Дезодоранти і антиперспіранти змінюють мікробну екосистему шкіри

Дезодоранти і антиперспіранти змінюють мікробну екосистему шкіри

Дезодоранти і антиперспіранти позитивним чином впливають на соціальне життя кожної людини, але ось для мікробного життя вони виявилися шкідливі.

Джерело: Відомості

Згідно з даними нового дослідження американських фахівців, дезодоранти і антиперспіранти впливають на кількість і склад бактеріального покрову шкіри взагалі і пахв зокрема.

Дослідники з Університету Північної Кароліни, Університету Дьюка і Університету Рутгерса провели експеримент, в якому брали участь 17 добровольців. Троє чоловіків і чотири жінки використовували антиперспіранти, що зменшують запах поту, троє чоловіків і дві жінки - дезодоранти, що вбивають мікроби, які викликають запахи, а троє чоловіків і дві жінки не користувалися такими продуктами зовсім.

Експеримент тривав вісім днів, і кожен день вчені брали мазки з пахв волонтерів. У перший день учасники дотримувалися своєї звичної гігієни, з другого по шостий – не використовували ні дезодорант, ні антиперспірант, в останні два дні – всі використовували антиперспірант. Вивчивши зразки, отримані в перший день, вчені з'ясували, що користувачі антиперспірантів володіють меншою кількістю мікробів, а ось користувачі дезодорантом - великою у порівнянні з тими, хто зовсім нічого не використовував.

"Однак, як тільки всі учасники почали використовувати антиперспірант протягом сьомого і восьмого днів, ми виявили, що у всіх учасників значно зменшилася кількість мікробів", - коментує один з авторів дослідження Джулі Хорват (Джулі Хорват).

Дослідники також зацікавилися складом і різноманітністю бактерій. Люди, які не використали ні один з цих продуктів, володіли мікробами, в яких 62% бактерій були частково відповідальні за запахи тіла (в тому числі коринебактерії), а ще 21% відносилися до сімейства стафілококів. У тих, хто користувався антиперспірантом, було 60% стафілококів і 14% бактерій, викликані запахом.

"Використання антиперспірантів або дезодорантів повністю перебудовує мікробну екосистему шкіри, - продовжує Хорват -. Поки ми не зовсім розуміємо, які наслідки це несе для нашого здоров'я: чи шкідливо це, чи корисно? Ми плануємо продовжувати вивчення, щоб знайти відповідь на це питання".

Мікробіологи також згадали інше дослідження, один з висновків якого свідчив, що мікроби пахв у приматів (які значно відрізняються від бактерій людей) з часом еволюціонують і стають схожими на мікробне співтовариство інших приматів, з якими ті живуть поруч.

"Можна було б очікувати, що в ході еволюції наші мікроби розвивалися разом з нами, - резюмувала Хорват. - Однак ми, схоже, значно змінили цей процес своїми звичками".

"За останнє сторіччя більшість жителів нашої планети стали використовувати засоби, що пригнічують запах поту, - додає співавтор дослідження Джулі Урбан (Джулі Міський). - Проте до теперішнього моменту ніхто так і не вивчив, як впливають певнівиди бактерій на організм.

Наукова стаття з результатами дослідження була опублікована виданням PeerJ.

Loading...