Ручка-мікроскоп допоможе виявити ракові клітини

Ручка-мікроскоп допоможе виявити ракові клітини

Мініатюрний мікроскоп допоможе хірургам побачити ракові і здорові клітини відразу під час операції.

Джерело: Відомості

Новий пристрій, розроблений в університеті Вашингтона при співпраці з онкологічним центром імені Слоуна-Кеттерінг, Стенфордським університетом та неврологічним інститутом Барроу, суттєво полегшить життя хірургам, які сьогодні, щоб визначити ракові клітини, повинні відправити тканини в лабораторію, повідомляють «Известия».

— При операції з видалення пухлини мозку деякі заражені клітини можуть залишитися і нейрохірург їх не помітить без аналізів. Цей прилад буде дійсно першим, який дозволить ідентифікувати ці клітини відразу під час операції і точно визначити, скільки ще можна вирізати, — сказав Надер Санаі, професор нейрохірургії з неврологічного інституту Барроу.

Також  мікроскоп-ручку можуть використовувати лікарі-стоматологи.

Процес перевірки зразків тканин, використовуваний в роботі хірургів і стоматологів, серйозно навантажує лабораторії медустанов. Тепер нові технології дозволять лікарям негайно виявити зміни на клітинному рівні, а щодо стоматологів — уникнути необхідності виконання непотрібних інвазивних операцій.

— Хірурги не дуже добре знають, повністю вирізали пухлину чи ні. Для цього вони використовують свій зір, дотик і доопераційні зображення мозку — і найчастіше це досить суб’єктивно. Можливість збільшувати масштаб зображення та бачити все на клітинному рівні під час операції допоможе їм точно розрізняти пухлини і здорові тканини та поліпшити результати лікування пацієнтів, — каже Джонатан Лью, доцент кафедри механічної інженерії університету Вашингтона.

Дослідники розраховують почати клінічні випробування пристрою на початку наступного року.

У разі успіху кишеньковий мікроскоп являтиме собою найдосконаліший пристрій подібного роду, здатний доставляти зображення на більш високих швидкостях без шкоди для якості зображення.

— Мікроскопи, які були розроблені протягом останніх декількох десятиліть, є дорогими та все ще досить габаритними, розміром з фен або з невелику стоматологічну рентгенівську установку. Таким чином, є необхідність створення більш мініатюрних мікроскопів, — сказав Мілінд Раджадхакша, один із викладачів в дерматологічній службі онкологічного центру імені Слоуна-Кеттерінг.

Loading...