Медики не можуть упоратися з новими формами туберкульозу

Медики не можуть упоратися з новими формами туберкульозу

З 1995 року в Україні оголошено епідемію туберкульозу. Медична статистика свідчить, що кожного року в країні виявляють понад 30 тисяч хворих, близько 10 тисяч помирає від цієї недуги, щогодини один українець захворює туберкульозом.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

З 1995 року в Україні оголошено епідемію туберкульозу. Медична статистика свідчить, що кожного року в країні виявляють понад 30 тисяч хворих, близько 10 тисяч помирає від цієї недуги, щогодини один українець захворює туберкульозом. Хоч ці цифри не такі жахливі, як на початках епідемії, все ж загроза не зникла. Просто сьогодні вона набула нового вигляду — це хіміорезистентні форми та поєднання з ВІЛ-інфекцією і СНІДом.

Волинь — одна з перших областей, де було створено протитуберкульозне об’єднання: у нього входять обласний диспансер, три тублікарні та два санаторії (дитячий і дорослий). Показники по туберкульозу — захворюваність, запущені форми, смертність — завжди нижчі, ніж середні по Україні. Та медики поки не втішені стабілізацією епідеміологічної ситуації. Як розповів (анонімно) лікар однієї з районних лікарень, у кожного четвертого, хто звертається зі скаргами в інфекційне відділення, діагностують туберкульоз.

— На обліку перебуває понад 12 тисяч волинян, половина хворих — люди працездатного віку, в Ківерцівському, Ковельському, Маневицькому, Любомльському районах найвищий рівень захворюваності, — каже генеральний директор протитуберкульозного об’єднання Василь Загорулько. — У 2011-му захворюваність усіма формами активного туберкульозу в області становила 51,9 на 100 тисяч населення (у 2010-му — 56,1, по Україні — 68,4). Але до того, аби знизити показники навіть до епідемічного порогу захворюваності, 30 на 100 тисяч населення, ще дуже далеко.

Василь Загорулько наголошує, що останні три роки забезпечено безперебійне централізоване постачання ліків плюс Глобальний фонд надає якісні комбіновані препарати німецького, французького виробництва. Щороку Волинь отримує п’ять-сім мільйонів доз медикаментів.

— Зараз існує загроза зростання туберкульозної інфекції у зв’язку з поширенням мультирезистентних форм і поєднаної патології з ВІЛ і СНІДом, — звертає увагу Василь Миколайович. — Ці штами нечутливі до більшості ліків, тому потрібно застосовувати препарати другого ряду, а вони дуже дорогі.

— На початках епідемії люди боялися їздити у громадському транспорті, ходити по вулицях, щоб не «підчепити» інфекцію, — додає заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Іван Грицюк. — За кілька років бацилярних хворих вдалося ізолювати і пролікувати. Тепер же небезпека повернулася, носії мультирезистентних штамів можуть бути і в маршрутці, і в магазині.

Усім відомо, що туберкульоз лікується антибіотиками. Але через їх засилля в навколишньому середовищі та їжі, через самолікування, через перервані курси лікування бактерії, у тому числі паличка Коха, пристосовуються до дії антибіотиків і перестають на них реагувати. Для хворих на туберкульоз продовження лікування вдома не менш важливе, ніж у стаціонарі, де вони під постійним наглядом лікарів. Якщо у пацієнта не знайдеться родичів чи друзів, які могли б здійснювати амбулаторний контроль, до нього приставлять волонтера. Адже одна пропущена пігулка може звести нанівець результат усього лікування.

— Волонтери Червоного Хреста будуть отримувати зарплату за спостереження за двома-трьома пацієнтами в домашніх умовах, — зазначив Василь Загорулько. — Вже є відповідна угода з обласною владою, а гроші на зарплати виділятиме фонд Рината Ахметова. Крім того, вони пообіцяли дороге лабораторне обладнання.

І пам’ятайте: при появі ознак хвороби (тривалий кашель (більше двох тижнів), безпричинна втрата ваги, швидка втомлюваність, нічна пітливість, незначне підвищення температури) слід негайно звертатися до лікаря, а не ковтати самотужки придбані в аптеці таблетки від застуди чи антибіотики.

До теми: Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з захворюванням на туберкульоз». Документом передбачається введення єдиного загальнодержавного реєстру хворих на цю недугу. Крім того, з 14 до 18 років збільшено вік дітей, які підлягають профілактичним медичним оглядам з метою запобігання захворюванню на туберкульоз. Законопроектом запроваджено норму щодо заборони відвідування навчальних закладів особам, у яких виявлено активну форму туберкульозу, й організацію навчання таких осіб у спеціальному порядку. Також документом визначено процедуру обов’язкової ізоляції хворих на туберкульоз за рішенням суду.

Loading...