Світові загрожує нова смертельна тропічна інфекція

Світові загрожує нова смертельна тропічна інфекція

Збудник найнебезпечнішої хвороби — меліоїдоза — здатний десятиліттями виживати навіть в дистильованій воді та вбивати заражену людину за кілька днів.

Джерело: Відомості

Дотепер захворювання вважалося виключно тропічним і відзначалося лише в деяких регіонах Південно-Східної Азії та Австралії, де щорічно забирає життя близько 90 тис. людей. Однак віднедавна його стали фіксувати по всьому світу, повідомляє InfoResist.

За словами представника Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Еріка Бертерата, смертність при захворюванні меліоїдозом може досягати 70%, особливо при відсутності належного лікування.

А це трапляється досить часто, адже навіть досвідчені медики рідко стикаються з цією інфекцією і навряд чи зуміють вчасно діагностувати дивне захворювання.

Викликає його ґрунтова бактерія Burkholderia pseudomallei, здатна проникнути в тіло людини через дихальні шляхи, травний тракт або ранки на шкірі. У хворого розвивається сепсис — «занадто інтенсивна» запальна реакція, що охоплює весь організм і яка веде до виключно тяжких наслідків. Особливо небезпечно те, що бактерія стійка до цілого спектру стандартних антибіотиків.

Згідно з недавнім дослідженням, проведеним оксфордськими мікробіологами, меліоїдоз перестає бути «локальним» захворюванням. Підтверджені випадки інфекції відзначені в 45 тропічних країнах, а підозри на її появу — ще в 34. Поширенню хвороби сприяє та інтенсивна торгівля, і вражаюча стійкість самої бактерії. 

Loading...