Навесні корисно налягати на каші та квашену капусту

Навесні корисно налягати на каші та квашену капусту

Здавалося б, із настанням весни мав би пробуджуватись і наш організм.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Здавалося б, із настанням весни мав би пробуджуватись і наш організм. Одначе з першими променями сонця, замість очікуваної бадьорості, все більше людей скаржиться на перевтому, сонливість, погіршення апетиту, головокружіння. Надто мінлива погода — то яскраве сонце, то рясний сніг із дощем — теж добряче відбивається на самопочутті, посилюючи загальне ослаблення організму. Такі недуги лікарі традиційно об’єднують під «діагнозом» весняна втома. Що воно таке і як із цим боротися, «Відомостям» розповів терапевт Волинської обласної клінічної лікарні Василь Іщук.

— В чому причини весняної втоми?

— Весняна втома може бути пов’язана з застоєм крові. Наші судини, зважаючи на зимовий раціон і низьку рухливість, засмічуються, відбувається свого роду самоотруєння. Наступна причина весняної млявості й апатії — гіповітаміноз. Саме дефіцит вітамінів не дозволяє нашому організму працювати як годиться. Адже взимку ми більше їли різні рафіновані продукти, жирну їжу, натомість свіжі овочі та фрукти займали незначну частину нашого раціону. Особливо не вистачає нині вітаміну С, а він є природним антиоксидантом і відповідає за боротьбу зі шлаками.

— Що допоможе розворушитися після «зимової сплячки»?

— Взимку ми зовсім мало рухались, а зараз настав час це виправляти. Почати рекомендую зі щоденної ранкової гімнастики. 15 хвилин простеньких вправ допоможуть увесь день почуватися бадьоро.

Раніше, аби бути здоровішими, люди вмивалися талою водою. Зараз таку можливість мають далеко не всі, а от обтирання холодною водою доступне кожному. Та й навіть звичайний холодний душ допоможе зняти втому.

Також можна робити масажі, використовуючи при цьому ароматичні олійки. Так, тонізуватимуть аромати лимона та м’яти. Проте кожен повинен підібрати олійку відповідно до свого сприйняття.

Крім цього, рекомендую менше часу проводити біля телевізорів і комп’ютерів, оскільки вони теж можуть бути причиною вашої постійної втоми. Ліпше вділити більше часу прогулянкам на природі.

— Який раціон допоможе відновити сили?

— Зараз краще віддати перевагу кашам — гречаній, ячній, пшоняній, вівсяній. Аби подолати ослаблення, варто їсти сир, родзинки, волоські горіхи, сухофрукти. Поповнять запаси вітаміну С не лише цитрусові, а й квашена капуста. Взагалі, квашені овочі дуже корисні, організму вони сподобаються більше, ніж ранні тепличні огірки та помідори. Хоча й до таких овочів ми уже звикли. Звісно, аби поповнити запас вітамінів, можна й заморських фруктів скуштувати, та для доброго здоров’я фахівці рекомендують їсти те, що виросло там, де ви живете. Тож у мінливі весняні дні поліпшать самопочуття терті яблука та морква з цукром або сметаною. З чаїв рекомендую хвойний. Також можна у чашку звичайного додавати лимон і мед.

— Часто навесні скаржаться й на головокружіння. Як із цим боротися?

— Варто сказати, що зараз змінюється геомагнітне поле Землі й почастішали магнітні бурі, що зазвичай є причиною головокружінь. Боротись із цим симптомом можна за допомогою медових продуктів. Наприклад, треба вживати щодня дві чайних ложки бджолиного маточного молочка — вранці та в обід. Помічником у цій справі буде й екстракт родіоли рожевої. Якщо ви послаблені, то можете випити меду з холодною водою — це збадьорить. Якщо ж, навпаки, відчуваєте збудження, то запийте мед теплою водою.

— Зараз така погода, що якраз сприятиме застудним захворюванням. Як їх можна уникнути?

— Для цього потрібно подбати про ослаблений за зиму імунітет. Його допоможуть підвищити перетерті з медом плоди шипшини чи чай із них, калина, узвар із сухофруктів. Корисними будуть настій із гілок сосни чи ялини, хрін, цибуля та часник.

Лікар-терапевт наголошує, що потрібно старатись уникати стресових ситуацій і перенапруги. А якщо таке вже трапилося, то надто цим не перейматись, а більше думати про щось позитивне, вчитися розслаблятися. Крім цього, Василь Іщук зазначає, що особливо на постійну втому нині скаржаться жінки.

— Дуже велику ношу взяли на свої плечі ніжні й тендітні жінки, — каже він. — Вони усе роблять нарівні з чоловіками, при цьому й удома не присідають, бо треба і їсти зварити, і прибрати, і попрати. Тож прекрасній половині варто було б задуматися про це й не брати на себе так багато справ. Аби поліпшити самопочуття, можна відвідувати спортзали, сауни, а головне — добре спати.

Loading...