Високий артеріальний тиск перевантажує судини серця і мозку

Високий артеріальний тиск перевантажує судини серця і мозку

Артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску) належать до так званих «хвороб цивілізації».

Автор: Оксана СУЛІКОВСЬКА / Джерело: Відомості

Артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску) належать до так званих «хвороб цивілізації». Масштаби цієї неінфекційної епідемії вражаючі — майже 20-25% дорослого населення має підвищений артеріальний тиск, хворіють переважно люди працездатного віку. Україна посiдає перше мiсце серед країн Європи за смертністю населення вiд серцево-судинних захворювань. Минулого року більше 500 тисяч волинян звернулись у лікувально-профілактичні заклади з приводу хвороб системи кровообігу. Про виникнення захворювання, його перебіг, лікування та як уникнути недуги розповідає головний спеціаліст із терапії обласного управління охорони здоров’я Микола БЕРНИК.

— Артеріальна гіпертензія — це досить поширене захворювання, яке характеризується підвищенням артеріального тиску і порушенням тонусу судин. Підвищений артеріальний тиск виявляється в даний час у 39% чоловічого населення і у 41% жінок. Підвищення артеріального тиску свідчить про розбалансування системи, яка регулює рівень тиску у людини. Стійке підвищення тиску спричиняє перевантаження судин серця, головного мозку, нирок. Внаслідок цього розвиваються небезпечні для життя ускладнення: інфаркт міокарда, гостре порушення мозкового кровообігу (інсульт), ниркова недостатність. Крім того, перевантаження серцевого м’яза тиском призводить до збільшення серця і розвитку серцевої недостатності та ішемічної хвороби серця.

— За якими першими проявами можна запідозрити недугу?

— Спочатку хвороба проявляється тимчасовим підвищенням артеріального тиску, який супроводжується болями в ділянці серця, запамороченням, головними болями, частими перепадами настрою, дратівливістю.

— Яка причина високого артеріального тиску?

— Виникнення і перебіг артеріальної гіпертензії тісно пов’язані з  надлишковою вагою та ожирінням, а також  має місце  спадковий характер. Сприяють розвитку хвороби нервове перевантаження, стреси, недостатній відпочинок, малорухомий спосіб життя, а також куріння, зловживання алкоголем, тяжка фізична праця.

— Як діагностувати захворювання?

— Найпростіший спосіб — це вимірювання артеріального тиску.  Кожна людина при відвідуванні лікувального закладу, а по можливості й вдома повинна вимірювати артеріальний тиск. Обов’язкове обстеження повинно проводитися усім хворим із підвищеним тиском для визначення причини гіпертензії (первинна чи вторинна), оцінки стану органів-мішеней (серце, мозок, нирки, сітківка ока), факторів ризику.

Самостійне вимірювання тиску повинно проводитись у спокійному оточенні, після п’ятихвилинного відпочинку, правильно підібраною манжеткою. При першому вимірюванні артеріальний тиск слід визначити на обох руках, у положенні стоячи і лежачи. До уваги беруться більш високі значення, які точніше відповідають внутрішньоартеріальному тиску.

Після встановлення діагнозу призначається постійна терапія, що включає як прийом медикаментів, так і немедикаментозне лікування. Для успішного лікування хвороби необхідна обов’язкова і постійна корекція способу життя.

— Все ж хворобу краще попередити, ніж лікувати.

— Профілактичні заходи, спрямовані на попередження виникнення артеріальної гіпертензії, полягають у веденні здорового способу життя і корекції виявлених факторів ризику. Профілактика передбачає зменшення маси тіла при її надлишку. У раціоні варто уникати жирної їжі, виробів із борошна, солодощів, надміру солі. Рекомендується, звісно, відмовитися від куріння, обмежити вживання алкогольних напоїв.

Дуже добре займатися фізкультурою хоча б півгодини на день. Якщо все ж не знаходиться часу на заняття, то принаймні частіше ходіть пішки. Загалом намагайтеся якомога більше рухатися. Також дуже корисні психоемоційні розвантаження, релаксація, тобто хороший відпочинок.

Loading...