Жирна їжа та цукерки підвищують рівень ацетону в сечі у дітей

Жирна їжа та цукерки підвищують рівень ацетону в сечі у дітей

В останні роки лікарі-інфекціоністи почали все частіше діагностувати у дітей ацетонемічні синдроми. Волинські медики кажуть, що у 80% діток, які потрапляють на лікарняні ліжка з розладами шлунково-кишкового тракту, виявляють ацетон у сечі.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

В останні роки лікарі-інфекціоністи почали все частіше діагностувати у дітей ацетонемічні синдроми. Волинські медики кажуть, що у 80% діток, які потрапляють на лікарняні ліжка з розладами шлунково-кишкового тракту, виявляють ацетон у сечі. Це небезпечний стан, який загрожує життю та здоров’ю дитини. Що передує ацетонемічному кризу, як із ним боротися та що варто знати про нього батькам, «Відомості» запитали у завідувачки відділення кишкових інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні Станіслави Сорочинської.

— Що таке ацетонемічний синдром і що провокує появу ацетону в сечі?

— Ацетон у сечі проявляється при деяких захворюваннях: цукровому діабеті, хворобах головного мозку, порушенні обмінних процесів, подагрі. Не можна сказати, що це захворювання, це швидше хворобливий стан. Простіше кажучи, у дітей із народження в генах закладена схильність до розвитку змін в обмінних процесах. Найчастіше ці зміни розвиваються у діток, які мають у родині хворих на цукровий діабет, схильні до ожиріння чи страждають вродженим нервово-артричним діатезом, який проявляється підвищеною збудливістю нервової системи. Крім порушень в обмінних процесах, причиною збільшення ацетону в сечі є інші захворювання, наприклад, вірусні чи кишкові інфекції. Не останнє місце серед чинників займають переїдання, перевтома, стресові ситуації, перевантаження у навчанні, на різних секціях.

— Ацетонемічний криз настає раптово чи є конкретні симптоми, які йому передують?

— Порушення обміну речовин і, зокрема, ріст ацетону в сечі не настає раптово. Цьому передують такі передвісники: в’ялість, зниження апетиту, в дитини порушується смак. Може бути й навпаки — малеча стає надто збудливою. Тривалий час до кризу дитина може скаржитися на болі в животі, особливо в ділянці пупа та під ребрами. Ацетонемічний криз може розвиватися і на тлі сечокислого діатезу, коли солі затримуються в організмі, утворюють депо в кістках чи м’язах, а це теж супроводжується болями в животі й у суглобах. Ще однією причиною називають порушення роботи печінки. Обмінні процеси не відбуваються до кінця, у печінці накопичується надмірна кількість нерозщеплених амінокислот, які вона не може нейтралізувати, починається інтоксикація організму. Тоді вже підвищується температура, починається блювота, діарея. Якщо своєчасно не розпочати очищення організму, набір цих симптомів може призвести і до судом.

Передує кризу й вживання у значній кількості продуктів харчування, які містять ароматизатори, стабілізатори, розпушувачі. Батьки повинні знати, що малечі краще давати фрукти, які ростуть в Україні, бо завезені, особливо цитрусові, зазнають обробки. Це стосується й бананів, і винограду. Ми знаємо, що дехто дає діткам банани вже з шести місяців мало не щодня. От вони їх їдять до певного часу, доки не настає цей ацетонемічний криз.

— Кажуть, що ацетонемічний синдром може неодноразово рецидивувати. Як вберегти дитину?

— Батьки тих діток, які вже перенесли ацетонемічний синдром, щойно помічають, що малеча скаржиться на болі в животі, стає млявою, відмовляється від їжі, самі беруть смужки-тести й перевіряють рівень ацетону в сечі. Головне їхнє завдання — зробити усе можливе, аби запобігти ацетонемічному стану, а якщо він уже настав — щоб не прогресував. Ацетонемічний синдром рецидивує через недодержання дієти. Важливо тримати дитину тривалий час після кризу на дієті. Якщо ацетонемічний криз розвинувся вперше, а лікування почалося своєчасно, він знімається швидко. Повторні ж кризи щоразу стають важчими. Розвивається дисбактеріоз із порушенням всмоктування у кишечнику. Важливо дотримуватися протирецидивних заходів, аби ацетон не «зірвало» знову. В перші дні після кризу треба поїти дітей компотом із сушених яблук, лужною мінеральною водою, зеленим чаєм, можна розвести в 250 г води чайну ложку соди та трохи солі. Якщо сильна інтоксикація, то рекомендують у перший день кризу голодування. На другий день можна давати манну чи вівсяну кашу, зварену на воді, та сорбенти, які виводять шлаки. Поїти дитину великими порціями не варто, краще давати по чайній ложці кожні п’ять-десять хвилин. Якщо блювота не минає, дають протиблювотні засоби, та якщо такий стан триває більше одного дня, краще звернутися до лікаря. В лікарні знімають ацетонемічний криз, а далі справа за батьками: протирецидивний період може тривати і до півроку.

— До ацетонемічного синдрому схильні лише малі діти?

— В більшості випадків так. Боротися з ацетоном доведеться, доки дитині не виповниться 12-14 років. Розпочнеться період статевого дозрівання, зміниться гормональний фон. Тоді дитина, так би мовити, переросте цей синдром. У дорослих теж трапляються ацетонемічні кризи, але не так часто, як у дітей.

— Дотримання дієти дуже важливе для попередження ацетонемічного кризу. То яким має бути харчування?

— Не дозволяйте дитині їсти цитрусові — краще хай смакує нашими фруктами, не давайте продуктів із ароматизаторами, навіть ароматизованих чаїв, жодного печива з розпушувачами й здоби. Уникайте жирної їжі, продуктів, які мають тривалий термін зберігання, особливо йогуртів. Виключте з раціону малечі цукерки, свіжий хліб — його треба давати трохи черствим і бажано білий, бо чорний подразнює кишечник. Не лінуйтеся насушити дитині сухарів: це корисніше, ніж купувати печиво «Марія», хоча його теж можна їсти. Жодних сосисок, м’ясних консервів. Діти з надмірною вагою, а також ті, що часто хворіють на застудні захворювання, мають родичів, хворих на цукровий діабет, страждають нервово-артричним діатезом, тобто схильні до істерик, повинні бути на дієті до статевого дозрівання.

Дітям, які вже пережили ацетонемічний криз, треба їсти каші, заправлені перетопленим маслом або олією (тільки не оливковою). Краще давати м’ясо немолодих тварин: хай це буде яловичина, кролятина, м’ясо старої курки — але не смажте його, а варіть. Не треба купувати дорогі макарони вищих сортів, бо до них додають яєчний білок, краще — звичайні з висівками. Рибу теж можна їсти — нежирних сортів, відварену або ж запечену в фользі. Борщів із кислої капусти, щавлю краще не варити. Горох і квасолю готувати не рекомендують. Із молочних продуктів можна пити кефір, додавати в перші страви сметану. Добре готувати й запіканку з домашнього сиру, головне, аби він пройшов термічну обробку. Можна їсти варені яйця. Якщо дитина дуже хоче цукерку, дайте їй «Дюшес» або «Барбарис» українського виробництва: ці льодяники точно виготовлені без штучних барвників. Крім «Марії», можна їсти й так зване «зоологічне» печиво вітчизняного виробника. Печіть медовики, якщо дитя не має алергії на мед.

Loading...