Щоб уникнути варикозу, треба регулярно робити вправи для ніг

Щоб уникнути варикозу, треба регулярно робити вправи для ніг

Наближається весна. На зміну важкому та паркому зимовому взуттю прийдуть легкі черевики, туфлі, кросівки.

Джерело: Відомості

Наближається весна. На зміну важкому та паркому зимовому взуттю прийдуть легкі черевики, туфлі, кросівки. Але якщо й із переходом на необтяжливу взувачку ви відчуваєте втому в ногах, помічаєте набряклість, а під колінами проступає «сіточка» з вен, варто звернутися до лікаря. Це можуть бути перші симптоми варикозного розширення вен, що підкрадається непомітно. Часто венозний малюнок на ногах вважають косметичним дефектом або тимчасовим наслідком перевтоми. Проте не варто зволікати, адже варикоз може мати серйозні ускладнення — закупорку та запалення вен. Про причини, профілактику та лікування варикозу розповів лікар-хірург вищої категорії Луцької міської поліклініки №1 Віктор Николішин.

— Варикозне розширення вен — це ослаблення судинної стінки вен, яке призводить до застою крові у венах, порушення її відтоку з органів і тканин. Кров, що накопичується, може спрямовуватися в дрібні вени, і тоді на поверхні шкіри виникає судинний малюнок. Спочатку все це протікає безсимптомно, та з часом з’являється важкість у ногах, судоми литкових м’язів. Застій спричиняє запалення стінки вени (тромбофлебіт), що вже є важким захворюванням. За статистикою, кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік страждають від варикозного розширення вен.

Основна причина появи варикозу — спадковість. Також факторами ризику є малорухливий спосіб життя або ж надмірні фізичні навантаження, стояча і сидяча робота, зайва вага, постійні стреси, прийом гормональних препаратів. Нерідко варикоз виявляється під час вагітності та після пологів.

— Якщо є небезпечні чинники, як не допустити появи чи прогресування захворювання?

— Є кілька корисних порад на кожен день:

- якщо на роботі ви сидите годинами, уникайте схрещування ніг, а іноді закладайте їх на стіл і сидіть так хоча б п’ять хвилин;

- лягаючи спати, підкладайте під ноги подушечку;

- не варто перегрівати ноги: паритися у лазні або сауні, приймати гарячі ванни;

- не носіть взуття на високих підборах і на зовсім плоскій підошві;

- щодня масажуйте ноги, починаючи зі стопи та піднімаючись до стегон;

- важливе правильне харчування: їжте продукти з високим вмістом вітамінів Е, Р і С (морква, шпинат, апельсини, виноград, чорниця), м’ясо куряче або індиче, обмежте вживання яєць. Відмовтеся від смаженого: краще готувати на парі, варити або тушкувати. Пийте не менше 1,5 л рідини у день.

— Як лікується варикоз?

— У комплексне лікування входить зміцнення венозної стінки та підвищення її тонусу, попередження підвищеної в’язкості крові, протизапальна терапія (при початкових проявах тромбофлебіту).

Лікувальна гімнастика і масаж

Виконувати можна будь-які вправи для ніг: біг, їзда на велосипеді, присідання, «велосипед», «ножиці», стрибки зі скакалкою та інші. Дуже добре допомагають танці. Активне скорочення м’язів сприяє переходу крові з поверхневих вен у глибокі. Це знімає напругу у венозній системі, тоді як тривала напруженість у стані нерухомості утруднює відтік. Але вправи необхідно робити не час від часу, а регулярно і доти, доки ноги не втомляться й не почнуть тремтіти. Інакше користі від цього не буде. Поліпшує тонус вен і масаж, який можна проводити курсами.

Компресійна терапія

Дієвим засобом у лікуванні варикозу є компресійна терапія: спеціальні профілактичні й лікувальні панчохи, гольфи, колготки або просто бинти. Лікар допоможе підібрати трикотажну лікувальну білизну з урахуванням ступеня варикозу.

Медикаментозна терапія

Застосовуються препарати, що покращують кровообіг у дрібних венах, зменшують проникність стінок судин (вітамін С), знижують в’язкість крові (препарати саліцилової кислоти), сечогінні (фуросемід).

Хірургічне лікування

Вилікувати варикоз можна тільки оперативним втручанням — робиться перев’язка та видалення розширених підшкірних вен. Але за умови, що це початкова стадія, а розгалуження вени — гілкоподібного типу. Якщо вени розсіяні, венектомія може давати тільки 50% позитивного результату.

Склеротерапія

Вона застосовується у хворих із початковими і неускладненими формами. Процедура полягає в тому, що в розширені поверхневі вени вводиться препарат, який викликає «пересихання» русла цих судин, виключаючи їх із венозної системи. Склеротерапія як самостійний метод лікування застосовується рідко, оскільки часто дає рецидив захворювання. Частіше проводиться у поєднанні з хірургічним втручанням.

Вилікувати варикоз, який уже розвинувся, неможливо. Та цілком реально підтримувати нормальний стан вен без розвитку важких ускладнень.

Розмовляла Ольга ЮЗЕПЧУК
 

Loading...