85% випадків раку легень пов’язують із курінням

85% випадків раку легень пов’язують із курінням

Більшість курців тією чи іншою мірою інформовані про шкоду куріння, проте своєї шкідливої звички не позбавляються.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Більшість курців тією чи іншою мірою інформовані про шкоду куріння, проте своєї шкідливої звички не позбавляються. І часто саме вони стають пацієнтами онкодиспансерів. Чим небезпечна ця звичка, «Відомості» дізнавались у лікарів-хірургів Волинського обласного онкодиспансеру Андрія Кулая, Віталія Супрунця та Володимира Костюка.

Як розповіли медики, першими в контакт із тютюновим димом вступають рот і носоглотка. Мікроскопічні тріщинки зубної емалі сприяють відкладенню в них тютюнового дьогтю, внаслідок чого поверхня зубів набуває жовтуватого кольору, а зуби починають видавати специфічний тютюновий запах. Звичка викурювати одну пачку в день може коштувати вам втрати як мінімум двох зубів кожні 10 років.

Цигарковий дим подразнює слинні залози. У результаті відбувається посилене виділення слини, яку курці змушені спльовувати. Частину слини вони проковтують. Втрата апетиту, біль у ділянці шлунку й кишківника, чергування закрепів і проносів, хронічні гастрити й, нарешті, виразки шлунку й дванадцятипалої кишки, рак шлунку — ось розлади, які трапляються в курців у багато разів частіше, ніж в осіб того ж віку, що мають приблизно однакові умови праці й повсякденного побуту, але не курять.

При постійному курінні виникає бронхіт, який проявляється кашлем, коли людина прокидається, і супроводжується відхаркуванням сіруватого, брудно-коричневого мокротиння. Хронічне подразнення слизової оболонки голосових зв’язок позначається й на тембрі, і на забарвленні голосу. Він втрачає звучність і чистоту, що особливо добре помітно в дівчат і жінок.

Як діє нікотин

Що ж відбувається при курінні? Кров альвеолярних капілярів замість того, щоб збагатитися при вдиху киснем, насичується чадним газом, що, з’єднуючись із гемоглобіном, утворює так званий карбоксигемоглобін, у результаті чого частина гемоглобіну виключається з акту нормального дихання. Через це послаблюється діяльність легенів, що призводить до стану гіпоксемії.

У тютюновому димі в пароподібному стані міститься ще одна з сильнодіючих речовин — нікотин. Він підвищує артеріальний тиск, що може призвести до стійкої гіпертонії. Тривале звуження судин серця порушує нормальне «живлення» міокарда, а це зумовлює ішемічну хворобу. Велике значення нікотин має й у розвитку атеросклерозу.

При хронічному курінні ця речовина гнітить діяльність спинного мозку, через що порушуються функції центрів, закладених у його поперековій частині, які керують діяльністю статевих органів. Діючи безпосередньо через кров, нікотин гнітить також і функцію статевих залоз. Жінки, які курять, удесятеро частіше залишаються безплідними, у чоловіків же розвивається імпотенція.

Особливо шкодить куріння організму жінок і дітей. Дія нікотину на репродуктивну систему жінки найчастіше полягає в порушенні менструального циклу. Ця шкідлива речовина здатна проникати через плаценту й переходити з крові матері в кров плода, тобто мати, яка палить, ще до народження свого малюка отруює його нікотином.

Органічні речовини (входять до складу тютюнового дьогтю), що одержали збірну назву «канцерогени», здатні викликати злоякісні новоутвори. Однією з першопричин раку легенів у курців є вміст у тютюновому дьогті одного з найбільш радіоактивних елементів — полонію. Людина, що викурює в день пачку цигарок, одержує дозу опромінення в 3,5 разу більшу за допустиму норму.

Ризик раку легенів пропорційний кількості викурених цигарок

Приблизно у 85% випадків раку легень можна виявити зв’язок із курінням. Що більше цигарок викурюють за день, що довший «стаж» курця, що більше вдихається диму, а також що вищий вміст смол і нікотину в цигарках, то вищий ризик страшної недуги.

На ранніх стадіях (а іноді й пізніше) рак легенів може не проявлятися жодним чином. Та коли виявляються його ознаки, хвороба часто вже в запущеному стані. Менше 10% пацієнтів залишаються живими через п’ять років після встановлення цього діагнозу. Більшість помирає впродовж першого п’ятиріччя. Ознаками раку легень є хронічний кашель, хрипи, кровохаркання, втрата ваги й апетиту, задишка, озноб без причини, гострі респіраторні захворювання на кшталт бронхіту чи пневмонії, болі в грудній клітці.

Від раку легенів у світі помирає більше людей, аніж від будь-якого іншого виду раку. І понад 90% цих смертей зумовлено курінням. Серед причин смерті, пов’язаних із курінням, рак легенів перебуває на третьому місці після серцево-судинних недугів і хронічного обструктивного захворювання легень.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку від цієї хвороби помирає близько мільйона осіб. Понад 30% ракових захворювань безпосередньо пов’язані з курінням. Ця шкідлива звичка є основною причиною раку багатьох органів — легенів, трахеї і бронхів (85%), гортані (84%), ротової порожнини, включаючи губи й язик (92%), стравоходу (78%), підшлункової залози (29%), сечового міхура (47%), нирок (48%).

А тепер про хороші новини

Якщо ви таки відмовитеся від згубної звички, вже через вісім годин відновиться нормальний рівень кисню у крові, знизиться вміст окису вуглецю. Через добу зменшиться ризик інфаркту. Через дві — відновиться ріст нервових клітин, поліпшиться нюх і смак, стане легше рухатися. За кілька місяців життя без цигарок поліпшується кровообіг, об’єм роботи легенів збільшується на 30%. Через дев’ять місяців збільшується опірність організму, а отже, зменшується ризик застуди, кашлю, нежитю, починає відновлюватися тканина легень. Через рік ризик ішемічної хвороби серця знижується вдвічі, через п’ять років значно зменшиться ризик захворіти на рак легенів.

Loading...