За закладенням носа і температурою може ховатися менінгококова інфекція

За закладенням носа і температурою може ховатися менінгококова інфекція

Останній місяць зими, для якого характерні коливання температур (морози то кріпнуть, то спадають), небезпечний не лише для тих, хто чутливий до змін погоди. Медики попереджають, що саме в цей період зростає ризик «підхопити» менінгококову інфекцію.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Останній місяць зими, для якого характерні коливання температур (морози то кріпнуть, то спадають), небезпечний не лише для тих, хто чутливий до змін погоди. Медики попереджають, що саме в цей період зростає ризик «підхопити» менінгококову інфекцію. Цій хворобі притаманна весняно-осіння сезонність із піком у лютому-квітні. Про шляхи передачі та прояви недуги розповіла завідувачка відділення інтенсивної терапії Волинської обласної інфекційної лікарні Олена Димарчук. Вона зауважила, що в останні роки рівень захворюваності в області тримається на достатньо високому рівні.

— Менінгококова хвороба — це гостре інфекційне захворювання, що викликається менінгококом. Збудник може потрапляти у кров’яне русло та спричиняти запалення мозкових оболонок. Захворіти можна у будь-якому віці, одначе 70-80% випадків припадає на дітей перших трьох років життя.

— Як передається інфекція?

— Джерелом збудника є хворі та носії. Механізм передачі інфекції — повітряно-крапельний: при чханні, кашлі, нежиті. Менінгококи не стійкі до факторів зовнішнього середовища, тому передаються через повітря на невелику відстань, а при кімнатній температурі гинуть через кілька годин. Факторами ризику є постійний тісний контакт великої кількості людей у замкнутих приміщеннях, підвищена вологість, низька провітрюваність, підвищена концентрація вуглекислого газу та сірководню. Найперше хвороба «чіпляється» при психічній і фізичній перевтомі, переохолодженні.

— Які клінічні прояви менінгококової хвороби?

— З моменту зараження до появи перших ознак захворювання проходить від двох до десяти днів, у середньому ж — три-чотири дні, — звертає увагу Олена Димарчук. — Розрізняють локалізовані та генералізовані форми хвороби.

До першої групи відносять здорове бактеріоносійство, при якому відсутні будь-які клінічні симптоми, та запалення слизової оболонки носоглотки — назофарингіт. Менінгококовий назофарингіт має гострий початок. Хворі скаржаться на сильний головний біль, закладення носа, нежить. Температура може залишатися нормальною, але зазвичай підвищується до 38°С і вище. Гарячка триває від одного до трьох днів. Хворі, як правило, почуваються задовільно і швидко одужують. Але локалізовані форми в епідеміологічному плані більш небезпечні для оточуючих, адже людина є джерелом інфекції. Проте, не підозрюючи наявності менінгококового збудника, вона часто продовжує знаходитись у колективі.

Крім того, назофарингіт може бути передвісником небезпечних для життя генералізованих форм інфекції: менінгококцемії, менінгококового сепсису (збудник проникає в кров’яне русло і поширюється до всіх систем та органів, виділяючи токсини) та запалення мозкових оболонок, тобто менінгіту.

Менінгококовий сепсис розпочинається раптово — з підвищення температури тіла до 38-40°С. Одночасно з’являються загальна слабкість, біль голови, м’язів спини та кінцівок, спрага, пітливість. Через кілька годин проступає геморагічна висипка. Дуже тяжко перебігає блискавичний варіант менінгококового сепсису, що є наслідком крововиливів у надниркові залози. Для нього характерні бурхливий початок із ознобу, головний біль, блювання, швидке підвищення температури тіла, поява рясної геморагічної висипки, кровотечі.

Іноді з перших днів хвороби переважають прояви ураження мозку (енцефаліт), про що свідчать розлади свідомості, корчі, парези, паралічі. Погіршується слух, зір, виникають дихальні та серцево-судинні розлади. Рідше зустрічаються такі клінічні прояви, як запалення легень, запалення суглобів, ураження серця.

При менінгіті й енцефаліті причиною смерті найчастіше стають набухання і набряк головного мозку. Тому медична допомога має бути невідкладною, аби не втратити ні хвилини дорогоцінного часу.

— Яких профілактичних заходів повинні дотримуватися люди, щоб не захворіти?

— Необхідно дотримуватися режиму праці та відпочинку, проводити регулярне провітрювання приміщень, якщо є змога — кварцове опромінювання, обов’язково — ретельне вологе прибирання з використанням дезінфікувальних розчинів. І, звісно, виконувати правила особистої гігієни. Пам’ятайте, що ранні стадії хвороби добре піддаються лікуванню та завершуються повним одужанням. Тому, якщо ви виявили у себе, своєї дитини чи оточуючих симптоми цієї недуги, терміново звертайтеся по медичну допомогу.

Loading...