі, часті позиви до туалету вночі, схуднення, — повідав Андрій Онищук.

До слова, кров у сечі — це один із найбільш вагомих симптомів в урології, який часто є наслідком онкології.

— У жінок і чоловіків бувають цистити, але мало хто на них звертає увагу. Починають самостійне лікування, мовляв, сам поп’ю антибіотики, теплові процедури пороблю — і все пройде. А потім ці хворі приходять до нас уже з поширеним раком. Тобто кров у сечі — це абсолютне показання до консультації уролога, — попереджає Андрій Петрович.

Стосовно ПСА, то це специфічний білок, який виробляється простатою і перевищення рівня якого свідчить про можливий рак простати.

Коли зроблений цей аналіз і є підозра на рак, лікар призначає пункційну біопсію двох доль простати, матеріал якої віддається на гістологічне дослідження. Лабораторія вивчає цей препарат і дає остаточний висновок: рак це чи ні та яка його форма. Крім того, пацієнт проходить комп’ютерну томографію тазових органів.

— Якщо це перша стадія раку, то лікарі проводять операцію з видалення простати, і чоловік виходить практично здоровою людиною, — каже уролог Онищук. — Хотів би наголосити, що в стінах обласної лікарні лікування будь-якого онкологічного пацієнта відбувається лише консиліумом у складі хірурга, хіміотерапевта, радіолога, онколога, які визначають тактику подальшого лікування.

Рак сечового міхура

Рак сечового міхура — хвороба поширена більше серед чоловіків, аніж серед жінок. Причини практично ті ж самі, що й у раку простати. Головний симптом — знову ж таки поява крові в сечі.

— Але, на жаль, сьогодні рак сечового міхура протікає практично без симптомів. Людина почувається здоровою, і випадково, як правило, жінкам — гінекологи, а чоловікам — суміжні спеціалісти призначають ультразвукове обстеження, під час якого і виявляють пухлини, — каже Андрій Онищук. — Завдяки управлінню обласної лікарні на чолі з головним лікарем Іваном Сидором, діагностичні можливості в плані онкології є без перебільшення необмеженими. Крім томографа та ангіографа, які вже використовуються в лікарні, на разі йде монтаж 16-зрізового томографа та ультрасучасного апарату ангіографії. У планах — придбати новий МРТ. Є потужна лабораторія, яка здатна діагностувати рак за 14 онкомаркерами. При ракові сечового міхура фахівці роблять цистоскопії, тобто об’єктивний огляд, УЗД, комп’ютерну томографію та, якщо є потреба, МРТ. Із цих даних можна визначити, чи це одиночна пухлина, чи їх є кілька, наскільки глибоко вона проростає в стінку сечового міхура.

У світі «золотим стандартом» лікування раку сечового міхура вважається трансуретральна резекція (ТУР). Її вже протягом тривалого часу застосовують в обласній клінічній лікарні на перших стадіях раку. Перевагами ТУР є те, що це операція без розрізу: через уретру вводиться апарат, яким проводиться саме видалення пухлини в межах здорових тканин і коагуляція (припалювання) пошкоджених місць, причому весь процес лікар бачить на моніторі. Після ТУР і адекватної внутріартеріальної хіміотерапії, як правило, люди оздоровлюються повністю.

— У разі поширення пухлини у м’язовий шар стінки сечового міхура виникає потреба внутрішньоартеріального лікування та променевої терапії. Іншими словами, в артерію, яка постачає кров у сечовий міхур, ставиться катетер, через який вводяться хіміопрепарати. До всього ж внутрішньоартеріальна хіміотерапія значно знижує ризик рецидиву раку. У нас налагоджена активна співпраця з онкодиспансером у плані передопераційної та післяопераційної променевої терапії, — розповідає головний уролог області пан Онищук.

Рак нирок

— Нас в інституті вчили так: є три симптоми, за якими можна виявити пухлину нирок. По-перше, це утворення повинне пальпуватися (намацуватися) при огляді живота, по-друге, повинна бути кров у сечі, по-третє, пацієнт скаржиться на періодичні чи постійні болі в попереку. Зараз же ураження нирок пухлиною протікає атипово, без симптомів. Виявляють пухлини здебільшого під час звичайних медичних оглядів, УЗД, — акцентує лікар Онищук.

Волинська клінічна лікарня може пишатися тим, що у ній, чим не можуть похизуватись інші області, протягом останніх двох років проводять такі операції, як радикальні нефректомії, коли видаляється нирка, жирова клітковина навколо неї, наднирник і лімфатичні вузли з боку ураження пухлиною. Два роки тому також почали широко використовувати резекцію нирки, коли орган під час операції зберігається, а злоякісне утворення видаляється лише з частиною нирки в межах здорових тканин. Такі операції тривають від трьох до шести годин. Варто додати, що видалення нирки чи її частини є відкритими операціями, а завдяки апарату аргоноплазмової коагуляції хірургічне втручання проходить із мінімальною втратою крові пацієнта і триває до півтори години.

Ще одним методом діагностики раку нирки є ангіографія ниркових артерій. У неоперабельних випадках на ангіографі проводять редукцію, тобто послаблення чи призупинення кровопостачання пухлини, щоб позбавити її живлення, а відповідно, призупинити ріст. При дуже великих пухлинах нирки волинські урологи практикують емболізацію (закупорку) ниркових артерій, що значно знижує викид ниркових клітин у кров’яне русло, а отже, й можливість виникнення метастазів. До речі, найбільша пухлина, яку довелося видалити лікареві Андрію Онищуку, росла з нирки та сягала розмірів 30 на 15 сантиметрів.

Крім того, на базі поліклініки обласної лікарні створено диспансерне відділення, на обліку в якому перебуває близько 750 волинян із онкоурологічними патологіями. Цих пацієнтів активно, з визначеною кратністю оглядають волинські урологи, як того вимагають стандарти Мінздоров’я.

Loading...