Штучне запліднення збільшує ймовірність народити двійню

Штучне запліднення збільшує ймовірність народити двійню

Кожна четверта багатоплідна вагітність є результатом штучного запліднення, заявив віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини Валерій Зукін.

Джерело: Відомості

Кожна четверта багатоплідна вагітність є результатом штучного запліднення, заявив віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини Валерій Зукін. Батькам не забороняється мати двійню чи навіть трійню. Проте медики застерігають — в таких випадках надто багато ризиків і для самої породіллі, і для новонароджених, передає УНН.

«Чому це велика проблема? Перш за все, це медична проблема. Я не беру в розрахунок соціальні проблеми, можливо, для якоїсь родини народити двійнят — це добре. Але медичних проблем дуже багато. З медичної точки зору під час багатоплідних вагітностей пологи проходять з більшою кількістю ускладнень: діти народжуються з меншою вагою, більша потреба в перебуванні у відділеннях невідкладної допомоги», — каже лікар.

Він також наголосив, що особливо жінки віком близько 40 років, які вирішують звернутись за допомогою до ДРТ (допоміжні репродуктивні технології), мають велику кількість проблем і ризиків під час виношування та народження дитини.

«Держава намагається врегулювати це питання і обмежити кількість перенесених ембріонів. Міністерство охорони здоров’я реагує вже на ці зміни. У нас є наказ, в якому перенесення більшої кількості ембріонів обмежується», — розповів Зукін.

Але, за його словами, тут одразу виникає нова проблема — людина, яка іде лікуватися за власні кошти, зазвичай просить у лікаря перенести максимальну кількість ембріонів, аби мати стовідсоткову впевненість, що завагітніє.

За даними статистики, в 2011 році в Україні народилось близько 500 тисяч дітей. Багатоплідних вагітностей було 5,5 тисячі. З них за рахунок ДРТ — близько 1,5 тис. випадків, коли на світ з’являлося більше однієї дитини.

Loading...